Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WEF: Προσοχή… μπορεί να αλλοιωθούν οι εκλογές λόγω τεχνητής νοημοσύνης – Ο μεγάλος κίνδυνος για τον κόσμο το 2024

WEF: Προσοχή… μπορεί να αλλοιωθούν οι εκλογές λόγω τεχνητής νοημοσύνης – Ο μεγάλος κίνδυνος για τον κόσμο το 2024
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει μοντέλα για να επηρεάσει μεγάλους πληθυσμούς ψηφοφόρων
Καθώς σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη κατευθύνεται στις κάλπες μέσα στο 2024, η ανησυχία για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη διατάραξη των αποτελεσμάτων βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους μεγαλύτερους κινδύνους για το 2024, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Στην «Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνων 2024» το WEF κατέταξε την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς πληροφορίες που προέρχονται από την τεχνητή νοημοσύνη - και τις επιπτώσεις της στην πόλωση της κοινωνίας - πριν από την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο και την οικονομική αδυναμία στους 10 κορυφαίους κινδύνους τα επόμενα δύο χρόνια.
«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει μοντέλα για να επηρεάσει μεγάλους πληθυσμούς ψηφοφόρων με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί», είπε η Carolina Klint, επικεφαλής για την Ευρώπη στην εταιρεία συμβούλων Marsh McLennan, η οποία συνέβαλε στην σύνταξη της έκθεσης.
«Το πώς θα γίνει αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για εμάς να το παρακολουθήσουμε», πρόσθεσε.
1_511.JPG
Οι μεγάλοι κίνδυνοι

Κοιτάζοντας στο μέλλον, η ισορροπία των κινδύνων για την επόμενη δεκαετία μετατοπίζεται προς ακραίες καιρικές συνθήκες και κρίσιμες αλλαγές στην πολιτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, με τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων να αναμένουν ότι θα διαμορφωθεί ένας νέος πολυπολικός ή κατακερματισμένος κόσμος.
Η έκθεση του WEF, η οποία εκπονήθηκε επίσης σε συνεργασία με την Zurich Insurance Group, ερεύνησε περισσότερους από 1.400 παγκόσμιους ειδικούς κινδύνου, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ηγέτες του κλάδου τον Σεπτέμβριο του 2023 σχετικά με τις μεγαλύτερες παγκόσμιες ανησυχίες τους.
Οι συντάκτες της έκθεσης είπαν ότι οι συνδυασμένοι κίνδυνοι «επεκτείνουν την προσαρμοστική ικανότητα του κόσμου στα όριά της» και κάλεσαν τους ηγέτες να επικεντρωθούν στην παγκόσμια συνεργασία και να δημιουργήσουν αναχώματα για τους πιο σημαντικούς αναδυόμενους κινδύνους.
«Μια ασταθής παγκόσμια τάξη πραγμάτων που χαρακτηρίζεται από πολωτικές αφηγήσεις και ανασφάλεια, οι επιδεινούμενες επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών και της οικονομικής αβεβαιότητας προκαλούν επιταχυνόμενους κινδύνους –συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης– θα διαδοθούν», δήλωσε η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF.
«Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμες κρίσεις καθώς και να θέσουν τις βάσεις για ένα πιο ανθεκτικό, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον», πρόσθεσε.

Οι 10 κορυφαίοι παγκόσμιοι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι που αναφέρθηκαν περισσότερο για τα επόμενα δύο χρόνια ήταν, κατά σειρά: παραπληροφόρηση, ακραία καιρικά φαινόμενα, πόλωση της κοινωνίας, ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο και διακρατικές ένοπλες συγκρούσεις.
Επίσης στο top 10 ήταν η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών, ο πληθωρισμός, η ακούσια μετανάστευση, η οικονομική ύφεση και η ρύπανση.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η κρίσιμη αλλαγή στα συστήματα της γης, η απώλεια βιοποικιλότητας και η κατάρρευση των οικοσυστημάτων, οι ελλείψεις φυσικών πόρων και η παραπληροφόρηση ονομάστηκαν ως οι πιο πιθανοί κίνδυνοι για τα επόμενα 10 χρόνια.
Τα δυσμενή αποτελέσματα από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης αναδείχθηκαν επίσης ως μακροπρόθεσμη ανησυχία.
«Οι ανακαλύψεις της τεχνητής νοημοσύνης θα διαταράξουν ριζικά την προοπτική κινδύνου για τους οργανισμούς με πολλούς να αγωνίζονται να αντιδράσουν σε απειλές που προκύπτουν από παραπληροφόρηση, αποδιαμεσολάβηση και στρατηγικό λάθος υπολογισμό», είπε η Klint στην έκθεση.
«Ταυτόχρονα, οι εταιρείες πρέπει να διαπραγματευτούν αλυσίδες εφοδιασμού που γίνονται πιο περίπλοκες από τη γεωπολιτική και την κλιματική αλλαγή και τις απειλές στον κυβερνοχώρο από έναν αυξανόμενο αριθμό κακόβουλων παραγόντων.
Θα χρειαστεί μια αμείλικτη εστίαση για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε οργανωτικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο – και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα – για την πλοήγηση σε αυτό το ταχέως εξελισσόμενο τοπίο κινδύνου», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης