Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Η Μεγάλη Κρίση Χρέους έχει φθάσει – Η Yellen καθορίζει τη μοίρα των αγορών

Phoenix Capital: Η Μεγάλη Κρίση Χρέους έχει φθάσει – Η Yellen καθορίζει τη μοίρα των αγορών
Η επίμονη «bear» των αγορών «ξαναχτυπά»
Σχετικά Άρθρα
Η μοίρα του χρηματιστηρίου βρίσκεται στα χέρια της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, υπογραμμίζει σε σημείωμά της η Phoenix Capital, αναφερόμενη στην τριμηνιαία έκθεση (QRA) του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Ειδικότερα, η Έκθεση περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες:

1) Πόσο χρέος θα χρειαστεί να εκδώσει συνολικά το Υπουργείο Οικονομικών για να χρηματοδοτήσει το Δημόσιο για το επόμενο τρίμηνο.

2) Το ποσό του νέου χρέους που θα χρειαστεί να εκδώσει το Υπουργείο Οικονομικών για να αναχρηματοδοτήσει παλαιότερο χρέος.

3) Την ανάλυση της έκδοσης χρέους: βραχυπρόθεσμα ομόλογα έναντι μακροπρόθεσμων ομολόγων του Δημοσίου.

Αυτές οι τρεις πληροφορίες, είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα για τις αγορές σήμερα.

«Αν νομίζετε ότι το υπερβάλλουμε, σκεφτείτε ότι η τελευταία φορά που το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε την QRA ήταν στις 31 Ιουλίου 2023. Αυτή ήταν η μέρα που οι μετοχές χτύπησαν ταβάνι και οι αποδόσεις των ομολόγων άρχισαν να εκτοξεύονται στα ύψη.
Το Υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τα παραπάνω #1 και #2 της λίστας σήμερα. Αλλά δεν θα λάβουμε την πλήρη ανάλυση του χρέους (#3) μέχρι την Τετάρτη 1/11.
Ιστορικά, το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να διατηρήσει το ποσό έκδοσης βραχυπρόθεσμου χρέους μόλις στο 20% της συνολικής έκδοσης. Ο λόγος για αυτό είναι ότι εάν βασίζεται πολύ σε βραχυπρόθεσμο χρέος για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες, ανοίγει την πόρτα σε ένα σοκ επιτοκίων.
Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν το Υπουργείο Οικονομικών είχε εκδώσει το 80% του συνολικού χρέους σε βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια το 2021, όταν τα επιτόκια ήταν στο 0,25%. Εκείνη την εποχή, η κίνηση θα φαινόταν αρκετά έξυπνη, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών θα εκμεταλλευόταν το γεγονός ότι τα επιτόκια ήταν τόσο χαμηλά. Ωστόσο, το 2022, το Υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να μεταφέρει το ίδιο χρέος σε μια εποχή που τα επιτόκια ήταν πλέον πάνω από 4%! Οι πληρωμές τόκων θα ήταν εκθετικά υψηλότερες και θα ερχόταν μια κρίση χρέους.
Έτσι και πάλι, το Υπουργείο Οικονομικών διατηρεί συνήθως την έκδοση βραχυπρόθεσμων γραμματίων μόλις στο 20% της συνολικής έκδοσης... εκτός εάν προσπαθεί σκόπιμα να ηρεμήσει τις αγορές και να ωθήσει τις μετοχές υψηλότερα για πολιτικούς σκοπούς.

Που μας φέρνει στο σήμερα.
Η Janet Yellen γνωρίζει τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αποφάσεις της στο χρηματιστήριο. Πράγματι, το χαρακτηριστικό της θητείας της ως πρόεδρος της Fed το 2014-2018, ήταν η εφαρμογή νομισματικής πολιτικής που ωφέλησε τις μετοχές, ακόμη κι αν τα οικονομικά δεδομένα δεν το δικαιολογούσαν.
Έτσι, οι πιθανότητες ευνοούν για να στηρίξει τις αγορές… ειδικά καθώς μπαίνουμε σε εκλογική χρονιά το 2024.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο θέτει μόνο τις προϋποθέσεις για μια κρίση χρέους στην πορεία. Εάν το Υπουργείο Οικονομικών βασίζεται εκτενώς σε έντοκα γραμμάτια για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού τώρα, το ίδιο χρέος θα λήξει σε ένα χρόνο… που ανοίγει την πόρτα σε ένα μεγάλο επιτόκιο σοκ, ειδικά εάν ο πληθωρισμός ανακάμψει.

Και πάλι, η μοίρα του χρηματιστηρίου βρίσκεται στα χέρια της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen σήμερα.
Εάν επιλέξει να κοροϊδέψει τις αγορές χρέους για πολιτικούς σκοπούς, απλώς καθυστερεί την αναπόφευκτη κρίση χρέους… και όχι για πολύ.

Όπως συνεχίζω να προειδοποιώ, η Μεγάλη Κρίση Χρέους πλησιάζει».
GPC103023.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης