Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Στα ύψη παραμένουν οι τιμές κατοικιών παγκοσμίως, κόντρα στα υψηλά επιτόκια

ΔΝΤ: Στα ύψη παραμένουν οι τιμές κατοικιών παγκοσμίως, κόντρα στα υψηλά επιτόκια
Το άρθρο των οικονομολόγων του ΔΝΤ στο blog του Ταμείου
Σχετικά Άρθρα
Αν και οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν επί του παρόντος τα επιτόκια για να δαμάσουν τον πληθωρισμό, οι τιμές κατοικιών παγκοσμίως παραμένουν πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους, αναφέρει σε άρθρο του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως υπογραμμίζει, οι τιμές κατοικιών στις προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, είναι 10% έως 25% υψηλότερες σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία.
«Η ελάχιστη προσφορά κατοικιών περιορίζει τις αγορές σε ορισμένες περιοχές. (...)
Το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις προηγμένες οικονομίες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία σημείωσαν σημαντικές μειώσεις στις πραγματικές τιμές κατοικιών, πιθανότατα λόγω του υψηλού μεριδίου των στεγαστικών δανείων με προσαρμόσιμο επιτόκιο. Συγκριτικά, οι τιμές κατοικιών έχουν μειωθεί περισσότερο από 15% σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες, ενώ η πτώση στις αναδυόμενες οικονομίες ήταν λιγότερο σημαντική. Ωστόσο, οι πραγματικές τιμές κατοικιών θα πρέπει να υποχωρήσουν περισσότερο για να φθάσουν σε προ-πανδημίας επίπεδα.
Το υψηλότερο κόστος δανεισμού είναι πιθανό να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στους δείκτες εξυπηρέτησης χρέους των νοικοκυριών σε χώρες όπου οι αγορές κατοικιών παραμένουν υπερτιμημένες και η μέση διάρκεια ζωής των στεγαστικών δανείων είναι μικρότερη», σχολιάζει το ΔΝΤ.
1_38.png
Για παράδειγμα, για ορισμένες προηγμένες οικονομίες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία, το κόστος εξυπηρέτησης του στεγαστικού χρέους των δανειοληπτών θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 1,8 ποσοστιαίες μονάδες δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων. Αυτό θα είχε συνέπειες για τις εγκρίσεις δανείων και τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αυξήσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve επέφεραν μεγάλες αλλαγές στην αγορά των στεγαστικών δανείων, με το μέσο επιτόκιο για ένα σταθερό στεγαστικό δάνειο 30 ετών να φθάνει πρόσφατα στο υψηλό δύο δεκαετιών του 7,8%. «Για τους υποψήφιους αγοραστές, το κόστος καθιστά την ιδιοκατοίκηση απρόσιτη, καθώς οι απαιτούμενες προκαταβολές έχουν γίνει απαγορευτικές, επειδή οι αποταμιεύσεις έχουν συρρικνωθεί μετά την πανδημία».
2_34.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης