Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ποιο θα ήταν το δόγμα Trump για την Ουκρανία αν ήταν πρόεδρος – Γιατί θα μπορούσε να τελειώσει τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες

Ποιο θα ήταν το δόγμα Trump για την Ουκρανία αν ήταν πρόεδρος – Γιατί θα μπορούσε να τελειώσει τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες
O Trump βλέπει τον τερματισμό του πολέμου ως μείζον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής - ένα θέμα που σκοπεύει να ολοκληρώσει την πρώτη μέρα.
Σχετικά Άρθρα
Ως γνωστόν, ο πρώην πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα του αρχηγού των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει υποσχεθεί πως αν υπάρξει δεύτερη προεδρική θητεία θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε μόλις… 24 ώρες.
Εύλογα, πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του υπερβολικές…
Σε κάθε περίπτωση, παρά και τα προσκόμματα που του έχουν θέσει, ο Trump συγκεντρώνει υψηλή πιθανότητα να επιστρέψει στο Οβάλ Γραφείο σε κάτι λιγότερο από έναν χρόνο.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον στρατηγό ε.α. των ΗΠΑ Keith Kellogg* και τον ανώτερο διευθυντή του Κέντρου Ελευθερίας και Ευημερίας του Atlantic Council Dan Negrea**, οι ειδικοί επί της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις του πρώην Προέδρου και να αξιολογήσουν πώς μια κυβέρνηση Trump θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη σημαντικότερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όπως γράφουν σε άρθρο τους στο National Interest, «Ας ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας ότι η στρατηγική του Biden στην Ουκρανία αφήνει πολλά περιθώρια βελτίωσης.
Οι αδυναμίες της ενθάρρυναν τον Putin να επιτεθεί στο Κίεβο.
Ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμάχων του Biden στην Ευρώπη εκτίμησε ότι η αποτυχημένη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν οδήγησε στην απόφαση του Putin να ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Η αδυναμία Biden για «ολοκληρωμένη αποτροπή» έφερε την αποτυχία σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό, δηλαδή να αποτραπεί ο Putin.
Υπενθυμίζεται πως ο Biden είχε εισβάλει στην Ουκρανία και επί Obama ενώ δεν διακινδύνευσε μια επίθεση όσο ο Trump ήταν στην Εξουσία.
Ο δε Trump έχει δηλώσει ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας «δεν θα είχε συμβεί ποτέ» επί διακυβέρνησής του.
Μετά την εισβολή του Putin, ο Biden ακολούθησε μια υπερβολικά επιφυλακτική στρατηγική.
Αντί να ορίσει ξεκάθαρα ως στόχο τη νίκη, υποσχέθηκε να βοηθήσει την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί».
Αλλά αυτό εγείρει το εξής ερώτημα: όσο χρειαστεί για να γίνει τι;
Ο Biden θα έπρεπε να είχε παράσχει στην Ουκρανία τα όπλα που χρειαζόταν για να κερδίσει γρήγορα.
Αντ' αυτού, φοβήθηκε πιθανή ρωσική «κλιμάκωση»… και για αυτό έδινε όπλα σιγά σιγά.
Υπενθυμίζεται πως πριν αλλάξει γνώμη ο Biden αντιστάθηκε στην προσφορά πολλών σημαντικών οπλικών συστημάτων, όπως τανκς, αεροσκαφών και πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας.
Το αποτέλεσμα; Η Ουκρανία έχει αρκετά όπλα για να πολεμήσει αλλά όχι αρκετά για να κερδίσει.

Προς Putin…

Αντίθετα, με βάση τις δημόσιες δηλώσεις του, το δόγμα Trump είναι πολύ διαφορετικό.
Έχει υποστηρίξει ότι θα αξιοποιούσε την προσωπική του σχέση με τον Zelensky και τον Putin για να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση της σύγκρουσης, η οποία θα τέλειωνε «σε μια μέρα».
Το χρονοδιάγραμμα μιας ημέρας μπορεί να είναι υπερβολικά φιλόδοξο καθώς ούτε ο Putin ούτε ο Zelensky έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.
Και οι δύο πλευρές φαίνεται να πιστεύουν ότι μπορούν να επικρατήσουν στο πεδίο της μάχης.
Αλλά η προτεινόμενη προσέγγιση του Trump θα μπορούσε να αλλάξει αυτόν τον υπολογισμό.
Όπως είχε αναφέρει: «Θα έλεγα στον Putin, αν δεν κάνεις μια συμφωνία, θα του δώσουμε πολλά.
Θα δώσουμε [στην Ουκρανία] περισσότερα από όσα είχαν ποτέ, αν χρειαστεί».
Οροηγούμενες ενέργειες του Trump καθιστούν αυτή την απειλή αξιόπιστη.
Όσο ήταν στην εξουσία έδειξε πρόθυμος να ξεπεράσει τα όρια, αίροντας τους περιορισμούς της εποχής Obama σε ό,τι αφορά τους κανόνες εμπλοκής στον αγώνα κατά του ISIS και σκοτώνοντας τον Ιρανό στρατηγό Qassem Soleimani.
Εάν ο Putin αρνηθεί να διαπραγματευτεί, ο Trump θα μπορούσε κάλλιστα να άρει τους περιορισμούς της εποχής Biden σε ό,τι αφορά τις μεταφορές όπλων και να δώσει στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται για να κερδίσει, συμπεριλαμβανομένων όπλων μεγάλης εμβέλειας για να χτυπήσει εντός της Κριμαίας και της Ρωσίας.
Αν βρεθεί αντιμέτωπος με την προοπτική μιας δαπανηρής στρατιωτικής ήττας, ο Putin μπορεί κάλλιστα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.

Προς Zelensky…

Για να φέρει το Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Trump ανέφερε: «Θα έλεγα στον Ζελένσκι “όχι άλλο”.
Πρέπει να κάνετε μια συμφωνία».
Η Ουκρανία μπορεί να διατηρήσει την πολεμική προσπάθεια μόνο χάρη στη μεγάλης κλίμακας δυτική υποστήριξη και η προοπτική απώλειας της βοήθειας θα ήταν ισχυρό κίνητρο για διαπραγματεύσεις.
Μια κατάπαυση του πυρός σύμφωνα με τις τρέχουσες γραμμές και οι επακόλουθες διαπραγματεύσεις θα διατηρούσαν μια κυρίαρχη, δημοκρατική Ουκρανία αγκυροβολημένη στη Δύση, ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Το Κίεβο θα διατηρήσει τις διεθνώς αναγνωρισμένες αξιώσεις του για κυριαρχία σε ολόκληρη την Ουκρανία.
Η διακοπή των εχθροπραξιών θα διευκόλυνε επίσης την παροχή αξιόπιστων εγγυήσεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οι οποίες θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά σε ό,τι αφορά την επανέναρξη της σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Αν και λιγότερο ικανοποιητικό από (αυτό που φαίνεται όλο και περισσότερο ως μια ανέφικτη) συνολική στρατιωτική νίκη, αυτό το αποτέλεσμα θα αντιπροσώπευε μια στρατηγική ήττα για τη Ρωσία και μια ενίσχυση της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και της δυτικής συμμαχίας.
Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα χωρίς συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στρατηγικά, σύμφωνα με τα δημόσια σχόλιά του, ο Trump διαφωνεί.
Βλέπει τον τερματισμό του πολέμου ως μείζον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής - ένα θέμα που σκοπεύει να ολοκληρώσει την πρώτη μέρα».

*Ο στρατηγός Keith Kellogg γεννήθηκε στο Dayton του Οχάιο, μεγάλωσε στην Καλιφόρνια και 23 παγκόσμιες και πολιτειακές στρατιωτικές κινήσεις αργότερα, εγκαταστάθηκε στη Βιρτζίνια, όπου υπηρετεί ως συμπρόεδρος του Κέντρου για την Αμερικανική Ασφάλεια στο AFPI.
Πιο πρόσφατα, ήταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρώην Αντιπροέδρου Mike Pence. Διετέλεσε επίσης Επιτελάρχης και Εκτελεστικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Kellogg έχει ευρεία εμπειρία στην Ευρώπη, τον Ειρηνικό, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

**Ο Dan Negrea είναι ο Ανώτερος Διευθυντής του Κέντρου Ελευθερίας και Ευημερίας του Ατλαντικού Συμβουλίου.
Προηγουμένως είχε υπηρετήσει στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ως μέλος του Επιτελείου Σχεδιασμού Πολιτικής του Υπουργού και ως Ειδικός Αντιπρόσωπος για Εμπορικές και Επιχειρηματικές Υποθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης