Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι αγορές δεν έχουν ξεπεράσει τον φόβο της σύγκρουσης Ισραήλ - Hamas - Τα προειδοποιητικά σήματα

Οι αγορές δεν έχουν ξεπεράσει τον φόβο της σύγκρουσης Ισραήλ - Hamas - Τα προειδοποιητικά σήματα
Οι αγορές δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη τον φόβο για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή
Σχετικά Άρθρα

Η εισβολή της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ταρακούνησε τις παγκόσμιες αγορές, η άνοδος του πετρελαίου αντιστράφηκε, ωστόσο πλέον οι παγκόσμιες μετοχές είναι  σε γενικές γραμμές αμετάβλητες και τα στοιχήματα για μια ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση φαίνεται να έχουν εξασθενίσει, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Το Ισραήλ συμφώνησε την Πέμπτη να διακόψει τις επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα για τέσσερις ώρες την ημέρα σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο των ΗΠΑ, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν και οι έντονες διακυμάνσεις σε μια σειρά από κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, από μετοχές όπλων μέχρι εξειδικευμένες ασφάλειες χρέους της Μέσης Ανατολής, υποδηλώνουν ότι οι αγορές δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη τον φόβο.
Καθώς οι επενδυτές συζητούν μια σειρά από σενάρια, εδώ είναι μερικά περιουσιακά στοιχεία που στέλνουν προειδοποιητικά σήματα.

Πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν πριν από τις 7 Οκτωβρίου.
Οι αγορές παραγώγων λένε μια διαφορετική ιστορία.
Τα στοιχήματα ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν ανοδικά από εδώ και πέρα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, όπως δείχνουν τα στοιχεία μεταβλητότητας της αγοράς δικαιωμάτων προαίρεσης της CME.
Ο μέσος ημερήσιος όγκος στα ενεργειακά δικαιώματα προαίρεσης του χρηματιστηρίου CME συνολικά είναι ο υψηλότερος από το ιστορικό ρεκόρ του 2018.
"Τα επακόλουθα των επιθέσεων και οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή δεν επηρέασαν τις τιμές του πετρελαίου όπως ανέμεναν πολλοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας", δήλωσε η Sandrine Perret, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων της Unigestion.
"Η αγορά σας λέει ότι ανησυχεί πολύ περισσότερο για την επόμενη άνοδο του πετρελαίου κατά 10 δολάρια και την επόμενη ανοδική κίνηση του χρυσού κατά 50 δολάρια παρά για την επόμενη κίνηση κατά 10 ή 50 δολάρια προς τα κάτω", δήλωσε ο επικεφαλής της CME για τα εμπορεύματα, τα δικαιώματα προαίρεσης και τις διεθνείς αγορές, Derek Sammann.

Ομόλογα

Οι ενδείξεις μέχρι στιγμής ότι η σύγκρουση έχει περιοριστεί έχουν βοηθήσει τα ομόλογα του Ισραήλ και των γειτόνων Ιορδανίας και Αιγύπτου να ανακάμψουν από την πτώση μετά την επίθεση.
Τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) του Ισραήλ - τα οποία οι traders χρησιμοποιούν για να ασφαλίσουν την έκθεσή τους στη χώρα - εκφράζουν μεγαλύτερη απαισιοδοξία. Η τιμή αυτών των μη ρευστοποιήσιμων μέσων ταιριάζει με εκείνη που συνήθως καταβάλλεται για την ασφάλιση κατά της αθέτησης πληρωμών από μια χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας σε "σκουπίδια".
Η αξιολόγηση ΑΑ του Ισραήλ είναι 6 βαθμίδες πάνω από αυτό που υποδηλώνει η τιμολόγηση των CDS.
Η ανθεκτικότητα των εταιρικών ομολόγων, η οποία έχει ήδη δοκιμαστεί από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων και την επιβράδυνση της ανάπτυξης, θα μπορούσε να αμφισβητηθεί περαιτέρω εάν το πετρέλαιο αυξηθεί και πάλι - ειδικά σε μια Ευρώπη που εξαρτάται από τις εισαγωγές ενέργειας.
"Η πίστωση των ΗΠΑ θα πρέπει να αποδειχθεί πιο ανθεκτική σε σχέση με την πίστωση της ΕΕ σε ένα πιο έντονο σενάριο πολέμου", δήλωσε η Senior Credit Strategist της Generali Investments, Elisa Belgacem.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης