Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Harry Dent (οικονομολόγος): Το 2024 είναι η χρονιά της μεγάλης σύγκρουσης, έρχεται το μεγαλύτερο κραχ στην Ιστορία

Harry Dent (οικονομολόγος): Το 2024 είναι η χρονιά της μεγάλης σύγκρουσης, έρχεται το μεγαλύτερο κραχ στην Ιστορία
Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετοί αναλυτές έχουν κάνει παρόμοιες προβλέψεις...
Σχετικά Άρθρα
Πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι φωνές τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την έλευση μιας βαθιάς, παγκόσμιας κρίσης και, συνεπακόλουθα, ενός κραχ στις χρηματαγορές, παρά τον αέρα αισιοδοξίας που επικρατεί στις αγορές και τα ιστορικά υψηλά που καταγράφουν οι σημαντικότεροι δείκτες…
Το τελευταίο χτύπημα ανήκει στον εγνωσμένου κύρους συγγραφέα και οικονομολόγο Harry Dent, ο οποίος αποτυπώνει γλαφυρά, με τα μελανότερα χρώματα, τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν τόσο η επενδυτική κοινότητα όσο και οι απλοί πολίτες.
«Από το 2009 και εξής βιώνουμε μια 100% τεχνητή πραγματικότητα, λόγω της άνευ προηγουμένου ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της Federal Reserve αλλά και της ιδιαίτερα σπάταλης δημοσιονομικής πολιτικής των ΗΠΑ, που έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των ελλειμμάτων: 27 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 15 χρόνια, για την ακρίβεια», είπε ο οικονομολόγος Harry Dent στο Fox Business στις 19 Δεκεμβρίου.
Συνεπώς, δεν είναι να απορεί κανείς για το αν βρισκόμαστε ή όχι σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι όταν βήχει η Αμερική ο υπόλοιπος κόσμος παθαίνει πνευμονία.
«Πιστεύω ότι το 2024 θα είναι η χρονιά της μεγάλης σύγκρουσης, η μεγαλύτερη που θα δούμε στη ζωή μας.
«Πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στις κεντρικές τράπεζες» είπε ο Dent, συμπληρώνοντας:
«Θα πάρουμε ένα πρωτοφανές μάθημα.
Δεν νομίζω ότι θα ξαναδούμε φούσκα στο υπόλοιπο της ζωής μας».
Περαιτέρω, ο κ. Dent, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας HS Dent Investment Management, επεσήμανε ότι οι αγορές των ΗΠΑ βρίσκονται επί του παρόντος σε μια γιγαντιαία φούσκα που ξεκίνησε στα τέλη του 2021 εν μέσω της πανδημίας COVID-19.
«Τα πράγματα δεν πρόκειται να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα σε λίγα μόλις χρόνια.
Μπορεί να μην ξαναδούμε αυτά τα επίπεδα.
Και αυτό το κραχ που έρχεται δεν πρόκειται να είναι απλώς μια διόρθωση.
Θα είναι στα επίπεδο του '29 ή του '32.
Οπότε μπορείτε να πυροβολήσετε τους χρηματιστές σας, αν έχετε άλλη άποψη» είπε ο κ. Dent, σε μια αναφορά στο κραχ του χρηματιστηρίου το 1929, που προκάλεσε τη Μεγάλη Ύφεση καθ' όλη τη δεκαετία του 1930, προσθέτοντας:
«Αν έχω δίκιο, θα ζήσουμε το μεγαλύτερο δυστύχημα της ζωής μας, και σε γενικές γραμμές τα γεγονότα τα οποία περιγράφω θα συμβούν το 2024.
Θα το δείτε, σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν, με μήνα κλειδί τον ερχόμενο Μάιο…».
«Λοιπόν, αν περάσουν έξι έως 12 μήνες και τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή θα συνεχίζουμε να βλέπουμε τη μεγαλύτερη φούσκα του αιώνα, ίσως χάσετε λίγα περισσότερα κέρδη.
Εάν όμως αποδειχθεί πως έχω δίκιο, θα αποφύγετε τεράστιες απώλειες και θα μπορέσετε να επανεπενδύσετε τα χρήματά σας σε ενάμιση χρόνο από τώρα σε απίστευτα χαμηλές τιμές.
Έτσι, θα μεγεθύνετε τα κέρδη σας πέρα από κάθε σύγκριση».
Σημειώνεται πως ο κ. Dent έχει προβεί σε ανάλογες δηλώσεις και στο παρελθόν, και γι’ αυτό είναι χαρακτηρισμένος ως «Κασσάνδρα».
Υπενθυμίζεται πως το 2009 έγραψε το «The Great Depression Ahead», ένα βιβλίο που προέβλεπε κραχ στην αγορά.
Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, οι «αρκούδες» της αγοράς έχουν πληθύνει.
Αρκετοί αναλυτές, τους οποίους παρουσιάζει κατά καιρούς το Bankingnews, έχουν προβεί σε παρόμοιες προβλέψεις, δηλαδή για σημαντικό κραχ στο χρηματιστήριο στο εγγύς μέλλον.
«Με βάση τις επικρατούσες αποτιμήσεις στην αγορά, εκτιμούμε ότι τα επόμενα 10-12 χρόνια ο S&P και γενικά οι αποδόσεις στις αγορές μετοχών θα είναι πολύ χειρότερες σε σχέση με τα ομόλογα, και ίσως σωρευτικά η πτώση, η οποία θα είναι μία από τις χειρότερες στην Ιστορία, να είναι κατά την ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου της τάξης του 63%» έγραψε σε σημείωμα τον Οκτώβριο ο πρόεδρος της Hussman Investment Trust, John Hussman, ο οποίος είχε προβλέψει το κραχ του 2008.

Λάθος πρόβλεψη;

Ωστόσο, σε πρόσφατο σημείωμά της, η επενδυτική τραπεζική εταιρεία Goldman Sachs αύξησε τον στόχο για τον S&P 500 το 2024 κατά 8%, στις 5.100 μον., λόγω της πτώσης του πληθωρισμού και μείωση των επιτοκίων.
«Κοιτάζοντας το μέλλον, τόσο η ανάπτυξη όσο και η πτώση των επιτοκίων θα παρέχει στήριξη στις μετοχές - ιδιαίτερα αυτές που είναι ευαίσθητες στον οικονομικό κύκλο», έγραψε η εταιρεία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να τελειώσει καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί ταχύτερα από το αναμενόμενο και η συζήτηση για περικοπές στα επιτόκια αναφοράς είναι πλέον «υπό εξέταση».
Η μετατόπιση από τη Fed προσέφερε ώθηση στις αγορές, με τον S&P 500 να αγγίζει ιστορικά υψηλά επίπεδα και τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν ραγδαία.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίασή της τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, ακολουθούμενες από τριμηνιαίες μειώσεις που θα μειώσουν τα επιτόκια αναφοράς σε ένα εύρος από 4% έως 4,25% μέχρι το τέλος του έτους.
Το τρέχον εύρος είναι 5,25% - 5,5%.
Οι ανοδικές προοπτικές της Goldman Sachs συνάδει με αυτό άλλων επενδυτικών οίκων, όπως η Bank of America, που «βλέπει» επιτοκιακή μείωση 25 μονάδων βάσης μείωση 25 μονάδων βάση, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή της για 75 μονάδες βάσης.
Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό.
Τα στοιχεία που παρέχονται από το Bureau of Labor Statistics δείχνουν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που μετρά τον πληθωρισμό αυξήθηκε κατά 0,1% τον Νοέμβριο του 2023 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση και αυξήθηκε κατά 3,1% σε ετήσια βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης