Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Άρθρο παρέμβαση της Die Welt: Μύθος η ισχυρή Ελλάδα, η κρίση δεν έχει τελειώσει – Η οικονομία παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα

Άρθρο παρέμβαση της Die Welt: Μύθος η ισχυρή Ελλάδα, η κρίση δεν έχει τελειώσει – Η οικονομία παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα
Oι πολιτικές της Αθήνας θα καθορίσουν εάν η χώρα μπορεί να φτάσει τις πλουσιότερες οικονομίες της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Μύθος που δυστυχώς καταρρίπτεται εύκολα αποτελεί το αφήγημα περί ισχυρής ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με άρθρο παρέμβαση της γερμανικής Die Welt, η οποία αναφέρει πως η ελληνική οικονομία παραμένει σε κρίση και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η Ελλάδα θεωρείται γενικώς ένα ευρωπαϊκό success story… καθώς μόλις πριν από 15 χρόνια η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας απειλώντας να τινάξει την ευρωζώνη στον αέρα.
Σήμερα αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην…
Το πρώην προβληματικό παιδί της ευρωπαϊκής οικονογένειας, που απειλούσε ολόκληρη τη νομισματική ένωση με τα χρέη της, είναι τώρα το αστέρι ανάπτυξης.
Το βουνό χρέους που κατέγραφε η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται, και μάλιστα η κυβέρνηση έχει αποπληρώσει πρόωρα δάνεια που είχε λάβει από το ΔΝΤ.
Αν μη τι άλλο, λέει η Die Welt, η ελληνική οικονομία έχει σημείωσε αξιοσημείωτη ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια – αυτό το οποίο μένει να αποδειχθεί είναι αν είναι βιώσιμη.
Ομολογουμένως, η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας στη λεγόμενη κρίση του ευρώ ήταν βαθιά και συνεχίζει να έχει αντίκτυπο ακόμα και σήμερα.
Είχε προηγηθεί μια έκρηξη• η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ είχε προσελκύσει επενδυτές και είχε εξασφαλίσει ιστορικά χαμηλά επιτόκια.
Το φτηνό χρήμα τροφοδότησε την κατανάλωση και τις επενδύσεις, η οικονομία αναπτύχθηκε γρήγορα και η ευημερία αυξήθηκε.

Πώς ξέσπασε η κρίση…

Ταυτόχρονα, σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη, η οικονομία βρισκόταν σε ολοένα και πιο δύσκολη θέση επειδή το ελληνικό κράτος, οι εταιρείες και οι ιδιώτες εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά επιτόκια επιβιώνοντας με δανεικά.
Η αύξηση του δημόσιου χρέους περνούσε απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή η εθνική στατιστική αρχή παραποιούσε τα στοιχεία επί χρόνια.
Ωστόσο, η ύφεση που ξεκίνησε το 2007 έφερε στο φως την πραγματική έκταση του χρέους.
Όταν έγινε γνωστή η «ελληνική απάτη», οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης έχασαν την εμπιστοσύνη τους στα επίσημα στοιχεία και στη φερεγγυότητα της χώρας.
Οι τράπεζες και άλλοι διεθνείς δανειστές σταμάτησαν να δίνουν χρήματα στο ελληνικό δημόσιο με ευνοϊκούς όρους, οι ελληνικές τράπεζες σταμάτησαν να δίνουν δάνεια και ξαφνικά τα χρήματα εξέλειψαν.
Ως αποτέλεσμα, η οικονομία κατέρρευσε.
Η ύφεση συνέχισε να βαθαίνει και μέχρι το τέλος του 2014 η Ελλάδα είχε χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής της.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδίασαν πακέτα διάσωσης για να αποτρέψουν την εθνική χρεοκοπία.
Όμως, τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έθεσαν τους δανειστές ως προϋπόθεση για βοήθεια επιδείνωσαν περαιτέρω την οικονομική κρίση.
Μέχρι το 2017, δηλαδή για περίπου δέκα χρόνια, η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση.

Ο τουρισμός και τα ακίνητα βοηθούν…

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Die Welt, η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της, σε κάποιο βαθμό, αυτές τις σκοτεινές εποχές• σήμερα η χώρα είναι το αστέρι ανάπτυξης της Νότιας Ευρώπης.
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 5,9% το 2022, μετά το 8,4% του 2021.
Βέβαια, το συγκρίσιμο έτος ήταν πολύ χαμηλό, αφού είχε προηγηθεί η πανδημία Covid 19…
Η άρση του lockdown έφερε πίσω τους τουρίστες…
Επίσης, η άνοδος οδηγείται από εταιρείες που επενδύουν ξανά.
Αυτό είναι φυσιολογικό, άλλωστε οι εταιρείες έχουν αποταμιεύσει δέκα χρόνια και τώρα πρέπει να καλύψουν επενδύσεις.
Τα χρήματα ρέουν στη σημαντική τουριστική βιομηχανία.
Η έκρηξη των ακινήτων εξασφαλίζει επίσης την ανέγερση νέων διαμερισμάτων και κατοικιών. Σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας και σχεδόν σε όλα τα νησιά, ειδικότερα οι ξένοι αγοραστές εκμεταλλεύτηκαν τις τιμές ευκαιρίας και προκάλεσαν απότομη άνοδο των τιμών των ακινήτων. Το γεγονός ότι τα επιτόκια ήταν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα βοήθησε. Και ξένες εταιρείες τολμούν να επενδύσουν ξανά στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επανεξελέγη τον Ιούνιο, έχει ακολουθήσει φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές από το 2019 και μετέφερε στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος οικονομικός εταίρος.
Κανείς δεν φοβάται πια ότι η χώρα θα φύγει από τη νομισματική ένωση ή ακόμα και από την ΕΕ.

Aλλά επίκειται stress test…

Σύμφωνα με τη Die Welt, η ισχυρή ανάπτυξη και ο υψηλός πληθωρισμός διασφαλίζουν ότι το βάρος του χρέους θα συνεχίσει να μειώνεται σε σχέση με το οικονομικό προϊόν.
Πριν από τρία χρόνια, η χώρα είχε χρέος προς ΑΕΠ στο ύψος του 207%... έκτοτε έχει μειωθεί στο 168%.
Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί σε καλύτερη θέση από την Ιταλία –το νέο προβληματικό παιδί της ευρωζώνης– σε μόλις δύο χρόνια.
Όμως η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη.
Η Ελλάδα θα πρέπει να παλέψει για να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της τις επόμενες δεκαετίες.
Στην πραγματικότητα, η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.
Το πιο πιεστικό ζήτημα είναι η επενδυτική έκρηξη, η οποία κρίνεται φυσιολογική μετά από μια βαθιά ύφεση και αναμένεται να τελειώσει σε λίγα χρόνια.
Τότε θα καταστεί σαφές πόσο βιώσιμη είναι η αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και αν μπορεί να κάνει μόνιμα τη διαφορά σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.
Η χώρα χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκτήσει ένα ισχυρό δικαστικό σύστημα, αμερόληπτη γραφειοκρατία και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, η κυβέρνηση έχει σημειώσει μικρή πρόοδο.
Το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν έγινε καθόλου λόγος για μεταρρυθμίσεις κατά την εαρινή προεκλογική εκστρατεία είναι κακός οιωνός.
Αντίθετα, ο «νέος παλιός» πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί περισσότερα επιδόματα.
Η μακρά ύφεση και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας έχουν προκαλέσει κοινωνική αναταραχή.
Η Ελλάδα έχει πλέον ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στην ΕΕ και ο υψηλός πληθωρισμός, δεδομένων των χαμηλών μισθών, προκαλεί επίσης υπαρξιακούς φόβους στη μεσαία τάξη.
Η κυβέρνηση που μόλις ανέβηκε πρέπει να αποδείξει αν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τέτοιες σοβαρές αποτυχίες, καταλήγει η Die Welt…
1_415.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης