Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο αργός θάνατος της αμερικανικής οικονομικής ηγεμονίας και η Κίνα – Το σχέδιο για τα επιτόκια και το γιουάν το 2024

Ο αργός θάνατος της αμερικανικής οικονομικής ηγεμονίας και η Κίνα – Το σχέδιο για τα επιτόκια και το γιουάν το 2024
Η... αποσύνδεση στο εμπόριο και η εκλογική χρονιά στις ΗΠΑ - Οι ασφαλείς επιλογές για τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο...
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα ετοιμάζεται για τις αναταράξεις τις οποίες θα προκαλέσει η επικείμενη κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας,  η οποία εισέρχεται σε εκλογικό κύκλο το 2024.
Στο επίκεντρο βρίσκονται ο επικείμενος εμπορικός και νομισματικός πόλεμος και οι αναταράξεις στο εμπόριο που θα προκληθούν από ενδεχόμενη νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve.
Οι διαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής της Κίνας αναμένεται να συμμετάσχουν σύντομα στην κεντρική διάσκεψη για την οικονομική πολιτική στο Πεκίνο αποφασίσουν τους οικονομικούς στόχους για το 2024.
Όταν οι Κινέζοι ηγέτες συγκεντρωθούν τις επόμενες ημέρες για να εξετάσουν την ασθενική ανάκαμψη οικονομίας μετά την πανδημία και να θέσουν τους αναπτυξιακούς στόχους του επόμενου έτους, οι εξωτερικές αβεβαιότητες τις οποίες διαμορφώνει η περιδίνηση της παγκόσμιας οικονομίας με επικεντρο της ΗΠΑ φαίνεται να αποτελούν προτεραιότητα στις συζητήσεις τους κεκλεισμένων των θυρών, όπως επισημαίνουν τα κινεζικά ΜΜΕ.
Οι ειδικοί έχουν επισημάνει τον θετικό αντίκτυπο για την Κίνα από πιθανές μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να χαλαρώσει την πίεση στο γιουάν και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εισροή επενδυτικών κεφαλαίων.
CHART OF THE DAY: Growth forecasts for the US and China are increasingly  diverging
Η μείωση των επιτοκίων

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για το πώς θα συμπεριφερθούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια του ερχόμενου εκλογικού έτους και πώς οι ενέργειές τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταράξεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και το παγκόσμιο σύστημα.
«Αφορά κυρίως τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια και την αμερικανική προεδρική κούρσα, όταν εξετάζουμε το αν η Κίνα θα έχει ένα σταθερό εξωτερικό περιβάλλον», δήλωσε ο Zhu Feng, πρύτανης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Nanjing.
Πριν από ένα χρόνο, οι νομισματικές αρχές προειδοποίησαν για ένα «ταραγμένο» διεθνές περιβάλλον και τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει στην οικονομία της Κίνας, καθώς έθεσαν στόχο για ανάπτυξη «περίπου 5%» του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις για τα επιτόκια

Πολλοί οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων Κινέζων και Αμερικανών, αναμένουν ότι ο πιο επιθετικός κύκλος ανόδου των επιτοκίων των ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια –συνολικά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022– θα τελειώσει σύντομα και ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να λάβει χώρα ήδη από τα μέσα του 2024 .
«Οι κινήσεις της Fed στην επιτοκιακή πολιτική θα ωφελήσουν την κινεζική οικονομία βραχυπρόθεσμα και θα επιτρέψουν μεγαλύτερους ελιγμούς στη νομισματική πολιτική της Κίνας», δήλωσε ο Zhang Jun, διευθυντής της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Fudan, σε φόρουμ στη Σαγκάη τον περασμένο μήνα.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι Κινέζοι ηγέτες θα διατηρήσουν στόχο αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 5% για το 2024, ώστε να υπάρχει περιθώριο για την αντιμετώπιση των προβλεπόμενων αναταράξεων, ενώ η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να είναι μια επιλογή μετά την απόφαση του Πεκίνου τον περασμένο μήνα να εκδώσει 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (140 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε κρατικά ομόλογα.
Η κίνηση αύξησε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κίνας σε περίπου 3,8%, πολύ πάνω από τον στόχο του 3 % τέθηκε τον Μάρτιο.
Ο κίνδυνος από την άλλη να «σκάσει» το βουνό χρέους των ΗΠΑ, το οποίο έχει υπερβεί τα 33,7 τρισ. δολ. είναι σημαντικός καθώς οι συνέπειες αναμένονται ανεξέλεγκτες.
China's exports grow for first time in 6 months in relief for factories |  Reuters
Σταδιακή αύξηση των εξαγωγών

«Ο κύκλος μείωσης επιτοκίων θα πρέπει τελικά να οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις – θετικό για τις εμπορικές ροές», δήλωσε ο Heron Lim, οικονομολόγος στον οίκο αξιολόγησης Moody's Analytics, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε αύξηση των καθαρών εξαγωγών θα ήταν πιθανότατα σταδιακή, καθώς οι αρχικές μειώσεις επιτοκίων θα είναι μικρές.
Ωστόσο, ο Lim προειδοποίησε ότι η κινεζική οικονομία, όσον αφορά τις εξαγωγές και τις ροές κεφαλαίων, επηρεάζεται πολύ περισσότερο εάν οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας συνεχίζουν να βελτιώνονται σε ένα εκλογικό έτος παρά από άλλους παράγοντες όπως οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed ή η διαφορά επιτοκίων μεταξύ των δύο χώρες.
Εκπεφρασμένες σε δολάρια, οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ τους πρώτους 10 μήνες του έτους συρρικνώθηκαν κατά 15,4 %, σε ετήσια βάση, υπερδιπλάσια από τη μείωση 5,6 % στις συνολικές εξαγωγές της χώρας την ίδια περίοδο, αλλά το μερίδιο των εξαγωγών στις ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 15 % του συνόλου της Κίνας.
Μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων Xi jinping και Joe Biden τον περασμένο μήνα βασίστηκε στη δυναμική της ανόδου των εμπορικών ανταλλαγών τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές έχουν αμφισβητήσει τη συνέχιση αυτής της δυναμικής, τα εκλογικά τείνουν να ενισχύουν τις εκκλήσεις για σκληρή στάση έναντι της Κίνας, καθώς και τις εκκλήσεις για τη λεγόμενη «αποσύνδεση».
Από την άλλη, η ίδια η Κίνα επιθυμεί να «αποσυνδεθεί» από μια παρακμάζουσα οικονομία η οποία αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
China deficit

Η αποσύνδεση και οι γεωπολιτικές παράμετροι

Ο Bala Ramasamy, αναπληρωτής διευθυντής του China Europe International Business School, επισήμανε ότι η αναμενόμενη παύση της ανόδου ή μείωση των επιτοκίων θα ήταν καλά νέα για το γιουάν, αλλά όχι τόσο για τις κινεζικές εξαγωγές, καθώς θα τις έκανε πιο ακριβές.
Εν τω μεταξύ, είπε, «οι γεωπολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ είναι πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το εμπόριο και τις επενδύσεις».
Ο Alex Ma, αναπληρωτής καθηγητής δημόσιας διοίκησης στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, δήλωσε ότι η συναίνεση για μία σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα είναι διακομματική και ότι η μόνη διαφορά μεταξύ των υποψηφίων θα είναι «η έκταση αυτής της σκληρής στάσης που απαιτείται», προειδοποιώντας ότι ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος και ο αναδυόμενος τεχνολογικός πόλεμος θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας.
Το κλειδί, είπε ο Ma, θα συνοψιστεί στο αν η Ουάσιγκτον προσέχει την έκκληση του Πεκίνου προς τις δύο πλευρές να θέσουν ξεκάθαρα τα όρια της εθνικής ασφάλειας όσον αφορά τις εμπορικές και επιχειρηματικές ανταλλαγές.
Ο Zhu του Πανεπιστημίου Nanjing σημείωσε ότι για να υπερβεί η κινεζική οικονομία την επιρροή από τους οικονομικούς κύκλους των ΗΠΑ και στην εκλογική πολιτική, το Πεκίνο έχει ακόμη δουλειά να κάνει όσον αφορά τη μεταρρύθμιση και τη διεύρυνση της πρόσβασης στην αγορά.

Το ασφαλές στοίχημα

«Περισσότερες μεταρρυθμίσεις και άνοιγμα είναι το πιο ασφαλές στοίχημα για την κινεζική οικονομία, ανεξάρτητα από το αν οι μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ λειτουργούν ως ούριος άνεμος ή εάν οι εκλογές μπορεί να σημαίνουν περισσότερους αντίθετους ανέμους», σημείωσε.
«Μόλις αλλάξουμε τις αρχές χάραξης πολιτικής προς μια προσέγγιση που βασίζεται περισσότερο στην αγορά περάν αυτής της Δύσης με βάση τους διεθνείς κανόνες, μόλις ανοίξουμε την πόρτα της οικονομίας μας ευρύτερα και σεβαστούμε την αγορά περισσότερο στη διαχείριση της οικονομίας και του εμπορίου μας, θα είμαστε σε θέση να μετριάζουμε τον αντίκτυπο από τις εξωτερικές αβεβαιότητες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης