Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το περιπετειώδες έτος του Mr Big Short - Από την προειδοποίηση για ύφεση έως τα στοιχήματα κατά του S&P 500 - Σιγήν ιχθύος για το 2024

Το περιπετειώδες έτος του Mr Big Short - Από την προειδοποίηση για ύφεση έως τα στοιχήματα κατά του S&P 500 - Σιγήν ιχθύος για το 2024
Ο Burry σπάνια μιλάει στον Τύπο και δεν έχει αναρτήσει στο Χ από τον Απρίλιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα πλαίσιο γύρω από τις φετινές του κινήσεις
Μεταξύ των δυσοίωνων προβλέψεών του για το χρηματιστήριο και την οικονομία, των στοιχημάτων του κατά του S&P 500 και των μετοχών μικροτσίπ και του κυνηγιού ευκαιριών κατά τη διάρκεια της περιφερειακής τραπεζικής κρίσης, ο Michael Burry είχε ένα περιπετειώδες 2023.
Ο επενδυτής είναι περισσότερο γνωστός για την πρόβλεψη και το κέρδος από τη φούσκα των ακινήτων στα μέσα της δεκαετίας του 2000, αφού το τεράστιο στοίχημά του απαθανατίστηκε στο βιβλίο και την ταινία "The Big Short". Έβαλε επίσης εντυπωσιακά στοιχήματα κατά της Tesla του Elon Musk και του εμβληματικού ταμείου Ark της Cathie Wood το 2021, ενώ αγόρασε το GameStop πολύ πριν γίνει μετοχή-μνημείο.

Ακολουθούν τα τρία σημαντικότερα σημεία του Burry για το 2023:

1. Καταδίκη και κατήφεια

Ο Burry ξεκίνησε τη χρονιά με κλασικό στυλ με μια σειρά από ζοφερές προβλέψεις.
πληθωρισμός κορυφώθηκε. Αλλά δεν είναι η τελευταία κορύφωση αυτού του κύκλου", έγραψε στο X στις αρχές Ιανουαρίου. "Είναι πιθανό να δούμε τον ΔΤΚ χαμηλότερα, ενδεχομένως αρνητικό το β'εξάμηνο του 2023, και τις ΗΠΑ σε ύφεση με οποιονδήποτε ορισμό".
Fed θα μειώσει και η κυβέρνηση θα τονώσει", συνέχισε. "Και θα έχουμε άλλη μια αιχμή του πληθωρισμού. Δεν είναι δύσκολο".
Ο Burry απέδειξε ότι είχε δίκιο στο ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους- έχει πέσει από πάνω από 9% στην κορύφωσή του το περασμένο καλοκαίρι σε κάτω από 4% τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, η ύφεση δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής με το ΑΕΠ των ΗΠΑ να αυξάνεται κατά 5,2% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο. Ούτε ο πληθωρισμός έχει αναζωπυρωθεί και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη μειώσει τα επιτόκια, αφού τα αύξησε στο 5% για να περιορίσει την αύξηση των τιμών.
Το αφεντικό της Scion Asset Management μοιράστηκε μερικά ανησυχητικά διαγράμματα τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου ενός που συνέκρινε την πορεία του S&P 500 εκείνη τη στιγμή με το ατυχές ράλι κατά τη διάρκεια του κραχ της dot-com στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στα τέλη Ιανουαρίου, όταν δημοσίευσε μια μόνο λέξη: "Πώληση". Ο Burry προειδοποιούσε τους επενδυτές για την τρέχουσα αγορά εδώ και μερικά χρόνια- κατήγγειλε τη "μεγαλύτερη κερδοσκοπική φούσκα όλων των εποχών σε όλα τα πράγματα" και προέβλεψε τη "μητέρα όλων των κραχ" το 2021.
Τον Φεβρουάριο εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση προς τους μετόχους της Bed, Bath & Beyond ότι η μετοχή οδεύει προς την καταστροφή. Η εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών σπιτιού κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον Απρίλιο και οι μετοχές της διαγράφηκαν από τον Nasdaq τον Μάιο.
Ο Burry φάνηκε να υπαναχωρεί από τη συμβουλή του να εξαργυρώσουν σε μια ανάρτηση του Μαρτίου που έγραφε: "Έκανα λάθος που είπα να πουλήσω".

2. Τραπεζικά προβλήματα και ευκαιρίες

Ο Burry αναμετρήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης των περιφερειακών τραπεζών τον Μάρτιο, η οποία είδε τις Silicon Valley Bank, Signature Bank και Silvergate Capital να αποτυγχάνουν, καθώς οι πελάτες απέσυραν τις καταθέσεις τους. Συνέκρινε τα λάθη των τραπεζών με τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της φούσκας των dot-com και της φούσκας των ακινήτων.
"Το 2000, το 2008, το 2023, είναι πάντα το ίδιο", έγραψε. "Οι άνθρωποι γεμάτοι ύβρη και απληστία παίρνουν ηλίθια ρίσκα και αποτυγχάνουν".
Ακόμα κι έτσι, ο Burry προέβλεψε σωστά ότι το χάος θα τελείωνε γρήγορα και δεν αποτελούσε σοβαρή απειλή για την ευρύτερη οικονομία.
Ο επενδυτής αξιών κεφαλαιοποίησε την ανησυχία της αγοράς το πρώτο τρίμηνο, αγοράζοντας μετοχές τραπεζών που είχαν υποχωρήσει, όπως η First Republic και η PacWest. Εντόπισε άλλες ευκαιρίες το δεύτερο τρίμηνο, όταν αγόρασε ένα σωρό μετοχές ενέργειας, εμπορευμάτων και ναυτιλιακών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Coterra Energy και Sibanye Stillwater.
Ο Burry ενίσχυσε μερικές από αυτές τις θέσεις στο τρίτο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων των Euronav και Star Bulk Carriers. Ωστόσο, μείωσε επίσης το χαρτοφυλάκιο μετοχών του από 33 σε 13 συμμετοχές κατά την περίοδο αυτή, μειώνοντας περισσότερο από το μισό τη συνολική αξία του (εξαιρουμένων των δικαιωμάτων προαίρεσης) από 111 εκατ. δολάρια σε 44 εκατ. δολάρια.

3. Σορταρίσματα

Οι πιο εντυπωσιακές κινήσεις του Burry το 2023 ήταν σύντομες. Αγόρασε πτωτικά δικαιώματα πώλησης σε δύο διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούσαν αντίστοιχα τον S&P 500 και τον Nasdaq-100 το δεύτερο τρίμηνο. Οι θέσεις αυτές αντιπροσώπευαν στοιχήματα ονομαστικής αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά των εν λόγω χρηματιστηριακών δεικτών.
"Αυτή είναι μια μεγάλη θέση ακόμη και για ένα μεγάλο ταμείο", δήλωσε τότε στο Business Insider ο Gerry Fowler, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών και της παγκόσμιας στρατηγικής παραγώγων της UBS. Ακόμα και αν ο Burry πλήρωσε μόνο ένα μικρό κλάσμα των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις αντισταθμίσεις, "η έκθεση που χρησιμοποιεί δείχνει ένα σημαντικό ποσό μόχλευσης", δήλωσε ο Fowler.
Ο επικεφαλής της Scion προκάλεσε και πάλι κύματα με τους ελιγμούς του τρίτου τριμήνου. Ενώ έκλεισε τα προηγούμενα shorts του, αγόρασε puts σε 100.000 μετοχές του iShares Semiconductor ETF της Blackrock με ονομαστική αξία 47 εκατ. δολάρια. Το ETF μετρά την Nvidia, τη μετοχή των τσιπ γραφικών που έχει τριπλασιάσει την αξία της φέτος λόγω του ενθουσιασμού για την τεχνητή νοημοσύνη, ως την τρίτη μεγαλύτερη συμμετοχή του.
Οι γνωστοποιήσεις του χαρτοφυλακίου δεν δείχνουν τις ημέρες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν ή έκλεισαν οι συναλλαγές, αλλά κανένα από τα στοιχήματα του Burry δεν φαίνεται να έχει αποδώσει. Ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν άνοδο από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, και το ETF μικροτσίπ έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό σχεδόν ρεκόρ.

Θα ξαναμιλήσει ο Burry;

Ο Burry σπάνια μιλάει στον Τύπο και δεν έχει αναρτήσει στο Χ από τον Απρίλιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένα πλαίσιο γύρω από τις φετινές του κινήσεις. Οι οπαδοί του θα ελπίζουν ότι θα συνεχίσει να σχολιάζει τις αγορές και την οικονομία το νέο έτος - όχι μόνο επειδή οι αναρτήσεις του είναι συχνά πολύχρωμες, διορατικές και προφητικές, αλλά και επειδή οι τρέχουσες προοπτικές για τους επενδυτές είναι βαθιά αβέβαιες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης