Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Υπομονή... έρχεται επιθετική μείωση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών από β' 3μηνο του 2024

UBS: Υπομονή... έρχεται επιθετική μείωση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών από β' 3μηνο του 2024
Η UBS έχει επίσης μια διαφορετική άποψη για την ευρωζώνη, προβλέποντας ότι θα αποφύγει οριακά την ύφεση, κάτι που θα επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καθυστερήσει τη χαλάρωση της πολιτικής
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 275 μονάδες βάσης το επόμενο έτος, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από αυτό που τιμολογούν οι αγορές, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS Investment Bank.
Η συνεχιζόμενη πτώση του πληθωρισμού θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει την πολιτική χαλάρωσης από τον Μάρτιο, με τα επιτόκια να είναι πιθανό να μειωθούν με το μεγάλο ρυθμό που χαρακτηρίζουν έναν κύκλο χαλάρωσης, σύμφωνα με τους αναλυτές Arend Kapteyn και Bhanu Baweja.
«Δεν βλέπουμε τις συνθήκες γιατί αυτή τη φορά είναι τόσο διαφορετική», είπε ο Baweja.
«Ο πληθωρισμός εξομαλύνεται γρήγορα και μέχρι να φτάσουμε στον Μάρτιο, η Fed θα εξετάζει τα πραγματικά επιτόκια που είναι πολύ υψηλά».

Που θα φτάσουν τα επιτόκια

Οι αναλυτές αναμένουν ότι το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα μειωθεί μεταξύ 2,5% και 2,75% έως το τέλος του 2024 και βλέπουν το τελικό επιτόκιο στο 1,25% μέχρι τις αρχές του 2025.
Η άποψή τους βασίζεται σε μια προσδοκία ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα διολισθήσει σε ύφεση μέχρι το δεύτερο τρίμηνο.
Αντίθετα, οι αγορές χρήματος τιμολογούν τη Fed να μειώσει κατά μόλις 75 μονάδες βάσης, ξεκινώντας από τον Ιούλιο.
Για να υποστηρίξουν τις προβλέψεις τους, οι Kapteyn και Baweja επισημαίνουν τους κύκλους χαλάρωσης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, όπου οι κεντρικές τράπεζες των G10, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, έτειναν να μειώσουν τα επιτόκια κατά μέσο όρο 320 μονάδες βάσης σε μια περίοδο 15 μηνών.
«Πιστεύουμε ότι θα έχουμε έναν κανονικό κύκλο περικοπών», είπε ο Kapteyn.
«Κάθε κεντρική τράπεζα – εκτός της Ιαπωνίας – θα χαλαρώσει πολύ περισσότερο από αυτό που τιμολογούν οι αγορές».
Η UBS έχει επίσης μια διαφορετική άποψη για την ευρωζώνη, προβλέποντας ότι θα αποφύγει οριακά την ύφεση, κάτι που θα επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καθυστερήσει τη χαλάρωση της πολιτικής.
Οι Baweja και Kapteyn αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον κύκλο περικοπών της μετά τη Fed —από τον Ιούνιο— και θα μειώσει μόνο κατά 75 μονάδες βάσης.
Οι αγορές χρήματος, από την άλλη πλευρά, τιμολογούν 100 μονάδες βάσης χαλάρωσης, ξεκινώντας από τον Απρίλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης