Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Από τους… Magnificent 7 στην ανάκαμψη σοκ του bitcoin - Τα πιο… άγρια γεγονότα που στιγμάτισαν τις αγορές το 2023

Από τους… Magnificent 7 στην ανάκαμψη σοκ του bitcoin - Τα πιο… άγρια γεγονότα που στιγμάτισαν τις αγορές το 2023
Ήταν μια εξαιρετική χρονιά για επτά μετοχές του Big Tech
Σχετικά Άρθρα
Για ακόμα μία χρονιά, οι αγορές έζησαν το τρενάκι του τρόμου.
Οι μετοχές απόλαυσαν μια θεαματική ανάκαμψη έπειτα από ένα θλιβερό 2022, η τριετής πτώση των ομολόγων μετατράπηκε σε μια ιστορική κατρακύλα και η αμερικανική οικονομία διέψευσε τις δυσοίωνες προβλέψεις αποφεύγοντας την ύφεση.
Εν τω μεταξύ, το ChatGPT έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, επτά μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σημείωσαν ιστορικές χρηματιστηριακές αποδόσεις και το bitcoin πραγματοποίησε μια μίνι επιστροφή με την έγκριση ενός spot ETF να φαίνεται όλο και πιο πιθανή.
Το Business Insider παρουσιάζει τα οκτώ stories των αγορών που καθόρισαν το 2023.

1. H άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης

Το ChatGPT είχε συγκεντρώσει πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 - και η ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας του προκάλεσε γρήγορα μια «χρυσή έκρηξη» τεχνητής νοημοσύνης στη Wall Street.
Μετοχές όπως η Microsoft και η Nvidia αναδείχθηκαν ως οι πρώτοι νικητές από το πιο καυτό επενδυτικό θέμα της χρονιάς. Η chipmaker του Jensen Huang εκτινάχθηκε σε αποτίμηση τρισεκατομμυρίων δολαρίων για πρώτη φορά χάρη στην κυριαρχία της στην αγορά των μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPU), οι οποίες χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων όπως το bot του OpenAI.
Αλλά η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει επίσης οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η τεχνολογία. Ο Gary Gensler, ο οποίος ηγείται της κορυφαίας χρηματοπιστωτικής εποπτικής αρχής των ΗΠΑ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για μια πιθανή διασταυρούμενη συντριβή των περιουσιακών στοιχείων και διπλασίασε τις απόψεις του νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει τις αγορές «σε έναν ακούσιο γκρεμό».

2. Η χρεοκοπία της SVB

Η ελάχιστα γνωστή Silicon Valley Bank έγινε απροσδόκητα το μεγαλύτερο story στις αγορές στα μέσα Μαρτίου, αφού αποκάλυψε απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της. Η τιμή της μετοχής κατέρρευσε κατά σχεδόν 90% μέσα σε δύο ημέρες, προτού σταματήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της, ενώ μεγάλοι πελάτες όπως το Founders Fund του Peter Thiel απέσυραν γρήγορα τα χρήματά τους από την τράπεζα.
Αυτό προκάλεσε τεράστια αναταραχή στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, με την First Republic του Σαν Φρανσίσκο να καταρρέει εβδομάδες αργότερα. Μέχρι το τέλος του 2023, ο δείκτης KBW Bank Index -ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές των κορυφαίων εισηγμένων στο χρηματιστήριο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ- είχε καταρρεύσει σχεδόν 20% από το επίπεδο στο οποίο διαπραγματευόταν πριν από την πτώχευση της SVB.

3. Η κατάρρευση της Credit Suisse

Αυτές δεν ήταν οι μόνες τράπεζες που κατέρρευσαν το 2023. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Credit Suisse κατέρρευσε εν μέσω της αναταραχής που προκλήθηκε τον Μάρτιο από την SVB, με την τιμή της μετοχής της να καταρρέει κατά 70% μέσα σε πέντε μόλις ημέρες.
Η κυβέρνηση της Ελβετίας επέβαλε τελικά μια ιστορική συμφωνία ύψους 3 δισεκατομμυρίων φράγκων (3,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων), με την οποία η 167χρονη τράπεζα εξαγοράστηκε από την μακροχρόνια ανταγωνίστριά της UBS, σε μια από τις μεγαλύτερες περιπέτειες που έχει δει ο τραπεζικός κόσμος μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

4. Η κατάρρευση της αγοράς ομολόγων

Η ίδια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που οδήγησε στην κατάρρευση της SVB βρέθηκε ξανά στα πρωτοσέλιδα τον Οκτώβριο, όταν η μετά την πανδημία ολίσθηση των ομολόγων εξελίχθηκε σε μια από τις χειρότερες καταρρεύσεις στην ιστορία της αγοράς. Σε μια κατάρρευση που συναγωνίστηκε το χρηματιστηριακό κραχ του 2008, τα 10ετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου έχασαν το 46% της αξίας τους μεταξύ Μαρτίου 2020 και τέλους Σεπτεμβρίου, με τις αποδόσεις να ξεπερνούν το 5% για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια.
Η πεποίθηση των επενδυτών ότι η Fed θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι το 2024 σε μια προσπάθεια να εξοντώσει τον πληθωρισμό πυροδότησε το sell off. Τους μήνες που ακολούθησαν, τα ανακουφιστικά στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή έδωσαν στα ομόλογα κάποια αναγκαία ανακούφιση, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να υποχωρούν περίπου 75 μονάδες βάσης από την κορύφωσή τους στα μέσα Οκτωβρίου.

5. Η ανάκαμψη του Bitcoin

Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων βρέθηκε στο ναδίρ στα τέλη του 2022, με την αυτοκρατορία FTX του πάλαι ποτέ μεσσία Sam Bankman-Fried να καταρρέει θεαματικά και το bitcoin να διαπραγματεύεται μόλις στα 17.000 δολάρια.
Δώδεκα μήνες αργότερα, το token μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχει απολαύσει μια εκπληκτική επιστροφή. Η τιμή του έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο 152% από το πρώτο έτος μέχρι σήμερα, καθιστώντας το ένα από τα περιουσιακά στοιχεία με τις καλύτερες επιδόσεις του 2023.
Η τροφοδότηση του ράλι του bitcoin ήταν η συνεχιζόμενη κερδοσκοπία σχετικά με την έγκριση από την SEC ενός spot ETF που θα επέτρεπε σε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές να αγοράζουν κρυπτονομίσματα για πρώτη φορά. Ο πιο προβεβλημένος υποστηρικτής του token ήταν ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, η BlackRock, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Larry Fink να δηλώνει τον Ιούλιο ότι η έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές ενός ταμείου παρακολούθησης του bitcoin θα βοηθούσε στον «εκδημοκρατισμό της κρυπτογράφησης».

6. Η οικονομική ανθεκτικότητα της Ρωσίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνέχισε να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων φέτος, αλλά η οικονομία της Ρωσίας παρέμεινε σταθερή, καθώς η μάχη στην ανατολική Ευρώπη μαίνεται.
Τον Νοέμβριο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, απέκρουσε τα embargo πετρελαίου και φυσικού αερίου και τους οικονομικούς περιορισμούς της Δύσης, λέγοντας ότι η Ρωσία έχει «προσαρμοστεί» και δεν «φοβάται» πλέον περαιτέρω μέτρα.
Προς το παρόν, έχει δίκιο ότι η ρωσική οικονομία παραμένει σταθερή, με το ΔΝΤ να αναβαθμίζει πρόσφατα την πρόβλεψή του για την αύξηση του ΑΕΠ το 2023 σε πάνω από 2% -αν και το κατακρημνισμένο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και η πτώση του ρουβλίου παραμένουν αιτίες ανησυχίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη Μόσχα.

7. Οι ΗΠΑ απέφυγαν την ύφεση

Σε μια από τις πιο ευχάριστες ανατροπές του 2023, η οικονομική ύφεση που είχε προβλέψει μεγάλο μέρος της Wall Street δεν πραγματοποιήθηκε.
Οι περισσότερες από τις κορυφαίες τράπεζες της χώρας συμφωνούσαν στην πρόβλεψη ότι θα υπάρξει ύφεση πριν από το τέλος του έτους, αλλά η αύξηση του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο βοήθησε την οικονομία να αποφύγει αυτό το σενάριο. Η ανθεκτική καταναλωτική δαπάνη -η οποία είχε βοήθεια από τις επιτυχημένες περιοδείες της Taylor Swift και της Beyoncé- βοήθησε να στηριχθεί η ανάπτυξη.
Εν τω μεταξύ, η ανεργία εξακολουθεί να κυμαίνεται κάτω από το 4% και ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, σε μια ένδειξη ότι το ονειρικό σενάριο «μαλακής προσγείωσης» της Fed είναι ακόμη εφικτό, καθώς η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να τερματίσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

8. Αστρικά κέρδη για τους «Magnificent Seven»

Τέλος, ήταν μια εξαιρετική χρονιά για επτά μετοχές του Big Tech: Apple, Microsoft, Alphabet, ιδιοκτήτρια της Google, Amazon, Nvidia, μητρική του Facebook, Meta Platforms και Tesla, κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων του Elon Musk.
Η λεγόμενη ομάδα των «Magnificent Seven» συγκέντρωσε κέρδη τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, τα οποία ωθήθηκαν υψηλότερα τόσο από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης όσο και από τους επενδυτές που αναζητούν ασφαλέστερες επενδύσεις. Ήταν μια σπουδαία χρονιά και για τους δισεκατομμυριούχους ιδρυτές τους.
Το να κυριαρχεί μια στενή ομάδα εταιρειών στον S&P 500 μπορεί να μην είναι καλά νέα για τη γενική υγεία της αγοράς - αλλά ο δείκτης αναφοράς θα πρέπει πιθανότατα να βασιστεί στην ομάδα των blue-chip για άλλη μια φορά το επόμενο έτος, αν θέλει να επιτύχει τους στόχους της Wall Street για νέα υψηλά ρεκόρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης