Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το παράδοξο με το φυσικό αέριο - Γεμάτες οι αποθήκες, στα ύψη οι τιμές… τουλάχιστον έως το 2031

Το παράδοξο με το φυσικό αέριο - Γεμάτες οι αποθήκες, στα ύψη οι τιμές… τουλάχιστον έως το 2031
Σύμφωνα με τη Moody's, τα φυσικού αερίου για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο τους για την περίοδο 2015-2019 και θα μπορούσαν να παραμείνουν πάνω από αυτό το επίπεδο τουλάχιστον μέχρι το 2031
Σχετικά Άρθρα
To παράδοξο των γεμάτων αποθηκών και… των υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο βιώνει η Ευρώπη.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Moody's αυτόν τον μήνα, η ΕΕ είχε υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου σε ποσοστό ρεκόρ περίπου 97,5% στα τέλη Νοεμβρίου 2023, γεγονός που σημαίνει τόσο πολύ χαμηλό κίνδυνο ενεργειακών ελλείψεων αυτόν τον χειμώνα όσο και ισχυρή θέση για την επόμενη ψυχρή περίοδο, διαπίστωσαν οι αναλυτές.
«Τα βελτιωμένα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης ενόψει του φετινού χειμώνα είναι αποτέλεσμα της αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών δράσεων στην πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης και της συνεπούς εξοικονόμησης ενέργειας τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις», αναφέρεται στην έκθεση της Moody's, όπου επισημαίνεται ότι οι μεγαλύτερες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2023, η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πυρηνικών και υδροηλεκτρικών σταθμών και ένας ήπιος χειμώνας βελτιώνουν την κατάσταση.
Την ίδια στιγμή, η οικονομική στασιμότητα στην ήπειρο έχει συμβάλλει στη χαμηλότερη κατανάλωση.
Η Moody's αναμένει ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου θα είναι υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, στο 55% στο τέλος Μαρτίου 2024.

Στα ύψη οι λογαριασμοί

Ωστόσο, «οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές και ασταθείς» διαπιστώνει η έκθεση.
Η ενέργεια ήταν μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις που τράβηξαν προς τα κάτω τον πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες, αν και αρχικά ήταν ο βασικός παράγοντας για τις αυξήσεις τιμών καταναλωτή που σημειώθηκαν αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Νοέμβριο στην ευρωζώνη, με την ενέργεια να παρουσιάζει αποπληθωρισμό 11,5% σε ετήσια βάση, ακόμη και όταν η έκταση των αυξήσεων των τιμών απλώς μετριάστηκε σε όλους τους άλλους τομείς.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθωρισμός των τιμών του φυσικού αερίου σημείωσε πτώση κατά 31% το έτος έως τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Όμως, πρόκειται για μια πτώση που προέρχεται από μια πολύ μεγάλη άνοδο.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία της Factset, η Moody's διαπίστωσε ότι οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο τους για την περίοδο 2015-2019. Μάλιστα, προβλέπει ότι θα παραμείνουν πάνω από αυτό το επίπεδο τουλάχιστον μέχρι το 2031. Το 2020 και το 2021, οι τιμές ήταν κάτω από τον μέσο όρο.
«Τα τιμολόγια που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι βιομηχανίες εξακολουθούν να είναι ιστορικά πολύ υψηλά», δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο James Waddell από την Energy Aspects.
«Οι κινήσεις αυτών των τιμών ακολουθούν γενικά τις κινήσεις στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου με καθυστέρηση αρκετών μηνών, λόγω της αντιστάθμισης κινδύνου των προμηθευτών. Έτσι, η πτώση των ευρωπαϊκών τιμών χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου από πέρυσι δεν έχει ακόμη περάσει πλήρως».
Οι τιμές χονδρικής είναι συνολικά περίπου τέσσερις φορές χαμηλότερες από ό,τι κατά μέσο όρο το 2022, αλλά εξακολουθούν να είναι υπερδιπλάσιες από ό,τι ήταν ιστορικά, δήλωσε ο Waddell. «Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πιέσεις στις τιμές για τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες και στην περίπτωση των τελευταίων, βλέπουμε όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις αυτές να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός Ευρώπης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά την υγιή προσφορά βραχυπρόθεσμα, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της ευρωπαϊκής αποθηκευτικής ικανότητας φυσικού αερίου να προετοιμαστεί για τα επόμενα χρόνια, καθώς «τα αποθέματα μπορούν να μειωθούν γρήγορα σε περίπτωση ψυχρού καιρού». Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί εάν μια αύξηση της ασιατικής ζήτησης τραβήξει πολύ LNG μακριά από την Ευρώπη, είπε.
Η Moody's αναφέρει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν ευμετάβλητες κυρίως λόγω «των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων, οι οποίοι αντανακλούν την εγγενή ευπάθειά τους σε διαταραχές του εφοδιασμού». Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει διάφορους καθοδικούς κινδύνους για τις προοπτικές της αγοράς φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω μείωσης της προσφοράς από ρωσικούς αγωγούς και επεισοδίων διαταραχής του εφοδιασμού, όπως φάνηκε στις απεργίες στις αυστραλιανές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου νωρίτερα φέτος.
Πρόσθετη μεταβλητότητα έχει προκύψει μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Hamas, ο οποίος έχει αυξήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου και έχει οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου υψηλότερα, παρά τη σχετική απόσταση της Ευρώπης από τη σύγκρουση, λένε οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τη Moody's, «στο απίθανο δυσμενές σενάριο όπου η σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακωθεί στην ευρύτερη περιοχή με την άμεση εμπλοκή του Ιράν, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν σε παρόμοια επίπεδα που παρατηρήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό το σενάριο θα έπληττε την οικονομική δραστηριότητα και θα πρόσθετε περαιτέρω προκλήσεις για τους τομείς έντασης ενέργειας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης