Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σκοτεινές προβλέψεις από Morningstar για το 2024: Στο έλεος των μαύρων κύκνων οι αγορές - Ποιοι είναι οι 8 μεγάλοι κίνδυνοι

Σκοτεινές προβλέψεις από Morningstar για το 2024: Στο έλεος των μαύρων κύκνων οι αγορές - Ποιοι είναι οι 8 μεγάλοι κίνδυνοι
Αυτοί είναι 8 μαύροι κύκνοι που θα αντιμετωπίσουν οι επενδυτές το 2024
Σχετικά Άρθρα
Το κυνήγι των μαύρων κύκνων είναι ένα ανόητο παιχνίδι, γιατί τα σπάνια και καταστροφικά ακραία γεγονότα είναι απρόβλεπτα.
Συνεπώς, καλύτερα να αποδεχτείτε την πραγματικότητα των κινδύνων της αγοράς και να προετοιμαστείτε για αυτούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, καθώς μπαίνουμε στο 2024, η Morningstar εντόπισε οκτώ σημαντικούς κινδύνους…

Επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή: Μετά την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, πολλοί παρατηρητές ανησυχούν για κλιμάκωση της σύγκρουσης, στην οποία εμπλέκονται και άλλα έθνη στη Μέση Ανατολή.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ύφεσης για τις ευάλωτες οικονομίες.
Παρότι οι περισσότεροι παρατηρητές δηλώνουν «αγνωστικιστές» σχετικά με τον κίνδυνο να βρεθούν οι αγορές στο επίκεντρο μιας οικονομικής κρίσης, η κατάσταση εξαρτάται από τον ρόλο που θα διαδραματίσει το Τελ Αβίβ σε οποιαδήποτε επίγεια ή αεροπορική σύγκρουση.

Παράταση στη σύγκρουση Ουκρανίας - Ρωσίας: Τυχόν παράταση στη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές ενέργειας και τροφίμων, κάτι που, με τη σειρά του, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης ειδικά για τις ευρωπαϊκές χώρες.
Σε γενικές γραμμές, η οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη το 2023.
Τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναθεώρησε προς τα κάτω την προβλεπόμενη αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ιδιαίτερα για φέτος και το επόμενο έτος, «λόγω της επίδρασης από τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης και αποδυνάμωση του διεθνούς εμπορικού περιβάλλοντος».
Τώρα αναμένει ότι η οικονομία του οικονομικού μπλοκ θα αναπτυχθεί κατά 0,7% το 2023, 1,0% το 2024 και 1,5% το 2025.

Αναζωπυρούμενος πληθωρισμός: Ο πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά από τα υψηλά του 2022 τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι.
«Είναι σαφές ότι η πτώση των τιμών της ενέργειας ήταν η κινητήρια δύναμη της πτώσης του ονομαστικού επιτοκίου στο 2,4% (τον Νοέμβριο, στην Ευρωζώνη)» λέει ο Michael Field, στρατηγικός αναλυτής της ευρωπαϊκής αγοράς Morningstar.
«Ωστόσο, οι τιμές της ενέργειας μπορεί να είναι ασταθείς, [έτσι] μπορούν εύκολα να αυξηθούν ξανά τους επόμενους μήνες».
Εάν ο πληθωρισμός εκτιναχθεί ξανά, οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια, παρά τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση κάποια στιγμή το επόμενο έτος.
Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη και να αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης.

Ελλείμματα ανεπτυγμένων αγορών: Λόγω της αύξησης των επιπέδων χρέους, οι επενδυτές απαιτούν αυξημένα προθεσμιακά ασφάλιστρα ή αποζημίωση για τον κίνδυνο διακράτησης ομολόγων που έχουν εκδοθεί από ανεπτυγμένες αγορές.
Με άλλα λόγια, αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.
Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες δεν επανεπενδύουν πλέον τα έσοδα από τα ομόλογα που λήγουν στο πλαίσιο της ποσοτικής σύσφιξης και οι επενδυτές αγωνίζονται να αφομοιώσουν μια πλημμύρα νέων ομολόγων.
Σε αυτό το σενάριο, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις αναμένεται να επανέλθουν σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ οι τιμές θα υποχωρήσουν.

Η βόμβα των εκλογών: Υπάρχουν δύο σημαντικές εκλογές το 2024: στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ.
Καθώς φαίνονται στον ορίζοντα, οι ειδικοί της Morningstar θέτουν δύο βασικά ερωτήματα στους επενδυτές που περιστρέφονται γύρω από τα δημοσιονομικά και τον αντίκτυπο πιθανών αλλαγών πολιτικής.
Η κατεύθυνση που πνέει ο άνεμος σε αυτά τα θέματα θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία των αγορών.
Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 - έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει με τα ίδια τα γεγονότα.
Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχουν οριστεί για τις 5 Νοεμβρίου 2024.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαγάγει επίσης εκλογές μεταξύ 6ης και 9ης Ιουνίου.
Η προηγούμενη εμπειρία αυτού του είδους «κινδύνου» δείχνει ότι οι μεγάλες αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν discount στα λεγόμενα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου - μετοχές και εταιρικά ομόλογα.
Εν τω μεταξύ, τα κρατικά ομόλογα τείνουν να λειτουργούν ως απόθεμα αξίας, επειδή η μακροπρόθεσμη χρηματοοικονομική σταθερότητα των ίδιων των κυβερνήσεων δεν παίζει απαραίτητα ρόλο.
Υπάρχουν, ωστόσο, αξιοσημείωτες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα που πρέπει πάντα να προσέχουν οι επενδυτές.

Συντριβή εμπορικών ακινήτων: Οι ειδικοί της Morningstar βλέπουν πιθανότητα για ουσιαστικές απομειώσεις στην αγορά εμπορικών ακινήτων, σε μεγάλο βαθμό λόγω των μεταβαλλόμενων προτιμήσεων στον απόηχο της Covid-19.
«Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τα διάφορα σημεία επαφής που έχει η ευρύτερη οικονομία με τα εμπορικά ακίνητα, και ενώ βλέπουμε πιθανά σημεία πόνου για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πόνου για τις αγορές θα εντοπιστεί στις περιφερειακές τράπεζες» λένε.

Το κραχ της ανάπτυξης της Κίνας:
Πολλοί παρατηρητές προέβλεψαν ότι η επαναλειτουργία της Κίνας μετά την Covid-19 θα ενίσχυε την ανάπτυξη το 2023, αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε ότι ισχύει.
Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η κρίση των ακινήτων, επειδή τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν μεταξύ 15% και 30% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Η οικονομική αδυναμία θα αποτελεί πρόκληση το 2024.
Εάν η οικονομία της Κίνας είναι στάσιμη ή καταρρεύσει, ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται και για τους εμπορικούς εταίρους.

Σύγκρουση Κίνας-ΗΠΑ:
Στις 15 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinpin πραγματοποίησαν την πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μετά από ένα χρόνο στο Σαν Φρανσίσκο, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν τις ολοένα και πιο τεταμένες σχέσεις.
Όμως ο κίνδυνος της σύγκρουσης παραμένει, και αυτό ήδη προκαλεί παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα.

Πώς να αντισταθμίσετε τους κινδύνους και να βρείτε ευκαιρίες το 2024

Σύμφωνα με τους ειδικούς της MIM, η λίστα των κινδύνων που μπαίνουν στο 2024 παρουσιάζει δύο συνεπή θέματα.
«Πρώτον, πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους κινδύνους οδηγούν σε αστάθεια, αλλά δεν αλλάζουν απαραίτητα τις μελλοντικές προσδοκίες απόδοσης, πράγμα που σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις, η μετατόπιση των τιμών που προκύπτει από αυτά τα γεγονότα θα μπορούσε να είναι μια ευρεία ευκαιρία για αγορές» λένε και προσθέτουν:
«Δεύτερον, τείνουμε να αναζητούμε κρατικά ομόλογα υψηλής ποιότητας για να αντισταθμίσουμε τον γεωπολιτικό κίνδυνο.
Γιατί; Είναι μια πρόταση σχετικής ασφάλειας.
Τα γεωπολιτικά γεγονότα δεν προκαλούν συνήθως sell off στην αγορά μετοχών, αλλά, όταν το κάνουν, τα κρατικά ομόλογα –ιδιαίτερα μεγάλης διάρκειας, αλλά μερικές φορές και τα ομόλογα μικρής διάρκειας– παρέχουν αντιστάθμισμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης