Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Ισχυρή κερδοφορία για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Επιδείνωση στην ποιότητα ενεργητικού το 2024

DBRS: Ισχυρή κερδοφορία για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Επιδείνωση στην ποιότητα ενεργητικού το 2024
Έκθεση του καναδικού οίκου αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πέτυχαν τεράστια άνοδο κερδοφορίας το 2023, κυρίως λόγω της ισχυρής αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS.
Για το 2024, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης αναμένει τα κέρδη των τραπεζών να παραμείνουν ισχυρά, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2023 λόγω της πίεσης του περιθωρίου κέρδους και της υποτονικής αύξησης των δανείων, καθώς και των υψηλότερου πιστωτικού κόστους. Παράλληλα, εκτιμά πως η ποιότητα του ενεργητικού θα επιδεινωθεί σταδιακά εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων και συνεχιζόμενης αδυναμίας στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, με τον αντίκτυπο να γίνεται πιο ορατός στα χαρτοφυλάκια εταιρικών δανείων των τραπεζών, καθώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να μετακυλίσουν τα υψηλότερα κόστη στους πελάτες, εν μέσω περιβάλλοντος ασθενούς ζήτησης.
Τα νοικοκυριά θα μπορούσαν επίσης να βιώσουν άγχος σε χώρες όπου η πλειοψηφία στα στεγαστικά δάνεια έχει κυμαινόμενο επιτόκιο. Μία ενδεχόμενη πίεση στη ρευστότητα των τραπεζών κρίνεται απίθανη, καθώς η ζήτηση δανείων παραμένει συγκρατημένη. Οι δείκτες κεφαλαίου συνεχίζουν να ωφελούνται από τη δημιουργία ισχυρών κερδών, η οποία αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό την πίεση για αύξηση των πληρωμών μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών.
«Η βελτιωμένη κερδοφορία στον τραπεζικό τομέα έχει ήδη ωθήσει την κυβερνητική δράση με διάφορες μορφές. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, και πιο πρόσφατα της Πορτογαλίας και της Ολλανδίας και ήταν κυρίως με τη μορφή πρόσθετων φόρων ή εισφορών. Όταν τα κέρδη των τραπεζών άρχισαν να αυξάνονται την ίδια στιγμή που τα νοικοκυριά εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια, η Ισπανία ήταν η πρώτη χώρα που εφάρμοσε έναν έκτακτο φόρο. Στην Ελλάδα, όπου τα στεγαστικά δάνεια είναι ως επί το πλείστον με κυμαινόμενα επιτόκια, εφαρμόστηκε ανώτατο όριο επιτοκίων από τον Μάιο του 2023 για διάρκεια 12 μηνών για να αποφευχθούν περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-11-27_201456.png
Στην Ελλάδα, το ποσοστό των στεγαστικών δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών είναι χαμηλό, γύρω στο 20%, και τα ανώτατα όρια έχουν εφαρμοστεί σε σχετικά υψηλό επίπεδο, περιορίζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις στα κέρδη. Ωστόσο, εάν τα επιτόκια καταθέσεων αυξάνονταν, αυτό θα μπορούσε να έχει πιο έντονη επίδραση στα κέρδη», σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-11-27_201506.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-11-27_201524.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-11-27_201533.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-11-27_201548.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης