Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mην σας ξεγελά η άνοδος στη Wall Street - Year- end rally, όχι σημείο καμπής - Τι λένε οι money managers

Mην σας ξεγελά η άνοδος στη Wall Street - Year- end rally, όχι σημείο καμπής - Τι λένε οι money managers
Από τα τέλη Οκτωβρίου, ο S&P 500 έχει σημειώσει ράλι περίπου 10%
Σχετικά Άρθρα
Το πρόσφατο ράλι που οδήγησε τις αμερικανικές μετοχές και τα ομόλογα είναι περισσότερο μια ανάκαμψη στο τέλος του έτους παρά ένα σημείο καμπής, σύμφωνα με τους μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι θεωρούν ότι οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, οι προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους και οι φόβοι για ύφεση είναι πιθανό να αρχίσουν να επιβαρύνουν τις αγορές.
Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, από τα τέλη Οκτωβρίου, ο S&P 500 έχει σημειώσει ράλι περίπου 10% και ο Nasdaq έχει εκτιναχθεί κατά 13%, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα ότι ο κύκλος σύσφιξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει τελειώσει μετά από ενδείξεις για μειωμένο πληθωρισμό και αύξηση της απασχόλησης και μια καλύτερη από την αναμενόμενη περίοδο κερδών τρίτου τριμήνου.
Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων έφτασαν σε υψηλό 16 ετών, στο 5,021%, στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά έχουν υποχωρήσει στο 4,414%.
Οι χαμηλότερες αποδόσεις οδήγησαν σε ράλι των μετοχών που τροφοδοτούνται από την τεχνολογία.

Μην πανηγυρίζετε

Ορισμένοι μεγαλοεπενδυτές και σύμβουλοι πιστεύουν, ωστόσο, ότι οι λόγοι για να πανηγυρίσουν είναι βραχύβιοι και ότι οι αυξανόμενες ανησυχίες για την οικονομία θα αρχίσουν να επιβαρύνουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων στις αρχές του επόμενου έτους.
"Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε κάποια σημάδια ότι τα πράγματα είναι λίγο πιο αδύναμα από ό,τι μπορεί να πιστεύει ο κόσμος", δήλωσε στους πελάτες του ο Ryan Israel, επικεφαλής επενδύσεων της Pershing Square Capital Management του Bill Ackman, την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι το κύριο μέλημα τώρα είναι το πού κατευθύνεται η οικονομία.
Οι αγορές μπορεί να έχουν "πάει πολύ μακριά στην εκτίμηση" μειώσεων επιτοκίων στις αρχές του 2024 από τα πρόσφατα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός των καταναλωτών μειώνεται και η αμερικανική αγορά εργασίας αποδυναμώνεται, δήλωσε ο Mohamed El-Erian, σύμβουλος της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Allianz.
Ενώ ο πληθωρισμός έχει φύγει από το επίκεντρο, αφού οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες τον Οκτώβριο, στο μυαλό των επενδυτών είναι οι επιπτώσεις από τις συνολικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed κατά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον ισολογισμό της, στο πλαίσιο της λεγόμενης ποσοτικής σύσφιξης.
Συνολικά, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2024, επηρεαζόμενη από τα αυξημένα επιτόκια, τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και τη χαμηλότερη ανάπτυξη στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι ο κόσμος θα αποφύγει την ύφεση.
Δεν νομίζω ότι η αγορά πρόκειται να αποφύγει έναν πολύ επιθετικό κύκλο σύσφιξης της Fed και στη συνέχεια να συνεχίσει το περιβάλλον ποσοτικής σύσφιξης χωρίς να υποστεί κάποια ζημιά κάποια στιγμή το επόμενο έτος", δήλωσε ο Peter van Dooijeweert, επικεφαλής στη μονάδα Solutions της Man Group, η οποία δημιουργεί χαρτοφυλάκια για πελάτες.
Το ενδιαφέρον του εστιάζεται τώρα περισσότερο στα κέρδη, τις πιστωτικές αγορές και τα ευρύτερα οικονομικά δεδομένα για ενδείξεις πιθανής επιβράδυνσης.

Η προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ

Η προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ το 2024 αποτελεί επίσης ανησυχία, διότι θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή μεγαλύτερης αστάθειας στην αγορά.
"Καθώς πλησιάζουμε στο 2024, με γενικές εκλογές που θα είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενες, νομίζω ότι θα δούμε περισσότερους κινδύνους εκεί", δήλωσε ο Max Gokhman, επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής MosaiQ της Franklin Templeton.

Πηγή αβεβαιότητας οι Magnificent Seven

Μια από τις μεγαλύτερες πηγές αβεβαιότητας για τους επενδυτές είναι οι επιδόσεις της λεγόμενης ομάδας των " Magnificent Seven", των πολύ μεγάλων εταιρειών, οι οποίες έχουν οδηγήσει τους χρηματιστηριακούς δείκτες φέτος.
Ο Bill Gross, συνιδρυτής του γίγαντα ομολόγων Pimco, ο οποίος διαχειρίζεται πλέον τα δικά του χρήματα και τα χρήματα του ιδρύματός του, δήλωσε στο Reuters σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι η πτώση των αποδόσεων έχει ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τις μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες επίσης επωφελούνται από τον ενθουσιασμό των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη.
Αλλά βλέπει ελάχιστα περιθώρια για την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να κινηθεί χαμηλότερα στο 4,45%.
"Μην περιμένετε οι αποδόσεις να αποτελέσουν παράγοντα που θα συμβάλει στο μέλλον", είπε.
Για μια νέα ώθηση στις επιδόσεις της αγοράς, οι μετοχές τεχνολογίας θα εξαρτηθούν περισσότερο από το να δείξουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανεβάσει τα αποτελέσματα, είπαν οι επενδυτές.
Τον περασμένο μήνα, τα τριμηνιαία αποτελέσματα της Microsoft ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street για τις πωλήσεις, με τις επιχειρήσεις cloud computing και PC να αυξάνονται, καθώς οι πελάτες ανέμεναν να χρησιμοποιήσουν τις προσφορές AI.
"Η αγορά μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξη σχετικά με το πόσο η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης θα συμβάλει πραγματικά στην τελική γραμμή των κερδών της Magnificent Seven", δήλωσε ο van Dooijeweert.
Δημοσκόπηση του Reuters την Τρίτη έδειξε ότι οι στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο S&P 500 θα κλείσει το επόμενο έτος μόνο περίπου 3% υψηλότερα από το τρέχον επίπεδο, καθώς φοβούνται μια οικονομική επιβράδυνση ή ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης