Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η νέα παγκόσμια τάξη βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας - H επέκταση των BRICS σφραγίζει το τέλος της ηγεμονίας της Δύσης

Η νέα παγκόσμια τάξη βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας - H επέκταση των BRICS σφραγίζει το τέλος της ηγεμονίας της Δύσης
Οι υποψήφιοι για τις BRICS αναζητούν συνεργασία σε μια δικαιότερη διεθνή τάξη, μακριά από ΗΠΑ, δολάριο, WEF
Η χρονιά που πέρασε υπήρξε ιδιαίτερα δυναμική σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική και τους μετασχηματισμούς τους.
Την 1η Ιανουαρίου 2024, πέντε νέες χώρες εντάχθηκαν στη διακρατική ένωση BRICS, και συγκεκριμένα οι εξής: Αίγυπτος, Ιράν, Αιθιοπία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το γεγονός αυτό δεν ήταν κάτι το ξαφνικό: η πρόταση προς εκπροσώπους των κρατών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής έγινε τον Αύγουστο του 2023 στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επίσημη ένταξη, χωρίς αμφιβολία, θα αποτελέσει το πραγματικό ορόσημο από το οποίο θα συνεχιστεί η αντίστροφη μέτρηση μέχρι τον σχηματισμό μιας νέας διηπειρωτικής παγκόσμιας τάξης.
Για να καταλάβετε τι συμβαίνει και, κυρίως, τι να περιμένετε στη συνέχεια, χρειάζεται να οπλιστείτε με ελάχιστους αριθμούς και έναν φυσικό χάρτη.
Επειδή η διεθνής οικονομία δεν στέκεται στο κενό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γεωγραφία και τις υπάρχουσες οδούς logistics, η λειτουργία των οποίων επηρεάζεται από πλήθος εξωτερικών και συχνά ταχέως μεταβαλλόμενων παραγόντων.

Μεταβαλλόμενοι παράγοντες...

Το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει είναι η συμπερίληψη των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών -όχι περιφερειακών, αλλά παγκόσμιων- μεταξύ των συμμετεχόντων.
Λαμβανομένων υπόψη μόνο της Ρωσίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, έχουμε την παραγωγή, αθροιστικά, περισσότερων από είκοσι εκατομμυρίων βαρελιών μαύρου χρυσού κάθε μέρα.
Τα συνολικά στοιχεία για την παραγωγή φυσικού αερίου είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά.
Οι τρεις παίκτες παράγουν σχεδόν 860 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, κάτι που θα ήταν υπεραρκετό για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της ηπείρου.
Ταυτόχρονα, η Κίνα και η Ινδία είναι μέλη των BRICS.
Το Πεκίνο αμφισβητεί ήδη την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ ως μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Επίσης, σύμφωνα με διάφορες προβλέψεις, το Δελχί θα τριπλασιάσει το δικό του ΑΕΠ έως το 2030 και θα πάρει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
Αυτή η οικονομική ανάπτυξη απαιτεί κολοσσιαία ποσότητα ενεργειακών πόρων.
Για παράδειγμα, η Ινδία καταναλώνει ήδη περίπου πέντε εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και περίπου 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Παρόμοια είναι τα νούμερα για την Κίνα: 14 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και 364 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας θα γίνουν οι βασικοί μοχλοί για την αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων.
Η νέα σύνθεση των BRICS, η οποία εξ ορισμού είναι πρωτίστως μια οικονομική ένωση, αφαιρεί πολλά εμπόδια και απλοποιεί το εμπόριο, το οποίο παραδοσιακά τείνει να πραγματοποιεί διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα και μακριά από το δολάριο.
Επιπλέον, οι βασικοί εξαγωγείς υδρογονανθράκων έχουν μεγαλύτερη ελευθερία δράσης εκτός του πλαισίου του OPEC και του OPEC+.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον είναι πιθανό να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αλληλεπίδραση με αυτούς τους οργανισμούς, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια δεν μπόρεσαν να προωθήσουν ούτε μία ευεργετική απόφαση για τη ρύθμιση της παραγωγής.
Πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι οι BRICS, στο σύνολό τους, δεν έχουν ως στόχο την καταστροφή της ηγεμονίας του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές για τον απλούστατο λόγο ότι μια τέτοια κατάρρευση θα «έθαβε» ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία κάτω από τα ερείπια της.
Ωστόσο, η ολοένα εντεινόμενη απομάκρυνση από τις συναλλαγές σε δολάρια και ο αυξανόμενος ρόλος του γιουάν είναι μια πραγματικότητα.

Το δεύτερον, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι η πτυχή της εφοδιαστικής, που αναφέρθηκε ήδη παραπάνω.
Οι νέοι παίκτες των BRICS καλύπτουν μια κρίσιμης σημασίας περιοχή όχι μόνο για την παραγωγή πετρελαίου, αλλά και για τη μεταφορά αγαθών, χάριν πολλών κρατών του κόσμου.
Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία ελέγχουν τη μερίδα του λέοντος στην ακτογραμμή της Ερυθράς Θάλασσας.
Στα νότια, η έξοδος προς τον Κόλπο του Άντεν ελέγχεται από την Υεμένη, η οποία κάνει ημιεπίσημες αλλά ορατές κινήσεις προς τη Μόσχα, αφήνοντας εμπορικά πλοία να φέρουν σημαίες φιλικών προς τη Ρωσία χωρών και να εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον όλων των άλλων.
Στην απέναντι πλευρά βρίσκεται η Αιθιοπία, η οποία, αν και δεν έχει άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, πρώτον, χωρίζεται από αυτήν από τη στενή λωρίδα της Ερυθραίας και του Τζιμπουτί, και, δεύτερον, έχει σύνορα με τη Σομαλία.
Δηλαδή, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εμπορική κίνηση περίπου στη μισή ανατολική ακτή της Αφρικής.
Λίγο ψηλότερα στον χάρτη βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, των οποίων η γεωγραφική θέση μπορεί να συγκριθεί με την πύλη προς τον Περσικό Κόλπο.
Στην αντίθετη κατεύθυνση υπάρχει μια βασική αρτηρία μεταφοράς προς την Ινδία.
Το Ιράν φαίνεται από ψηλά, να ελέγχει ολόκληρη την ακτογραμμή μέχρι την έξοδο από τον Κόλπο του Ομάν.
Μερικές φορές η ανάγνωση ενός χάρτη είναι τάξεις μεγέθους πιο διασκεδαστική ακόμα και από δημοφιλή μυθιστορήματα.

Θα επιστρέψουμε στην Αργεντινή...

Μετά την ένταξη πέντε νέων μελών, βασικές αρτηρίες θαλάσσιου εμπορίου, οι οποίες αντιμετώπισαν πρόσφατα σημαντικές δυσκολίες, τέθηκαν υπό τον έλεγχο των BRICS.
Αφού οι Houthi της Υεμένης, ως απάντηση στον βομβαρδισμό της Γάζας, άρχισαν να επιτίθενται σε πλοία που σχετίζονται με το Ισραήλ, τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων AP Moller-Maersk και Hapag-Lloyd αρνήθηκαν να μεταφέρουν εμπορεύματα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.
Ο χάρτης υποδηλώνει και πάλι ότι αυτό ουσιαστικά αποκόπτει τη διαδρομή φορτίου μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και βορειότερα.
Σύμφωνα με τον Nikkei Asia, εάν η κατάσταση δεν αλλάξει, το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι Houthi διατηρούν στενές σχέσεις με την Τεχεράνη και τελευταία στενή φιλία με τη Μόσχα, η οποία ανέλαβε τις ευθύνες του προέδρου των BRICS την 1η Ιανουαρίου.
Δεν είμαστε οι μόνοι που διαβάσαμε αυτό τον χάρτη…
Για αυτό και ο δυτικός Τύπος ουρλιάζει ότι το κλειδί για το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο βρίσκεται πλέον στα χέρια του Vladimir Putin.
Ωστόσο, το ίδιο το γεγονός της ταχείας επέκτασης των BRICS δείχνει ότι η έννοια της ίσης συνεργασίας και της διατήρησης της διαχειριζόμενης σταθερότητας που προτείνει η Ρωσία αρέσει σε πολλούς.
Α, ναι, ξεχάσαμε εντελώς να αναφέρουμε ότι η Αργεντινή αρνήθηκε να ενταχθεί στους BRICS , αλλά θα επιστρέψουμε σε αυτό όταν οι Αργεντινοί, από οικονομική άποψη, χτίσουν μια δεύτερη Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης