Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στην πρώτη θέση των καλύτερων αποδόσεων για το 2012 τα ελληνικά ομόλογα - Το 2013 έρχεται, με την Ελλάδα να παραμένει μέλος της Ευρωζώνης - Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι - Roubini, Citigroup, Capital Economics - παραδέχονται πως το κλίμα αλλάζει...

Στην πρώτη θέση των καλύτερων αποδόσεων για το 2012 τα ελληνικά ομόλογα - Το 2013 έρχεται, με την Ελλάδα να παραμένει μέλος της Ευρωζώνης - Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι - Roubini, Citigroup, Capital Economics - παραδέχονται πως το κλίμα αλλάζει...
Παρά το γεγονός ότι αναλυτές όπως ο Nouriel Roubini, η Citigroup και η Capital Economics, ανέμεναν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, πλέον το 2012 που οσονούπω εκπνέει, πέρασε χωρίς να δούμε αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός να συμβαίνει.
Μετά από αρκετούς μήνες που αναμενόταν η ευρω - έξοδος, οδηγώντας τις τιμές των ελληνικών ομολόγων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η αλλαγή του κλίματος τόσο στην Ευρώπη όσο και εντός της Ελλάδας, έχει φέρει τα ελληνικά ομόλογα στην πρώτη θέση των καλύτερων αποδόσεων για το 2012.
Η πλειονότητα των επενδυτών λειτούργησε με βάση τα σενάρια της εξόδου από το ευρώ καθʼ όλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, η αβεβαιότητα συρρικνώθηκε, η κυβέρνηση έμεινε σταθερή παρά τις δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να λάβει και οι Ευρωπαίοι άλλαξαν στάση απέναντι στην Ελλάδα κάτι που κίνησε ένα σημαντικό ράλι ανόδου για τα ελληνικά ομόλογα. Αυτό δήλωσε ο Ben May, οικονομολόγος της Capital Economics, ο οποίος επισήμανε ότι όσοι αγνόησαν τα σενάρια διάσπασης ανταμείφθηκαν με αποδόσεις που ξεπέρασαν το 85%.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter, αύξησε τις πιθανότητες η Ελλάδα να βγει από το ευρώ τους επόμενους 18 μήνες από το 25-30% στο 50%, για να τις ξαναυξήσει στο 75% το Μάιο και να τις φτάσεις στο 90% τον Ιούλιο.
Ο Ν. Roubini, συνιδρυτής της Roubini Global Economics, ανέφερε στις 6 Δεκεμβρίου ότι η πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ μειώθηκε στο 50%, αν και δύο μήνες νωρίτερα, η Megan Greene, διευθύντρια της εταιρείας έδινε πιθανότητες 90% να βγει η Ελλάδα από το ευρώ το 2013.
Μεταξύ των παραγόντων που έχουν αλλάξει το κλίμα είναι η συγκράτηση των συνταγών λιτότητας που προωθούσαν οι φορείς χάραξης πολιτικής στη βόρεια Ευρώπη μετά τις αποτυχίες στην Ελλάδα. Η A. Merkel, η οποία αντιμετωπίζει τις ομοσπονδιακές εκλογές τον επόμενο χρόνο και αναλαμβάνει το βάρος της διάσωσης, επισκέφθηκε την Αθήνα για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, τον Οκτώβριο και είπε ότι ήθελε η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο Αν. Σαμαράς έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη για την έγκριση των δημοσιονομικών μέτρων εξασφαλίζοντας την κοινοβουλευτική στήριξη το Νοέμβριο.
Το αποτέλεσμα της κίνησης ήταν σε δύο μέτωπα: μια συμφωνία διάσωσης στην οποία οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων διάσωσης, να ανασταλούν οι πληρωμές τόκων για μια δεκαετία και να δώσουν στη χώρα περισσότερο χρόνο να αποπληρώσει τα δάνεια, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει την επαναγορά ομολόγων.
«Είναι σαφές ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να πείσει τους άλλους ότι είναι πρόθυμοι να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Juergen Michels, επικεφαλής ανάλυσης της Citigroup στο Λονδίνο.
Η αλλαγή του κλίματος απεικονίζεται στην τριμηνιαία δημοσκόπηση του Bloomberg σε επενδυτές, αναλυτές και επιχειρηματίες, η οποία ανέδειξε ότι ενώ τον Μάιο το 57% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι μία ή περισσότερες χώρες θα εγκαταλείψουν το ευρώ το 2012, πλέον μόνο το 30% πιστεύει κάτι τέτοιο το 2013.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ελλάδα έχει βιώσει 17 συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης και το ποσοστό ανεργίας είναι στα επίπεδα ρεκόρ του 26%, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, αναφέρει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2014.
Η Capital Economics εκτιμά ότι μία τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι ο στόχος του χρέους στο 124% μέχρι το 2020 είναι ανέφικτος χωρίς haircut. «Πρέπει να αναμένουμε το χρέος να μην καθίσταται βιώσιμο και οι προβλέψεις να μην επιβεβαιώνονται αφού είναι υπερ-αισιόδοξες», αναφέρει η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης