Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποιεί για το ευρωπαϊκό χρέος η Fitch - Εύσημα στην Ελλάδα, κρίσιμο το πρωτογενές πλεόνασμα

Προειδοποιεί για το ευρωπαϊκό χρέος η Fitch - Εύσημα στην Ελλάδα, κρίσιμο το πρωτογενές πλεόνασμα
Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αναμένεται να είναι οι χώρες που θα δουν μείωση του λόγου του χρέους, εξαιτίας των δημοσιονομικών τους επιδόσεων
Οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη της αύξησης του χρέους το 2024, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Αυτό αναφέρει η Fitch στο Western European Sovereigns Outlook 2024, με την Ελλάδα, όπως και την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, να αναμένεται να είναι οι χώρες που θα δουν μείωση του λόγου του χρέους, εξαιτίας των δημοσιονομικών τους επιδόσεων.
Αντιθέτως, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύουν με αύξηση του χρέους, το οποίο και θα περιορίσει το δημοσιονομικό χώρο τους.
1_475.JPG
Δημοσιονομική σύνεση

Τα δημοσιονομικά των χωρών της Ευρώπης θα βρεθούν στο επίκεντρο τη νέα χρονιά, καθώς τα ελλείμματα των περισσότερων κυβερνήσεων εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα πριν από το 2020.
Μάλιστα, οι αυξημένες δαπάνες, παρά τη λήξη των μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω της περσινής ενεργειακής κρίσης, θα απαιτήσουν δύσκολες αποφάσεις πολιτικής από τις κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με τη Fitch, το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό, καθιστώντας ευάλωτες ορισμένες χώρες –ιδιαίτερα τις υπερχρεωμένες– εάν δημοσιονομικά δεν τηρήσουν χαμηλά τα ελλείμματα τους.
Την ίδια ώρα, οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ θα επανέλθουν το 2024, αλλά οι επερχόμενες αλλαγές στο πλαίσιο της ΕΕ περιπλέκουν την αξιολόγηση των δημοσιονομικών επιδόσεων μεσοπρόθεσμα.
Οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δαπάνες σε τομείς όπως η άμυνα, οι κοινωνικές μεταβιβάσεις, η γήρανση και η κλιματική αλλαγή.
Επιπλέον, στις περισσότερες χώρες οι πληρωμές τόκων θα αυξηθούν περαιτέρω (καθώς η ενσωμάτωση των υψηλότερων αποδόσεων γίνεται σταδιακά), μειώνοντας ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό περιθώριο.
Αυτό θα φέρει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις για την αποφυγή εκ νέου δημοσιονομικής επιδείνωσης
2_341.JPG
Πληθωρισμός

Ο βασικός πληθωρισμός στη Δυτική Ευρώπη μειώθηκε ραγδαία τους τελευταίους μήνες και έφτασε σε χαμηλό δύο ετών 2,9% τον Οκτώβριο.
Αν και ο δομικός πληθωρισμός μειώνεται σταδιακά, παραμένει πολύ πάνω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας.
Οι ασταθείς τιμές της ενέργειας (που επιδεινώνονται από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις) και οι προοπτικές για ακόμη χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές θα διατηρήσουν ορισμένους κινδύνους για τον πληθωρισμό.
Παρόλα αυτά, οι ενεργειακοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, με τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου σε πολυετή υψηλά, τη ζήτηση χαμηλότερα και τη διαφοροποίηση από τη ρωσική ενέργεια να συνεχίζεται.
3_218.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης