Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

GoldSwitzerland: Είναι η Ύφεση, ανόητε! Η οικονομία και οι αγορές - φούσκες δεν σώζονται, όλοι θα χάσουν

GoldSwitzerland: Είναι η Ύφεση, ανόητε! Η οικονομία και οι αγορές - φούσκες δεν σώζονται, όλοι θα χάσουν
Το συνδυασμένο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στη φυλακισμένη από χρέη γη των ελεύθερων, δηλαδή στις ΗΠΑ, είναι περίπου 100 τρισεκ. δολ.
Σχετικά Άρθρα
Σε κανέναν δεν αρέσουν τα σκληρά μακρο-γεγονότα, ειδικά κατά την περίοδο των εορτών, ωστόσο κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν, υποστηρίζει ο αναλυτής του ελβετικού οίκου Gold Switzerland.
Ως γνωστόν, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell υποσχέθηκε πως το 2024 θα είναι έτος περικοπών επιτοκίων.
Εν προκειμένω, πρέπει να επισημανθεί πως ο Powell δεν είναι ούτε περιστέρι, δηλαδή υπέρμαχος της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ούτε γεράκι, δηλαδή θιασώτης της νομισματικής αυστηροποίησης.
Θα λέγαμε πως προσιδιάζει περισσότερο σε χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ή χήνα.
Το πλέον μεγάλο πρόβλημά του, από την άλλη, είναι πως δεν μπορεί να αποδεχτεί την αποτυχία του ή -έστω να μιλήσει μια φορά με ειλικρίνεια.
Σε κάθε περίπτωση, για όποιον παρακολουθεί τις ωμές απόψεις των αναλυτών της Gold Switzerland σχετικά με τις αγορές χρέους, την αστάθεια των ομολόγων, τις περιστροφές των επιτοκίων και την ειλικρίνεια της Fed έναντι της Fed (το πρώτο οξύμωρο), αυτή η στροφή προς τις μειώσεις των επιτοκίων δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη.
Όπως πολλές φορές έχει αναφερθεί στο παρελθόν, τα αυξανόμενα επιτόκια, δηλαδή η αύξηση του κόστους του χρήματος, αποτελεί μια δύναμη σκοτεινή με ιδιαίτερα καταστρεπτική ισχύ. Ήδη τα πράγματα που έχουν σπάσει είναι ουκ ολίγα: τράπεζες, βρετανικά ομόλογα, αμερικανικά ομόλογα, μεσαία τάξη.
Δεν υπάρχει κεντρικός τραπεζίτης που να μην έχει παραδεχθεί τη ζοφερή αυτή κατάσταση.
Υπενθυμίζεται πως ο Powell αύξησε τα επιτόκια έτσι ώστε η ύφεση, την οποία ήδη βιώνουμε, να ανακηρυχθεί επισήμως το 2024 σύμφωνα με τον πάντα πολύ αργό NBER). Φυσικά, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ είναι θέση με πολιτική ευθύνη και, όπως κάθε πολιτικός, έχει μάθει την τέχνη να κάμπτει την αλήθεια για να ισιώνει την… καριέρα του.

Είναι η ύφεση, ηλίθιε!

Ακόμη και ο Powell, παρά τη ρητορική του περί επίτευξης στόχου σε ό,τι αφορά τη μείωση του πληθωρισμού μέσω της στρατηγικής Volcker, δηλαδή «κρατάμε» τα επιτόκια ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανέκαθεν ήξερε (και εξακολουθεί να γνωρίζει) ότι η Αμερική βρίσκεται ήδη σε σκληρή ύφεση, διψασμένη για φθηνότερες τιμές και ακόμη περισσότερα χρέη…
Τα αποδεικτικά στοιχεία της περί ης ο λόγος ύφεσης, σύμφωνα με την Gold Switzerland, είναι κυριολεκτικά παντού: από κλασικούς οικονομικούς δείκτες όπως η καμπύλη απόδοσης των ομολόγων (αντεστραμμένη), τους Conference Board of Leading Indicators (βυθίστηκαν κάτω από το όριο του 4% τον περασμένο Δεκέμβριο) μέχρι τη δραματική μείωση κατά 4% της προσφοράς χρήματος M2 (εγγενώς αποπληθωριστική), τους βασικούς δείκτες της Main Street, όπως πτωχεύσεις ρεκόρ, συνεχείς απολύσεις, αθετήσεις πιστωτικών καρτών (δείκτης Oliver Anthony).
Απαιτούνται λοιπόν χαμηλότερα επιτόκια - ωστόσο υπάρχουν και άλλοι λόγοι οι οποίοι επιτάσσουν νομισματική χαλάρωση.
Η Fed εξυπηρετεί τη Wall Street (και τους φόρους κεφαλαιακών κερδών), όχι τη Main Street. Και η Wall Street ουρλιάζει για βοήθεια.
Ο υπερεκτιμημένος και εθισμένος σε φθηνό χρήμα S&P 500 είναι γεμάτος από αμέτρητες επιχειρήσεις ζόμπι που κοιτάζουν προς τα κάτω το βαρέλι των 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετατρέψιμου χρέους που επιφυλάσσει το 2024 και άλλο 1,2 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2025 λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.
Φυσικά, τεράστιο πρόβλημα είναι το αμερικανικό χρέος που κοιτάζει τις ΗΠΑ από τα επίπεδα των 34 τρισεκατομμυρίων ευρώ και αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα για την παγκόσμια οικονομία, δεδομένου ότι λόγω των επιτοκίων θα ανατιμάται συνεχώς τους επόμενους 36 μήνες.
Για αυτό, επαναλαμβάνει η Gold Switzerland, τα επιτόκια θα πρέπει, προκειμένου να αποφευχθεί το λουτρό αίματος στην αγορά και η παγίδα χρέους, να μειωθούν σύντομα - κάτι το οποίο ήδη προανήγγειλε ο Jerome Powell - οποία προγνωνιστική δύναμις, αν μη τι άλλο πρέπει να έχει μυστικιστικές δυνάμεις.
Η πρόβλεψη οποιασδήποτε βραχυπρόθεσμης κίνησης στις αγορές ή ακόμα και στο μυαλό ενός αξιωματούχου της Fed (που ουσιαστικά είναι πλέον το ίδιο πράγμα), είναι πράγματι σαν να παίζεις ζάρια: Κανείς δεν μπορεί να διαλέξει την ημέρα, την ώρα ή ακόμη και τον μήνα μιας μετακίνησης της λεκάνης απορροής.
Αλλά για όσους παρακολουθούν τα ελλείμματα, τις αγορές χρέους και ως εκ τούτου τη δυσλειτουργία των ομολόγων, τα σήματα που εκπέμπονται (δηλαδή τα βασικά μαθηματικά) προσφέρουν πολύ καλές ιδέες και σαφή στοιχεία για το τι έρχεται.
Τα σύννεφα προειδοποιούν για τη βροχή που έρχεται. Αλλά τι δείχνουν τα σύννεφα της καταιγίδας (και οι φούσκες χρέους).
Σύμφωνα με την ελβετική συμβουλευτική εταιρεία, τα σύννεφα που βλέπουμε στις αγορές ομολόγων είναι ευκόλως ορατά από όλους όσοι ήταν πρόθυμοι να ανοίξουν τα μάτια τους – εκτός ίσως από τους πολιτικούς, που προτιμούν να κρατούν τα καλοφτιαγμένα κεφάλια τους θαμμένα στην άμμο, στρουθοκαμηλίζοντας.
«Για μήνες και μήνες, χτυπάμε τις γροθιές μας λέγοντας ότι το χρέος έχει σημασία και ως εκ τούτου, κατ' επέκταση, οι αγορές ομολόγων» επισημαίνει ο ελβετός αναλυτής της εταιρείας, προσθέτοντας: Μοιραία η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα αποτύχουν αφού το αυξημένο κόστος χρήματος θα επιβάλει να τυπωθεί νέο χρήμα μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα τοκοχρεολύσια του θείου Σαμ.
1_13.webp
Αυτό ονομάζεται «Δημοσιονομική Κυριαρχία»

Ο Powell διέκοψε τις αυξήσεις επιτοκίων.
Και τώρα, καθώς εκπνέει το 2023, μιλά για μειώσεις επιτοκίων για το 2024 - κάτι το οποίο είναι σοκαριστικό.
Όταν ο επίσημος (σε αντίθεση με τον ειλικρινή) πληθωρισμό του ΔΤΚ μειώνεται ενώ τα επιτόκια (όπως μετριέται καλύτερα από την απόδοση του μη αγαπητού 10ετούς ΗΠΑ) αυξάνονται, τότε τα «πραγματικά» (δηλ. προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό) επιτόκια πηγαίνουν θετικά και βόρεια.
Και όταν τα πραγματικά επιτόκια πλησιάζουν το 2%, αυτό σημαίνει ότι το χρέος γίνεται πραγματικά οδυνηρό για εταιρείες, ιδιώτες και, φυσικά, κατεστραμμένες κυβερνήσεις όπως οι ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, ο υπόλοιπος κόσμος το γνωρίζει αυτό, γι' αυτό και οι κεντρικές τράπεζες απορρίπτουν τα μη αγαπημένα ομόλογα του θείου Σαμ (κόκκινη γραμμή) και στοιβάζουν χρυσό (μπλε γραμμή), επιμένοντας να κατέχουν πραγματικά χρήματα παρά ένα απομειωμένο περιουσιακό στοιχείο.
Αυτό το παγκόσμιο ντάμπινγκ των αμερικανικών ώθησε τις τιμές όλων των τίτλων χρέους προς τα κάτω και ως εκ τούτου τις αποδόσεις και τα επιτόκια ανοδικά, πράγμα που σημαίνει ότι οι πληρωμές τόκων του θείου Σαμ επιδεινώθηκαν κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τον χρόνο.
Και ακόμη και η Janet Yellen, έχοντας ολισθήσει από τη θέση της προέδρου της Fed στη θέση του υπουργού Οικονομικών συνειδητοποίησε ότι υπήρχε πρόβλημα με τις αυξήσεις επιτοκίων του Powell.
Όπως ομολόγησε μόλις την περασμένη εβδομάδα: «Η αύξηση των πραγματικών επιτοκίων μπορεί να επηρεάσει την απόφαση της Fed για την πορεία των επιτοκίων».
Φυσικά, ουδέποτε υπήρξε ζήτηση αμερικανικών ομολόγων από τον υπόλοιπο κόσμο, παρά μόνον οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αρκούνταν στη στρατηγική της ποσοτικής χαλάρωσης.
Έτσι έσωσαν προσώρας το αμερικανικό 10ετές από μια πτώση υπερπροσφοράς απλώς υπερεκδίδοντας περισσότερα ομόλογα από το μικρό άκρο της καμπύλης αποδόσεων - απλώς κερδίζοντας χρόνο.
Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον ανακάτεψε τον κίνδυνο από το δεκαετές με διετές, απομυζώντας ρευστότητα 150 δισεκ. δολάρια ανά μήνα από τον Γενικό Λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Αλλά αν, σύμφωνα με τη συναίνεση, ο Νοέμβριος ήταν νίκη της Fed και των ομολόγων, γιατί η εκδοχή του Δεκεμβρίου του άλλοτε γερακιού Powell μιλάει με περιφρόνηση για μειώσεις επιτοκίων το 2024;
Από την ψεύτικη νίκη στην ανοιχτή πτώση: Δεν υπάρχουν καλές επιλογές στη Fed
Η απλή απάντηση είναι γιατί η Αμερική δεν βρίσκεται σε μια περίοδο νίκης, αλλά σε μια περίοδο ανοιχτής και προφανούς παρακμής που είναι ξεκάθαρη σε όλους.
Γιατί; Διότι το χρέος καταστρέφει τα έθνη και ως εκ τούτου τους κεντρικούς σχεδιαστές, οι οποίοι δεν έχουν παρά κακές επιλογές για να αντιμετωπίσουν τα πολύ κακά μαθηματικά.
Δηλαδή, εάν δεν μειώσουν τα επιτόκια και δεν εκτυπώσουν περισσότερα ψεύτικα χρήματα, τα περιουσιακά στοιχεία κινδυνεύουν και η οικονομία θα παραδοθεί σε μια σκληρή ύφεση.
Αλλά αν οι κεντρικοί τραπεζίτες χαλαρώσουν την πολιτική για να σώσουν το σύστημα, θα σκοτώσουν την εγγενή αγοραστική δύναμη του νομίσματος - αυτό ακριβώς που θα κάνει ο Powell στη συνέχεια.
2_359.JPG
Tρομακτικά μαθηματικά

Σύμφωνα με την Gold Switzerland, το μοναδικό που μπορούμε να κάνουμε είναι απλώς να αναλογιστούμε τα γεγονότα και όχι το δράμα ενός έθνους του οποίου το προφίλ χρέους καθιστά αδύνατη την ανάπτυξη.
Το τρέχον χρέος των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ έχει διαβεί του Ρουβίκωνα του 100%, στο εύρος του 120%.
Το έλλειμμα ως προς το ΑΕΠ είναι στο 8% και αυξάνεται.
Η Καθαρή Διεθνής Επενδυτική Θέση (δηλαδή, ο κουμπαράς ξένων περιουσιακών στοιχείων) βρίσκεται στο αρνητικό 65%.
Το δημόσιο χρέος είναι στα 34 τρισεκ. δολ., και σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, ο θείος Σαμ πρόκειται να ξεφορτωθεί τουλάχιστον άλλα 20 τρισεκ. δολ. σε αμερικανικά ομόλογα τα επόμενα 10 χρόνια - και αυτός ο μέτριος αριθμός (;) υποθέτει ότι δεν θα υπάρξει ενδιαμέσως ύφεση…
Αλλά ποιος θα αγοράσει ομόλογα του θείου Σαμ για να καλύψει τα εκτοξευόμενα ελλείμματά του;
Σύμφωνα με απλά μαθηματικά και σκληρά γεγονότα, η απάντηση από το 2014 είναι η Fed…
Εν τω μεταξύ, το συνδυασμένο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στη φυλακισμένη από χρέη γη των ελεύθερων είναι περίπου 100 τρισεκ. δολ.
«Δεν ξέρω καν πώς να γράψω αυτόν τον αριθμό, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κανείς στην Ουάσιγκτον δεν ξέρει πώς να τον πληρώσει».
Παράπλευρη ζημιά χρέους: Το δολάριο, ο πληθωρισμός, οι αγορές κ.λπ.

Δολάριο: Η σχετική ισχύς δεν είναι αρκετή

Σε ό,τι αφορά το δολάριο, ας μην κοροϊδεύουμε
τον εαυτό μας: Ο κόσμος το χρειάζεται ακόμα.
Το 70% του παγκόσμιου ΑΕΠ μετριέται σε δολάρια ενώ το 80% του παγκόσμιου εμπορίου διακανονίζεται σε δολάρια.
Και όπως υπενθυμίζει η θεωρία του milkshake του
Brent Johnson, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για δολάρια – κυρίως από τις αγορές
δολαρίων-ευρώ, τις αγορές παραγώγων και τις αγορές πετρελαίου.
Οπότε, όπως επισημαίνει η ελβετική εταιρεία, αυτό το «σούπερ άχυρο» (σ.σ. το δολάριο) είναι εξαιρετικά ισχυρό, και ως εκ τούτου η ανάγκη για ρευστότητα σε δολάρια είναι ένας τεράστιος ούριος άνεμος για το αμερικανικό νόμισμα.
Αλλά… αυτός ο τεράστιος ούριος άνεμος δεν είναι ένας αθάνατος ούριος άνεμος.
Οι αποδείξεις της αυξανόμενης αποδολαριοποίησης μετά τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ-Ρωσία (και τον οπλισμό του δολαρίου) δεν είναι αστικός μύθος, αλλά μια ανοιχτή και αναμφισβήτητη πραγματικότητα.
Η Κίνα και η Ρωσία κινούνται όλο και περισσότερο προς αγορές πετρελαίου σε γιουάν (το οποίο η Ρωσία μετατρέπει στη συνέχεια σε χρυσό στη Σανγκάη) ενώ ένας εκθετικά αυξανόμενος αριθμός διμερών εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των χωρών BRICS+ πραγματοποιείται πλέον εκτός του δολαρίου.
Ακριβώς όπως η αποσύνδεση του χρυσού επί προεδρίας Nixon
το 1971 οδήγησε σε αργό θάνατο την εγγενή αγοραστική δύναμη του δολαρίου, η οπλοποίησή του θα οδηγήσει στο τέλος της παγκόσμιας ηγεμονίας του.
«Προειδοποιήσαμε για αυτό από την 1η ημέρα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας» ανέφερε η GoldSwitzerland.
Προς το παρόν, ωστόσο, το δολάριο εξακολουθεί να είναι το υπέρτατο νόμισμα, αλλά σε αντίθεση με το Brent Johnson δεν φαίνεται η σχετική ισχύ του να ωθεί τον δείκτη δολαρίου (DXY) στις 150 μον.
Αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι ακόμη και ο θείος Σαμ γνωρίζει ότι οι υπόλοιποι φίλοι και εχθροί του δεν έχουν την πολυτέλεια να αποπληρώσουν χρέος 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων χωρίς να χρειάζεται να απορρίψουν τα περισσότερα από τα αμερικανικά ομόλογα που κατέχουν στο εξωτερικό ( αξίας περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια), κάτι που θα συνέτριβε την τιμολόγηση των αμερικανικών ομολόγων και θα εκτόξευε τις αποδόσεις και τα επιτόκια.
Εν ολίγοις: ακόμη και ο θείος Σαμ φοβάται την αύξηση των επιτοκίων και το υπερβολικά ισχυρό δολάριο.
Ένας τέτοιος φόβος αύξησης των επιτοκίων σε συνδυασμό με την πραγματικότητα των αυξανόμενων ελλειμμάτων στις ΗΠΑ (και ως εκ τούτου της αυξανόμενης ανάγκης για περισσότερα αμερικανικά ομόλογα) θα οδηγήσει σύντομα σε υπερβολική προσφορά/έκδοση ομολόγων.
Και ο μοναδικός αγοραστής αμερικανικών ομολόγων,
που θα ελέγχει τις αποδόσεις/επιτόκια, θα είναι η Fed, όχι ο υπόλοιπος κόσμος
(Βλέπε γράφημα παραπάνω…).
Ωστόσο, αυτού του είδους η αγορά ομολόγων με χρήματα που δημιουργούνται από τον αέρα σκοτώνει ένα νόμισμα.
Εν προκειμένω η Fed θα πρέπει να εκτυπώσει
τρισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει τα δικά της κρατικά ομόλογα - μια
εγγενώς πληθωριστική πολιτική που αποδυναμώνει αντί να ενισχύει το δολάριο
μακροπρόθεσμα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η «παύση» και τώρα η «επιτοκιακή μείωση» του Powell το 2024 θα ακολουθηθεί τελικά από τη «mega-εκτύπωση».
Είδαμε αυτό ακριβώς το μοτίβο μεταξύ 2018 (QT) και 2020 (απεριόριστο QE).
Επομένως το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο, καθώς η δημιουργία χρημάτων φέρνει υποτίμηση και επομένως περισσότερος πληθωρισμός.
3_229.JPG
Πρώτα όμως ο αποπληθωρισμός

Αλλά πριν θα πρέπει να βαδίσουμε σε μια «επίσημη» ύφεση το 2024 - και οι υφέσεις είναι εγγενώς αποπληθωριστικές, αν όχι εντελώς αποπληθωριστικές.
Και πάλι, η συζήτηση πληθωρισμού-αποπληθωρισμού δεν είναι μια συζήτηση, αλλά ένας κύκλος.
Ιστορικά, εξάλλου, οι δραματικές μειώσεις του δείκτη Μ2 οδηγούν ΠΑΝΤΑ σε αποπληθωρισμό. Πάντα.
Όσο για τις φούσκες των μετοχών και των ομολόγων, οι αγορές σίγουρα αρέσκονται στα φθηνότερα χρέη (δηλαδή χαμηλότερα επιτόκια) και τα άνευ όρων QE.
Προς το παρόν, βέβαια, περιμένουν…
Με το 25% του ΑΕΠ των ΗΠΑ να βρίσκεται σε ταμειακά ισοδύναμα, οι προβλεπόμενες επιτοκιακές μειώσεις του Powell το 2024 θα στείλουν πολλά από αυτά τα χρήματα στις ήδη υπάρχουσες φούσκες της αγοράς, στέλνοντας τον πληθωρισμό περιουσιακών στοιχείων ακόμη υψηλότερα, πράγμα που σημαίνει περισσότερα φορολογικά έσοδα για τον θείο Σαμ.
Εάν ο δείκτης δολαρίου (DXY) παραμείνει χαμηλά, οι αγορές θα ανέβουν.
Και αν η Fed είναι διευκολυντική, οι αγορές θα ανέβουν επίσης.
Αυτό περιλαμβάνει το Bitcoin.
Είναι τόσο απλό: οι αυστηρές πολιτικές είναι ένας αντίθετος άνεμος της αγοράς, οι χαλαρές πολιτικές είναι ένας oύριος άνεμος.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο καπιταλισμός έχει πεθάνει
εδώ και πολύ καιρό, και η Fed είναι ουσιαστικά ο de facto διαπραγματευτής της αγοράς για τους δείκτες S&P, Dow & NASDAQ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης