Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Φούσκα μεγατόνων η Τεχνητή Νοημοσύνη - Πιο τρελή από την περίοδο dot.com και... θα σκάσει

Φούσκα μεγατόνων η Τεχνητή Νοημοσύνη - Πιο τρελή από την περίοδο dot.com και... θα σκάσει
Oι μετοχές τεχνολογίας έχουν προεξοφλήσει όλα τα καλά νέα εκεί έξω και πολλά άλλα – κάτι πους τις καθιστά ευάλωτες
Οι αγορές είναι πιο τρελές από ποτέ, η φούσκα τώρα είναι μεγαλύτερη από την περίοδο dotcom, ανέφερε σε άρθρο του το Bloomberg.
Πιο αναλυτικά, η ιστορία δείχνει πως λίγο πριν η Federal Reserve αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια οι μετοχές πάντα πραγματοποιούν κέρδη.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι τρομακτικές αποτιμήσεις που εμφανίζουν τα τεχνολογικά «χαρτιά» υποδηλώνουν πως ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου μπορεί να ξεπεράσει τον Nasdaq το α' εξάμηνο του έτους.
Και οι δύο δείκτες, S&P 500 και Nasdaq 100, παραδοσιακά σημειώνουν ράλι μεταξύ του τέλους ενός κύκλου σύσφιξης της Fed και της έναρξης ενός κύκλου χαλάρωσης, εξαιρουμένης μιας περίπτωσης: την περίοδο 2000- 2001, οι αγορές παγιδεύτηκαν βαθιά σε μια φούσκα.

Εν όψει των μειώσεων των επιτοκίων του 2001, όταν η Fed μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της κατά 475 μονάδες βάσης, ο S&P υποχώρησε περισσότερο από 12%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 42%.
Όπως φάνηκε, οι τύψεις των αγοραστών άρχισαν να κυριεύουν τις αγορές δεδομένου ότι dotcom-μανία είχε ολοκληρώσει την πορεία της.
Δεδομένου του τεράστιου ράλι των μετοχών τεχνολογίας τον περασμένο χρόνο, μπορεί κάλλιστα να δούμε μια επανάληψη αυτού του κύκλου.
Αν και οι αποτιμήσεις των τεχνολογικών μετοχών μπορεί να μην είναι τόσο τρομακτικές όσο τότε, ο Nasdaq διαπραγματεύεται μακριά από επίπεδα που πολλοί επενδυτές θα θεωρούσαν λογικά.
Στα τρέχοντα επίπεδα, ο Nasdaq 100 προσφέρει απόδοση χαμηλότερη σε σχέση με το επιτόκιο της Fed τις ημέρες πριν από την έκρηξη της φούσκας dotcom.
Στην πραγματικότητα, η μελλοντική απόδοση κερδών (3,25%) στις μετοχές ισοδυναμεί με τις συναλλαγές στο καλάθι, σαν το επιτόκιο της Fed να έχει ήδη πέσει σε αυτά τα επίπεδα.

Η εύλογη αξία του Nasdaq είναι 12.877 - αν θεωρήσουμε το τεχνολογικό καλάθι ομόλογο μακράς διάρκειας.
Υπό συνθήκες σταθερών μακροπρόθεσμων επιτοκίων και σταθερών ρυθμών αύξησης των μερισμάτων, αυτή η αποτίμηση δεν μπορεί να κοστίζει ούτε μια δεκάρα.
Αυτή η εύλογη αξία υποδηλώνει ότι οι μετοχές τεχνολογίας διαπραγματεύονται τώρα με ένα premium άνω του 30%.
Αυτή η υπέρβαση μπορεί να θεωρηθεί το τίμημα που δίδουν οι αγορές στη δυναμική ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.
Παρότι κάποιος ενθουσιασμός μπορεί να γίνει αποδεκτός και κατανοητός, η ιστορία δείχνει πως η ιστορία μας δείχνει ότι οι traders έχουν συχνά τη σωστή ιδέα, αλλά τη λανθασμένη τιμή - και αυτό μπορεί να συμβαίνει και με την εκτίμηση των μετοχών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Συγκριτικά, ο S&P 500 διαπραγματεύεται περισσότερο ή λιγότερο από τα επίπεδα που θεωρούνται εύλογα.
Αν και αποτιμάται πλήρως στα τρέχοντα επίπεδα, ο αφρός -δεδομένης της εύλογης αξίας 4.632 μον.- είναι εντός αποδεκτών ορίων, ειδικά σε ένα πλαίσιο όπου μια περιστροφή της Fed μπορεί να τονώσει τα κέρδη.
Ο Nasdaq 100 έχει σημειώσει ράλι περίπου 3% μέχρι στιγμής φέτος εν όψει των αναμενόμενων περικοπών επιτοκίων.
Πέρα από τα εκπληκτικά κέρδη σχεδόν 55% πέρυσι, οι μετοχές τεχνολογίας έχουν προεξοφλήσει όλα τα καλά νέα εκεί έξω και πολλά άλλα – κάτι πους τις καθιστά ευάλωτες σε μεγάλη διόρθωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης