Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έκπληξη από Jefferies: Τώρα η Γερμανία θέλει βοήθεια από την Ελλάδα - Πρωταθλήτριες οι ελληνικές μετοχές… μέσω Ουκρανίας

Έκπληξη από Jefferies: Τώρα η Γερμανία θέλει βοήθεια από την Ελλάδα - Πρωταθλήτριες οι ελληνικές μετοχές… μέσω Ουκρανίας
Ο δείκτης MSCI Greece ξεπέρασε τον Δείκτη MSCI της Ευρωζώνης κατά 20% σε ετήσια βάση και κατά 35% από την αρχή του 2021
Σχετικά Άρθρα
Bίους αντίθετους… διάγουν Γερμανία και Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση της Jefferies, που σχολιάζει τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην «αυστηρή» και «λιτή» Γερμανία με σχόλια που ξυπνούν… ελληνικές μνήμες.
Διότι, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, «εκεί που ήσουν ήμουνα, και εκεί που ήμουν θα έρθεις» - και ίσως έχει έρθει η ώρα να προτείνουμε στους φίλους Γερμανούς, μετά τα αυτογκόλ που έχουν βάλει εγκαταλείποντας τον ρωσικό παράγοντα για να μεταβούν στο αμερικανικό άρμα, να πουλήσουν κάνα… νησί.
Πιο αναλυτικά, «από τις χώρες του Νότου στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα πήρε την αρχική έγκριση για τα επόμενα 3,64 δισ. ευρώ της δόσης από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει 1,69 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 1,95 δισ. ευρώ δάνεια με ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 11,1 δισ. ευρώ, ή σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των 36 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει την εξαετία 2021 και 2026.
Οι ροές αυτές είναι σημαντικές σε σχέση με το ΑΕΠ.
Τα συνολικά 36 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισπραχθούν ισοδυναμούν με το 17% του ελληνικού ετήσιου ονομαστικού ΑΕΠ ύψους 215 δισ. ευρώ» αναφέρει η Jefferies.
1_481.JPG
Ωστόσο, αυτός είναι ο ένας από τους λόγους για τους οποίους ο επενδυτικός οίκος κρίνει πως η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
«Ο άλλος είναι ότι έχει την πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση της Ευρώπης - ενώ η Γερμανία, προφανώς, έχει το αντίθετο».
Σε αυτό το σημείο, η Jefferies παραθέτει δημοσίευμα του Reuters της περασμένης εβδομάδας το οποίο ανέφερε ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει συζητήσεις για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των 53 δισ. ευρώ του διμερούς κρατικού δανεισμού από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που εκταμιεύτηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος δανειακής διευκόλυνσης την περίοδο 2010-2012 («Η Ελλάδα θα αποπληρώσει περισσότερα δάνεια διάσωσης της ευρωζώνης πριν από το χρονοδιάγραμμα», 28 Νοεμβρίου 2023).
Το ποσό που πρέπει να αποπληρωθεί πριν από το τέλος του έτους είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, 5,3 δισ. ευρώ, ενώ είχε προηγηθεί παρόμοια πρόωρη αποπληρωμή ύψους 2,7 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει πρόωρα όλα τα υπόλοιπα δάνεια του ΔΝΤ, από τα 28 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν συνολικά μεταξύ 2010 και 2014.

Χρηματιστήριο

Όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι επίσης μια χρονιά με πολύ καλές επιδόσεις.
Μάλιστα, ο δείκτης MSCI Greece ξεπέρασε τον Δείκτη MSCI της Ευρωζώνης κατά 20% σε ετήσια βάση και κατά 35% από την αρχή του 2021 (βλ. γράφημα 23).
3_221.JPG
Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι οι τιμές των ελληνικών κατοικιών αυξήθηκαν κατά 11,9% σε ετήσια βάση το γ’ τρίμηνο του 2023, και είναι τώρα 58% πάνω από το κατώτατο όριο του 3ου τριμήνου του 2017 - αν και παραμένουν 9% κάτω από το ανώτατο όριο πριν από την κρίση το 3ο τρίμηνο του 2008 (βλ. Παράδειγμα 24).
Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε επίσης ότι οι τιμές των εμπορικών ακινήτων συνέχισαν να αυξάνονται για έκτη συνεχή χρονιά το 2022, μετά από πτώση το 2016.
4_140.JPG
Έτσι, οι τιμές των χώρων γραφείων και των χώρων λιανικής αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση και 5,0% αντίστοιχα το 2022 και είναι, τώρα, αυξημένες κατά 20% και 27% από το 2016.
Η αντίθεση μεταξύ Ελλάδας, που αναγεννήθηκε, και Γερμανίας, που βιώνει πρωτοφανή δεινά, είναι εκπληκτική, δεδομένης της εντελώς αντίθετης κατάστασης που επικρατούσε πριν από δέκα χρόνια.
Εν τω μεταξύ, από τα πολλά αυτογκόλ που έκανε η σημερινή γερμανική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο ήταν η απότομη απόφαση να στερηθούν οι γερμανικές επιχειρήσεις τη φθηνή ρωσική ενέργεια.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η Γερμανία εισήγαγε φθηνή ρωσική ενέργεια καθ' όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
5_108.JPG
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μελλοντικοί ιστορικοί πιθανότατα θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία θα καταλήξει ο μεγαλύτερος χαμένος από την τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να θεωρηθούν ο μεγαλύτερος νικητής.
Η Ουάσιγκτον ανέκαθεν ήταν αντίθετη στην κατασκευή του Nord Stream II, μια πίεση στην οποία αντιστάθηκε η Angela Merkel καθ' όλη τη διάρκεια των 16 ετών της ως Καγκελάριος.
O Nord Stream II δεν υπάρχει πλέον, ενώ μια εξαγωγική αγορά είναι πλέον διαθέσιμη στους Αμερικανούς εξαγωγείς LNG, για να μην αναφέρουμε την εξαγωγή όπλων των ΗΠΑ σε μια Γερμανία την οποία επανεξοπλίζει (βλ. γράφημα 26).
6_67.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης