Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Απογοητευτικές οι αποδόσεις της Wall Street τα επόμενα χρόνια - Οι 2 λόγοι

Απογοητευτικές οι αποδόσεις της Wall Street τα επόμενα χρόνια - Οι 2 λόγοι
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο S&P 500 θα μπορούσε να αποδώσει μεταξύ 4,7%-6,7% τα επόμενα χρόνια
Σχετικά Άρθρα
Οι αμερικανικές μετοχές είναι έτοιμες για απογοητευτικές επιδόσεις τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδύσεων της Vanguard, Greg Davis.
Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο ίδιος εκτίμησε ότι οι μετοχές θα αποφέρουν στους επενδυτές αποδόσεις κάτω του μέσου όρου το 2024 και τα επόμενα χρόνια, κατά μέσο όρο 4,7%-6,7%. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τις προηγούμενες αποδόσεις για τον S&P 500, οι οποίες κυμαίνονταν γύρω στο 9%-10%. Σύμφωνα τον Davis, υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους οι αμερικανικές μετοχές είναι προετοιμασμένες για αυτές τις υποτονικές αποδόσεις:

1. Οι αποτιμήσεις είναι πολύ υψηλές.

Μεγάλο μέρος της ανόδου που παρατηρήθηκε πρόσφατα στις αμερικανικές μετοχές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επέκταση των αποτιμήσεων - αλλά οι αποτιμήσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να εκτοξεύονται για πάντα, δήλωσε ο Davis, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι οι αγορές βγαίνουν από τη Μεγάλη Μετριοπάθεια, μια περίοδο κατά την οποία τα επιτόκια ήταν εξαιρετικά χαμηλά, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες ήταν χαλαρές και οι μετοχές απολάμβαναν σταθερές αποδόσεις.
Οι αμερικανικές μετοχές υπεραπέδωσαν έναντι των διεθνών μετοχών κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία δεκαετία, δήλωσε ο Davis, μια τάση που είναι απίθανο να διαρκέσει. Η Fed αύξησε επιθετικά τα επιτόκια για να καταστείλει τον πληθωρισμό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, γεγονός που ήδη έστειλε τις μετοχές σε πτώση το 2022.
Η Vanguard προέβλεψε ότι οι αμερικανικές μετοχές θα αποδίδουν περίπου 5% ετησίως τα επόμενα χρόνια, ενώ οι διεθνείς μετοχές αποδίδουν περίπου 7%-9%.

2. Το risk premium στη χρηματιστηριακή αγορά είναι πολύ χαμηλό.

Το risk premium μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, το οποίο είναι η υπερβάλλουσα απόδοση κατά την επένδυση σε μετοχές έναντι του επιτοκίου χωρίς κίνδυνο, είναι περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Αυτό είναι σημαντικό για τα αμερικανικά ομόλογα που γίνονται μια πιο ελκυστική επενδυτική επιλογή, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να κυμαίνεται κοντά στο 5% τον τελευταίο μήνα.
Το αντίθετο ισχύει στις διεθνείς αγορές, όπου το risk premium των μετοχών στην πραγματικότητα καθιστά τις μετοχές πιο ελκυστικές από τα ομόλογα.
«Τι σας πληρώνουν για να επενδύσετε σε μετοχές σε σχέση με ένα 10ετές κρατικό; Στην αγορά των ΗΠΑ, δεν είναι τόσο ελκυστικό», δήλωσε ο Davis.
Οι επενδυτές φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί αυτό, με τις εβδομαδιαίες ροές στις αμερικανικές μετοχές να γίνονται ελαφρώς αρνητικές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America.
Weekly equity fund flows have erred slightly negative over the past three weeks.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης