Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πώς γελοιοποιείται μια χρηματιστηριακή στήνοντας αναλύσεις - Η Pantelakis δίνει αποτίμηση 1,6x P/BV για Optima Bank ή 10 ευρώ

Πώς γελοιοποιείται μια χρηματιστηριακή στήνοντας αναλύσεις - Η Pantelakis δίνει αποτίμηση 1,6x P/BV για Optima Bank ή 10 ευρώ
Με τέτοιες αναλύσεις σίγουρα η Pantelakis θα χαρακτηριστεί ως το ανέκδοτο της χρονιάς
Σχετικά Άρθρα
Οι αναλύσεις των επενδυτικών οίκων και των ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών έχουν αποδείξει διαχρονικά την αναξιοπιστία τους, αφού σχεδόν πάντα είναι εκτός πραγματικότητας.
Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η χρηματιστηριακή της Pantelakis, η οποία έχει παρελθόν αναξιοπιστίας.
Όταν οι τιμές στόχοι για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις τίθενται όχι με βάση τα οικονομικά μοντέλα αλλά τις δημόσιες σχέσεις και την επιθυμία να πάρουν νέες δουλειές, καταλήγουν σε εκθέσεις – αναλύσεις που δεν έχουν καμία αξία στην πραγματικότητα.
Ένα ακόμη παράδειγμα της Pantelakis είναι η τιμή στόχος που δίνει για την Optima Bank στα 10 ευρώ, δηλαδή περιθώριο ανόδου 40% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Όμως η μετοχή της Optima Bank διαπραγματεύεται από τις 4 Οκτωβρίου, σχεδόν ενάμιση μήνα, στα ίδια επίπεδα, έχοντας δαπανήσει πάνω από 15 με 18 εκατ. για στήριξη, αφού είναι η πιο ακριβή τράπεζα στο ελληνικό χρηματιστήριο με p/bv 1,15x.
Ενώ λοιπόν η ίδια η αγορά έχει τιμωρήσει τη μετοχή της Optima Bank, που παραμένει πανάκριβη, όταν πχ η Εθνική διαπραγματεύεται με 0,80x χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια, και η μετοχή της Optima Bank είναι σε μόνιμη αμηχανία και στασιμότητα, έρχεται η Pantelakis και υποστηρίζει με μια προσέγγιση – ανάλυση, στην κυριολεξία του ποδαριού, ότι πρέπει να αποτιμάται 1,6 φορές τα κεφάλαια της.
Με τέτοιες αναλύσεις σίγουρα η Pantelakis θα χαρακτηριστεί ως το ανέκδοτο της χρονιάς.
Αλλά ποιος όμως κρίνει τελικά την αξιοπιστία των χρηματιστηριακών εταιρειών που έχουν πάρει στο λαιμό τους επί δεκαετίες τους επενδυτές, παρουσιάζοντας αναλύσεις μπαρούφες;

Σοβαρή υποσημείωση

Μήπως πελάτης της Pantelakis που τον παρέσυρε να αγοράσει μετοχές της Optima Bank... αισθάνεται εγκλωβισμένος...
Μήπως λέμε π.χ. το Καναδικό Fiera Capital αγόρασε μετοχές και όχι λίγες και τώρα διαμαρτύρεται και επειδή η μετοχή δεν ανεβαίνει... ξαφνικά η Pantelakis θυμήθηκε τις προοπτικές της Optima...
Για να καταλάβει ο αναγνώστης και ο επενδυτής πως συντάσσονται οι εκθέσεις των χρηματιστηριακών εταιριών, η αξία τους είναι για τον σκουπιδοτενεκέ.


Τι λέει η Pantelakis

Από την αλλαγή επωνυμίας στα τέλη του 2019, η Optima Bank διατήρησε σαφή εστίαση στην εξυπηρέτηση μεσαίων (2,5-50 εκατ. πωλήσεων ετησίως) και μεγάλων εταιρειών, προσελκύοντας παράλληλα μια βάση εύπορων πελατών (ενεργητικό > 50.000 ευρώ).
Χωρίς να επιβαρύνεται από προβλήματα παλαιού τύπου, η Optima Bank μπορεί να στοχεύσει τμήματα της αγοράς που είτε αγνοούνται εντελώς είτε εξυπηρετούνται ελάχιστα από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (από κοινού αντιπροσωπεύουν το 93%/92% των δανείων/καταθέσεων), ενώ αυτές ήταν σε μεγάλο βαθμό απασχολημένες με τον εξορθολογισμό στις δραστηριότητές τους και την απομάκρυνση του κινδύνου των ισολογισμών τους.
Ως εκ τούτου, από σχεδόν το μηδέν, η Optima Bank αύξησε το χαρτοφυλάκιο δανείων της σε 1,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022 (μερίδιο αγοράς 1,5%, αλλά, κυρίως, 11% του delta του κλάδου 2022) και τη βάση καταθέσεων σε 2,2 ευρώ δισ. (μερίδιο 1%).
Ταυτόχρονα, κατάφερε να φτάσει στο νεκρό σημείο το 1ο τρίμηνο του 2021, με το RoTE να σκαρφαλώνει στο 26% (18% κέρδη εκτός συναλλαγών) το 2022.
Η Pantelakis προβλέπει ότι η Optima θα διπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο δανείων της και θα επιτύχει μερίδιο αγοράς 2,6% στον δανεισμό έως το 2025, επιτυγχάνοντας 42% καθαρό κέρδος CAGR έως το 2025 και διατηρώντας το RoTE σε υψηλά επίπεδα.
Η πρόσφατη άντληση κεφαλαίων και η οργανική κερδοφορία θα είναι αρκετές όχι μόνο για να διευκολύνουν την τόσο ισχυρή ανάπτυξη των δανείων αλλά και για να αφήσουν το συνολικό κεφάλαιο κατά 4% πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, αναφέρει η Pantelakis.

Επιτυχής κάλυψη της IPO

Έχοντας εξαγοραστεί αρχικά από την Ireon Investments, θυγατρική της Motor Oil Hellas, που με τη σειρά της ελέγχεται από την οικογένεια Βαρδινογιάννη (από τους πλουσιότερους στην Ελλάδα και με μακρά ιστορία τραπεζικών επενδύσεων), η τράπεζα απολάμβανε πάντα έναν σταθερό μέτοχο βάσης (επένδυση επιπλέον 140 εκατ. το 2021-22), καθώς και μια ισχυρή ομάδα διαχείρισης.
Επιπλέον, πρόσφατα ολοκλήρωσε μια δημόσια εγγραφή ύψους 151 εκατομμυρίων ευρώ στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τιμή 7,20 ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Pantelakis θέτει τιμή στόχο στα 10 ευρώ, υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 40%.
Η Optima διαπραγματεύεται τώρα με discount όσον αφορά το PE του 2024 (4,5x) και προσφέρει καλύτερη μερισματική απόδοση (7,8%), βλέπει η Pantelakis.
1_457.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης