Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ackman (Pershing Square): Τα υψηλά επιτόκια θα τινάξουν το σύστημα στον αέρα – Το χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται κατά 1 τρισ. ανά 3 μήνες

Ackman (Pershing Square): Τα υψηλά επιτόκια θα τινάξουν το σύστημα στον αέρα – Το χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται κατά 1 τρισ. ανά 3 μήνες
«Πιστεύω ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος σκληρής προσγείωσης εάν η Fed δεν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πολύ σύντομα» είπε ο Bill Ackman, σημειώνοντας ότι έχει δει στοιχεία αποδυνάμωσης της οικονομίας
Mετά την απόφαση της Federal Reserve στις 14 Νοεμβρίου να παγώσει τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% - 5,5%, όπως ακόμη και το porte parole του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Nick Timiraos, παραδέχθηκε, κάθε πιθανότητα για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων… πέθανε.
Δεδομένου ότι η τελευταία αύξηση έγινε τον Ιούλιο και λαμβανομένου υπόψη πως χρειάζεται να παρέλθουν περίπου 8 μήνες από την τελευταία αύξηση μέχρι την πρώτη μείωση, ως μήνας νομισματικής χαλάρωσης ορίζεται ο Μάρτιος του 2024.
Σημειώνεται πως το κάποτε υπέρ το δέον γεράκι - αξιωματούχος της Fed Waller θεωρεί πως «το τρέχον επιτόκιο είναι αρκετά περιοριστικό ώστε ο πληθωρισμός να κατέλθει στο 2%, από 3,2% που είναι σήμερα.
Έχω πάρει θάρρος από όσα μάθαμε τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του ρυθμού της οικονομίας».
Ωστόσο εντύπωση έκανε το εξής: «Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός τους επόμενους 3-5 μήνες και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε αν θα αρχίσουμε να μειώνουμε το επιτόκιο πολιτικής».
Σοκαρισμένη η Nomura

Αναφερόμενος σε αυτήν τη σοκαριστική ρήση του Waller, ο αναλυτής της Nomura, Charlie McElligott, έγραψε: «Η πιο αξιόπιστη φωνή συντάχθηκε με όσους υποστηρίζουν το σενάριο πως, με τον τρέχοντα ρυθμό αποπληθωριστικής τροχιάς να είναι πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, η επόμενη κίνηση της Fed πιθανότητα θα είναι μείωση επιτοκίων, απλώς και μόνον για να αποφευχθεί η υπερβολικά περιοριστική πολιτική ή, ακόμα χειρότερα, για να αποφευχθεί περαιτέρω σύσφιξη μέσω των πραγματικών επιτοκίων, παρότι ο πληθωρισμός εκρήγνυται.
Με αυτό τον τρόπο νομιμοποιείται η περικοπή επιτοκίων χωρίς ύφεση, ένα σενάριο που οι περισσότεροι εκτός του χώρου των Macro Rates δεν γνώριζαν πραγματικά ότι είχε Delta».
Με αυτόν τον τρόπο, ο Waller έθεσε έναν χρονικό ορίζοντα σε αυτήν τη αλλαγή (που δυνητικά απαιτεί «μόνο» τρεις έως πέντε μήνες από την τρέχουσα τάση αποπληθωρισμού για να επιβεβαιωθεί), κάτι που για τον McElligott σημαίνει πως «θα μπορούσαμε να δούμε ήπιες περικοπές μόλις τον Μάρτιο ή τον Μάιο του 2024
Έτσι, ναι, ξαφνικά ο Μάρτιος αναδεικνύεται ως το πλέον πιθανό χρονικό σημείο μείωσης των επιτοκίων...

H άποψη του Ackman

Αλλά με αυτή την άποψη, δηλαδή των πρόωρων επιτοκιακών περικοπών, δεν συμφωνεί μόνον ο Waller, αλλά και ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman, που είναι διαβόητος για τη μόνιμα bearish θέση του σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου (που στηρίζεται στην πεποίθησή του ότι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια ανεβαίνουν),
Mιλώντας στο Βloomberg και τον γνωστό δημοσιογράφο David Rubenstein, είπε πως «οι αξιωματούχοι της Fed θα μειώσουν τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι περιμένει ο κόσμος».
Όπως διευκρίνισε, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να λάβει χώρα πρώτο τρίμηνο... δηλαδή τον Μάρτιο.
«Στοιχηματίζουμε ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό,τι περιμένει ο κόσμος».
Στη συνέχεια ο Ackman παρέφρασε τον Waller λέγοντας ότι «αυτό που συμβαίνει είναι ότι το πραγματικό επιτόκιο, το οποίο είναι αυτό που επηρεάζει την οικονομία, συνεχίζει να αυξάνεται καθώς μειώνεται ο πληθωρισμός».
Το αφεντικό της Pershing Square, που έχει μια τάση να εμφανίζεται με κλάματα στο CNBC κάθε φορά που γίνεται μια συναλλαγή, κατόπιν υποστήριξε πως «εάν η Fed διατηρήσει τα επιτόκια στο εύρος περίπου του 5,5% με τον πληθωρισμό κάτω από το 3%, αυτό συνεπάγεται ένα πολύ υψηλό πραγματικό επιτόκιο».
Μάλιστα, προσέθεσε ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς μια λεγόμενη ήπια προσγείωση, ένα σενάριο βάσει του οποίου η Fed αυξάνει τα επιτόκια χωρίς να προκαλέσει ύφεση.
«Πιστεύω ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος σκληρής προσγείωσης εάν η Fed δεν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πολύ σύντομα» είπε ο Ackman, σημειώνοντας ότι έχει δει στοιχεία αποδυνάμωσης της οικονομίας. 

ΟΟΣΑ

Φυσικά, δεν συμφωνούν όλοι ότι έρχεται μείωση επιτοκίων…
Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες στη δυτική Ευρώπη να διατηρήσουν το επόμενο έτος τα επιτόκια υψηλότερα από ό,τι αναμένουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, παρά τους χαμηλότερους ρυθμούς παγκόσμιας ανάπτυξης από την οικονομική κρίση.
Στην τελευταία του έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ο οργανισμός, που έχει έδρα το Παρίσι, υποστηρίζει ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας να διατηρήσουν τα επιτόκια στα σημερινά υψηλά επίπεδα μέχρι το 2025 -πολύ περισσότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές- λόγω των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.
Η Clare Lombardelli, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, δήλωσε ότι, ενώ ο οργανισμός περίμενε «ήπια προσγείωση», είναι πολύ νωρίς για να μειωθεί το κόστος δανεισμού.
«Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για ένα χρονικό διάστημα – εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την επιμονή που δείχνει ο πληθωρισμός» είπε στους Financial Times.
«Θα χρειαστείτε πραγματικά επιτόκια για να είστε υψηλά».
Κατά ειρωνικό τρόπο, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα αποδυναμωθεί στο 2,7% το επόμενο έτος, παρουσιάζοντας τον πιο υποτονικό ρυθμό από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση και εξής, εξαιρουμένης της πανδημίας.
Και ενώ η μείωση των επιτοκίων της Fed είναι βεβαιότητα, και ζήτημα είναι το πότε, και όχι το εάν, το πραγματικό ερώτημα είναι ποια κρίση θα προκαλέσει η κεντρική τράπεζα για να φωτίσει αυτό που πραγματικά χρειάζεται η καταστροφική δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ:
όχι μειώσεις επιτοκίων (που θα χαμηλότερα επιτόκια στα ομόλογα και επομένως περιορίζουν περαιτέρω τη ζήτηση για αυτά) αλλά QE, επειδή σε μια χώρα όπου το χρέος αυξάνεται κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε 3 μήνες και όπου οι φορολογούμενοι είναι όλο και πιο απρόθυμοι να παραδώσουν τα χρήματά τους είτε στον Zelenskyy είτε στον Netanyahu μέσω των δαπανών της κυβέρνησης Biden, μόνο η απεριόριστη νομισματοποίηση των ελλειμμάτων ρεκόρ των ΗΠΑ από τη Fed θα διατηρήσει εν ζωή το συγκεκριμένο τσίρκο.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης