Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Apollo Management: Ήδη έχει αρχίσει ο παγκόσμιος κύκλος χρεοκοπίας – Σε λίγους μήνες θα είναι χιονοστιβάδα

Apollo Management: Ήδη έχει αρχίσει ο παγκόσμιος κύκλος χρεοκοπίας – Σε λίγους μήνες θα είναι χιονοστιβάδα
Τα στοιχεία για τα ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων και τις δηλώσεις πτώχευσης δείχνουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση
Η πιστωτική αγορά βλέπει τα μαύρα σύννεφα να συγκεντρώνονται στον ορίζοντα καθώς το υψηλό κόστος του χρέους αρχίζει να επηρεάζει τις αμερικανικές εταιρείες.
Σύμφωνα με οικονομολόγους της Apollo Management, αυτά τα σύννεφα είναι η αρχή ενός κύκλου χρεοκοπίας, που πυροδοτείται από τα αυξημένα επιτόκια της Fed.
«Με τη Fed να διατηρεί τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το υψηλότερο κόστος χρέους θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα κέρδη και τους δείκτες κάλυψης των τόκων τα επόμενα τρίμηνα και τόσο οι εταιρείες IG όσο και HY θα αντιμετωπίσουν υψηλότερα κόστη αναχρηματοδότησης», έγραψαν οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Torsten Sløk.
Αυτό σημαίνει ότι ο δανεισμός χρημάτων έχει γίνει πολύ ακριβός για τις επιχειρήσεις και πολλές περισσότερες από αυτές θα χρεοκοπήσουν.
1_92.jpg
Άρχισε ο κύκλος της χρεοκοπίας

«Ένας κύκλος χρεοκοπίας έχει ξεκινήσει με τις αιτήσεις πτώχευσης να αυξάνονται και τα ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα τρίμηνα, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις εταιρείες της μεσαίας αγοράς», πρόσθεσαν.
«Η συνεχιζόμενη άνοδος των ποσοστών χρεοκοπίας δεν είναι απλώς μια «ομαλοποίηση».
Είναι η άμεση συνέπεια των αυξήσεων της Fed.
2_154.jpg
Η Fed προσπαθεί να επιβραδύνει την οικονομία», έγραψε ο Sløk.
Τον Ιούλιο, τα στοιχεία της Moody's έδειξαν ότι οι εταιρικές χρεοκοπίες είχαν ήδη ξεπεράσει τις συνολικές χρεοκοπίες σε όλο το 2022 κατά ένα επιβλητικό 53%.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της S&P Global έδειξαν συνολικά 516 αιτήσεις πτώχευσης φέτος έως τον Σεπτέμβριο, που είναι περισσότερες από ό,τι σε όλο το 2021 ή το 2022 και κυμαίνονται ακριβώς κάτω από τις 518 αιτήσεις στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2020, όταν η πανδημία συντάραξε την οικονομία.
Ο Sløk έχει πει προηγουμένως ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ευθύνονται για τις υψηλότερες χρεοκοπίες.
3_139.jpg
Σταδιακά τα αυξημένα επιτόκια στην οικονομία

«Οι καθυστερημένες επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής επιβραδύνουν την ανάπτυξη της καταναλωτικής πίστης με τις καθυστερήσεις αυτοκινήτων και πιστωτικών καρτών να αυξάνονται και οι όροι τραπεζικού δανεισμού να γίνονται αυστηρότεροι, οδηγώντας σε σημαντική επιβράδυνση της αύξησης των δανείων που επηρεάζει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με αδύναμους ισολογισμούς», έγραψε.
Σίγουρα, τα spreads των ομολόγων υψηλής απόδοσης δεν έχουν εκτοξευθεί, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εταιρικών ομολόγων είναι «εξίσου πεπεισμένη με τη χρηματιστηριακή αγορά ότι η εγχώρια οικονομία παραμένει σταθερά σε κατάσταση ανάπτυξης», δήλωσε ο Nicholas Colas, συνιδρυτής της DataTrek Research.
Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό ποσό επικίνδυνου χρέους που λήγει βραχυπρόθεσμα, περίπου 20% στις ΗΠΑ και σχεδόν 45% στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Apollo.
Τον Οκτώβριο, η Moody's ανέφερε ότι υπήρχε χρέος 1,87 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έληγε μεταξύ 2024 και 2028 — αύξηση 27% από τα 1,47 τρισεκατομμύρια δολάρια που καταγράφηκαν στην περσινή μελέτη για την περίοδο 2023-2027.
4_124.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης