Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το... όργιο εξαγορών 250 δισ. δολ. σε πετρέλαιο και αέριο στις ΗΠΑ - Έρχεται περαιτέρω ενοποίηση

Το... όργιο εξαγορών 250 δισ. δολ. σε πετρέλαιο και αέριο στις ΗΠΑ - Έρχεται περαιτέρω ενοποίηση
Τα τρία τέταρτα των στελεχών του τομέα της ενέργειας που ερωτήθηκαν τον Δεκέμβριο από τη Fed of Dallas ανέμεναν ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα ξεπηδήσουν περισσότερες πετρελαϊκές συμφωνίες αξίας 50 δισ. δολαρίων και άνω
Οι Big Oil εισέρχονται στο 2024 ενισχυμένοι από την ενοποίηση της βιομηχανίας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Reuters, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου προχώρησε σε ένα όργιο αγορών ύψους 250 δισ. δολαρίων το 2023, εκμεταλλευόμενη τις υψηλές τιμές των μετοχών των εταιρειών για να εξασφαλίσει αποθέματα χαμηλότερου κόστους και να προετοιμαστεί για την επόμενη αναταραχή σε έναν κλάδο που πιθανότατα θα υποστεί μεγαλύτερη ενοποίηση.
Η άνοδος της ζήτησης πετρελαίου -καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες ξεπέρασαν την πανδημική ύφεση- έχει αναζωπυρώσει τον ενθουσιασμό των αγοραστών. Η Exxon Mobil, η Chevron Corp και η Occidental Petroleum πραγματοποίησαν εξαγορές συνολικής αξίας 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Η ConocoPhillips ολοκλήρωσε δύο μεγάλες συμφωνίες τα τελευταία δύο χρόνια. Το μεγάλο αντίτιμο σε αυτή τη συμφωνία είναι το μεγαλύτερο σχιστολιθικό πεδίο των ΗΠΑ, το πεδίο Permian στο δυτικό Τέξας και το Νέο Μεξικό. Οι τέσσερις εταιρείες είναι τώρα σε θέση να ελέγχουν περίπου το 58% της μελλοντικής παραγωγής εκεί. Κάθε μία από αυτές στοχεύει στην άντληση τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως (bpd) από το πετρελαϊκό πεδίο, το οποίο αναμένεται να παράγει 7 εκατομμύρια bpd μέχρι το τέλος του 2027.

Νέες συμφωνίες

Ωστόσο, αναμένονται περισσότερες συμφωνίες. Τα τρία τέταρτα των στελεχών του τομέα της ενέργειας που ερωτήθηκαν τον Δεκέμβριο από τη Fed of Dallas ανέμεναν ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα ξεπηδήσουν περισσότερες πετρελαϊκές συμφωνίες αξίας 50 δισ. δολαρίων και άνω.
Η Endeavor Energy Partners, ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός σχιστολιθικού πετρελαίου Permian, διερευνά μια πώληση που θα μπορούσε να συγκεντρώσει περαιτέρω την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.
«Η ενοποίηση αλλάζει ενεργά το τοπίο», δήλωσε ο Ryan Duman από τη Wood Mackenzie. «Λίγες επιλεγμένες εταιρείες θα καθορίσουν αν η ανάπτυξη (της παραγωγής) θα είναι ισχυρή, πιο σταθερή ή κάπου ενδιάμεσα».
Η ενοποίηση θα έχει δευτερογενείς επιπτώσεις στους φορείς εξυπηρέτησης πετρελαιοπηγών και στους φορείς εκμετάλλευσης αγωγών. Οι εταιρείες που παρέχουν γεωτρήσεις, υδραυλική ρωγμάτωση και άμμο και μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην αγορά εισέρχονται σε μια εποχή με λιγότερους πελάτες που ασκούν μεγαλύτερη εξουσία στην τιμή.
«Η ενοποίηση είναι καλή για τους παραγωγούς, αλλά δεν βοηθά καθόλου τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Θα συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους τους, καθώς τα υφιστάμενα συμβόλαια επαναδιαπραγματεύονται» δήλωσε στέλεχος αμερικανικού πετρελαιοπαραγωγού, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια.
Οι φορείς εκμετάλλευσης αγωγών αντιμετωπίζουν το δικό τους κύμα ενοποίησης με λιγότερους νέους σωλήνες πετρελαίου και φυσικού αερίου που εγκρίνονται και κατασκευάζονται, δήλωσε ο Rob Wilson της East Daley Analytics, ειδικού σε θέματα αγωγών.
Οι επεκτάσεις στις υπάρχουσες γραμμές από τo πεδίο Permian θα προσφέρουν κάποια ανακούφιση, αλλά μέχρι τα μέσα του 2025 η χωρητικότητα των αγωγών από τη Permian θα είναι γεμάτη κατά 90%, εκτιμά η East Daley.

Ανταλλαγές μετοχών και όχι μεγάλες δαπάνες σε μετρητά

Οι τελευταίες εξαγορές καταδεικνύουν την αναζήτηση των πετρελαϊκών εταιρειών για ανεκμετάλλευτα και χαμηλότερου κόστους αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Μεταξύ των σημαντικότερων συμφωνιών του 2023 ήταν η προσφορά της Exxon ύψους 59,5 δισ. δολαρίων για την Pioneer Natural Resources και η εξαγορά της Denbury Inc έναντι 4,9 δισ. δολαρίων. Η Chevron προσέφερε 53 δισ. δολάρια για την Hess και αγόρασε την πετρελαϊκή ανταγωνίστρια PDC Energy για 6,2 δισ. δολάρια. Η Occidental θα πληρώσει 12 δισεκατομμύρια δολάρια για την CrownRock.
Βοηθούμενες από τις ισχυρές τιμές των μετοχών τους, οι περισσότερες από τις μεγάλες εξαγορές της χρονιάς ήταν ανταλλαγές μετοχών και όχι οι μεγάλες δαπάνες σε μετρητά που θα έθεταν σε κίνδυνο τους ισολογισμούς των αγοραστών αν οι τιμές του πετρελαίου έπεφταν όπως το 2016 και το 2020. Η Exxon, για παράδειγμα, έχει περίπου 33 δισ. δολάρια σε μετρητά, περισσότερο από έξι φορές το ποσό που κατείχε πριν από τέσσερα χρόνια.
Ο Andre Gan, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Wong & Partners και ειδικός σε θέματα συγχωνεύσεων και εξαγορών, δήλωσε ότι τα ορυκτά καύσιμα προσελκύουν και πάλι νέες επενδύσεις.
Η αύξηση των επιτοκίων το 2023 έκανε την πληρωμή για εξαγορές με μετοχές πιο ελκυστική για τους επενδυτές από τη χρηματοδότηση νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με μετρητά. Έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ και τη Γαλλία ακυρώθηκαν λόγω της αύξησης των επιτοκίων και του κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Οι παραγωγοί αναγνώρισαν επίσης ότι η κίνηση των ΗΠΑ προς τα ανανεώσιμα καύσιμα, τα ηλεκτρικά οχήματα και τη μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση θα μειώσει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και θα συμπιέσει τις εταιρείες με υψηλό κόστος παραγωγής.
Η ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως αυξήθηκε κατά περίπου 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (mbpd) σε καθένα από τα δύο τελευταία χρόνια, στα 101,7 mbpd. Η αύξηση αυτή περιόρισε τα παγκόσμια αποθέματα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των τιμών, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του διατήρησαν περιορισμένη την παραγωγή.
Η Wood Mackenzie αναμένει ότι η παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί κατά μέσο όρο περίπου 250.000 βαρέλια ημερησίως κατά την επόμενη πενταετία, το ήμισυ του επιπέδου της προηγούμενης πενταετίας, καθώς οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες επικεντρώνονται στην ενίσχυση των ταμειακών ροών και όχι στην παραγωγή. Η αργή αύξηση βοηθά τις εταιρείες με ανεκμετάλλευτα αποθέματα να ελέγχουν τα έξοδα και να ενισχύουν τα περιθώρια κέρδους.
Η ενοποίηση ώθησε τις αμερικανικές αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές να ζητήσουν από την Exxon και τη Chevron πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις αγορές τους, καθυστερώντας το κλείσιμο των συμφωνιών. Και οι δύο προβλέπουν ότι θα λάβουν έγκριση, επισημαίνοντας το μέγεθος της αμερικανικής αγοράς πετρελαίου και τους επιθετικούς μικρούς ανταγωνιστές ως ενδείξεις ότι ο ανταγωνισμός θα παραμείνει ισχυρός.
Η εμφάνιση λιγότερων, μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών που εστιάζουν στην παράταση της μακροβιότητας των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων τους μπορεί να φέρει τις εταιρείες σε μεγαλύτερη ένταση με τις κυβερνήσεις που δίνουν προτεραιότητα στη στροφή προς καθαρές πηγές ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό σταθερές το 2024, αφού θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε περίπου 83 δολάρια ανά βαρέλι το 2023, από 99 δολάρια το 2022. Οι αναλυτές βλέπουν το πετρέλαιο το 2024 να διαπραγματεύεται μεταξύ 70 και 90 δολαρίων ανά βαρέλι, πάνω από τα 64 δολάρια ανά βαρέλι κατά μέσο όρο το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης