Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Υποβάθμισε το outlook του ΟΠΑΠ σε αρνητικό εξ... αντανακλάσεως - Κέρδη EBITDA 750 εκατ. ευρώ το 2024

S&P: Υποβάθμισε το outlook του ΟΠΑΠ σε αρνητικό εξ... αντανακλάσεως - Κέρδη EBITDA 750 εκατ. ευρώ το 2024
Στην υποβάθμιση του outlook του ΟΠΑΠ σε αρνητικό, απόρροια της υποβάθμισης του outlook της μητρική, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors’s
Στην υποβάθμιση του outlook του ΟΠΑΠ σε αρνητικό, απόρροια της υποβάθμισης του outlook της μητρικής Allwyn International s.a. (Allwyn), προχώρησε σήμερα 25/1 ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors’s, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση σε «ΒΒ».
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ο δείκτης χρέους προς EBITDA της Allwyn θα αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που, παράλληλα με τις λειτουργικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο όμιλος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται να οδηγήσει σε προσωρινή επιδείνωση των πιστωτικών δεικτών του ομίλου σε χαμηλότερα επίπεδα.
Επιπλέον, οι πιστωτικοί δείκτες του ομίλου επιτρέπουν περιορισμένη ευελιξία στο τρέχον επίπεδο αξιολόγησης για οποιεσδήποτε συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Α) ή έντονη αύξηση στις διανομές των μετόχων.
Τούτου λεχθέντος, αναγνωρίζουμε ότι το επιχειρηματικό προφίλ του ομίλου έχει ενισχυθεί χάρη στις σημαντικές συγχωνεύσεις και εξαγορές της Allwyn το 2023 και την επέκτασή της σε νέες γεωγραφικές περιοχές.
Ο ΟΠΑΠ συνεχίζει να δημιουργεί ισχυρά κέρδη και υγιείς ελεύθερες λειτουργικές ταμειακές ροές, που υποστηρίζονται από σταθερές θέσεις στην αγορά και ένα αμυντικό επιχειρηματικό μοντέλο.
«Αναμένουμε ότι οι πιστωτικοί δείκτες του ΟΠΑΠ θα παραμείνουν σταθεροί τους επόμενους 12 μήνες.
Και αυτό παρά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, το πρόστιμο της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και τη γενική αύξηση των λειτουργικών δαπανών για τη στήριξη δράσεων και πρωτοβουλιών ανάπτυξης.
Στη βασική περίπτωση, εκτιμάμε ότι ο όμιλος δεν θα πραγματοποιήσει σημαντικές εξαγορές χρηματοδοτούμενες από χρέος και πιστεύουμε ότι θα έχει ένα άφθονο μαξιλάρι λαμβάνοντας υπόψη την πρόβλεψή μας για μόχλευση 1x σε σύγκριση με το όριο 3x για την αξιολόγηση "BB".
Επίσης αναμένουμε ότι η δυναμική της ελληνικής κυριαρχίας θα στηρίξει τη λειτουργική ανάπτυξη.
Εν όψει του 2024, εκτιμάται ότι η κορυφαία γραμμή του ΟΠΑΠ θα καθοδηγηθεί από πρόσφατες πρωτοβουλίες και λανσαρίσματα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων της εφαρμογής καταστήματος ΟΠΑΠ, της πρότασης iLottery, των αναβαθμίσεων του τερματικού λοταρίας βίντεο και του νέου Eurojackpot που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε αύξηση κατά 6%-8% και προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 740 εκατ. ευρώ-750 εκατ. ευρώ το 2024».

Allwyn

Παρά τη σημαντική ελεύθερη διασπορά του, δεν βλέπουμε τον ΟΠΑΠ να είναι απομονωμένος από την Allwyn, λαμβάνοντας υπόψη την ελεγχόμενη πλειοψηφία της μετοχικής θέσης της τελευταίας και ότι κανένας μέτοχος, εκτός από οντότητες που ελέγχονται από την Allwyn, δεν κατέχει περισσότερο από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ.
Η Allwyn βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ταμειακές ροές του ΟΠΑΠ, ενοποιεί τον ΟΠΑΠ στους δικούς της ελεγμένους λογαριασμούς (με βάση την ελεγκτική της θέση) και έχει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ.
Αυτό περιορίζει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγησή στον ΟΠΑΠ λόγω του ανώτατου ορίου του πιστωτικού προφίλ του ομίλου, με αποτέλεσμα η πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη να είναι «BB», μια βαθμίδα χαμηλότερη από το SACP.
Η αρνητική προοπτική αντανακλά ότι η μόχλευση στη μητρική του ΟΠΑΠ, η Allwyn, θα αυξηθεί σημαντικά και η δημιουργία μετρητών θα παραμείνει υποτονική τους επόμενους 12 μήνες ως αποτέλεσμα του αυξημένου ακαθάριστου χρέους και της βραδύτερης από την αναμενόμενη αύξηση των εργασιών της στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτόνομος, αναμένουμε ότι ο ΟΠΑΠ θα συνεχίσει να παρουσιάζει σταθερές λειτουργικές επιδόσεις τους επόμενους 12 μήνες.
Προβλέπουμε ότι η προσαρμοσμένη μόχλευση της S&P Global Ratings θα παραμείνει άνετα κάτω από το 1,5x και τα κεφάλαια από λειτουργίες (FFO) έως χρέη άνω του 60%.

Τα σενάρια…

Σύμφωνα με τον S&P, ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να υποβαθμιστεί αν:
-Οι δείκτες μόχλευσης της Allwyn δεν βελτιωθούν από το 4,0x και οι ελεύθερες ταμειακές προς χρέος παραμείνουν κάτω από το 20% για παρατεταμένη περίοδο, χωρίς σαφή διαδρομή απομόχλευσης.
-Ο ΟΠΑΠ υποαποδώσει σε σχέση με τις προβλέψεις, γεγονός που θα οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η ανταγωνιστική του θέση διαβρώνεται, με αποτέλεσμα η προσαρμοσμένη μόχλευση να είναι πάνω από 3x και oι ελεύθερες λειτουργικές ταμειακές ροές (FOCF) προς το χρέος κινηθούν κάτω του 25%.
-Η ρευστότητα της Allwyn ή του ΟΠΑΠ επιδεινωθεί λόγω της μείωσης των ταμειακών ροών ή των ταμειακών εισροών σε επίπεδο εταιρείας χαρτοφυλακίου
-Οι χρηματοοικονομικές πολιτικές του ΟΠΑΠ γίνουν απροσδόκητα πιο επιθετικές.

Επίσης, θα μπορούσε να υπάρξει αναβάθμιση αν: η Allwyn δείξει σαφή πορεία απομόχλευσης. Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις εκ μέρους του ΟΠΑΠ, ώστε η μόχλευση να κινηθεί κάτω από 2,0x, οι ελεύθερες ταμειακές ροές προς χρέος να κυμανθούν άνω του 45% και να υπάρξει επαρκής ρευστότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης