Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Ελλάδα και Ιταλία σύντομα θα έχουν το ίδιο rating - Γιατί η επενδυτική βαθμίδα δεν έφερε άνοδο στο Χ.Α.

Societe Generale: Ελλάδα και Ιταλία σύντομα θα έχουν το ίδιο rating - Γιατί η επενδυτική βαθμίδα δεν έφερε άνοδο στο Χ.Α.
Έρχονται κι άλλες αναβαθμίσεις για την Ελλάδα, με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις...
Καλύτερη της ιταλικής είναι σε πολλούς δείκτες η ελληνική οικονομία, υποστηρίζει με πρόσφατη ανάλυσή της η Societe Generale.
Προσθέτει δε πως έρχονται και άλλες αναβαθμίσεις, ενώ σύντομα Ελλάδα και Ιταλία θα παρουσιάζουν το ίδιο rating.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές, αναφέρει πως δεν έχουν ακόμη «βιώσει» ιδιαίτερη ώθηση, διότι το αποτέλεσμα της αναβάθμισης εκ μέρους των οίκων αξιολόγησης είχε προεξοφληθεί από τους επενδυτές.
Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η γαλλική επενδυτική τράπεζα, «η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα.
Σε αντίθεση με την Ιταλία, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P στις 20 Οκτωβρίου ήταν ευρέως αναμενόμενη.
Η κίνηση οφείλεται στους ίδιους παράγοντες με τις προηγούμενες αναβαθμίσεις της: δημοσιονομική εξυγίανση και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την Ιταλία σε πολλούς δημοσιονομικούς δείκτες, ενώ η αχίλλειος πτέρνα της, δηλαδή ο αυξημένος λόγος χρέους προς ΑΕΠ, αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά μεσοπρόθεσμα (Γράφημα 3).
1_405.JPG
Σύμφωνα με τη Societe Generale, οι θετικές ενέργειες αξιολόγησης για την Ελλάδα θα συνεχιστούν και η αξιολόγησή της τελικά θα συγκλίνει με αυτή της Ιταλίας».
Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, ο αντίκτυπος στην αγορά ήταν περιορισμένος μέχρι στιγμής, επειδή η απόφαση είχε προεξοφληθεί.
Ως εκ τούτου, «πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος της αναβάθμισης θα προέλθει από τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών, και όχι από την αύξηση της ζήτησης από συγκεκριμένους τομείς, όπως είδαμε στην περίπτωση της Πορτογαλίας».

Δυναμική

Όπως αναφέρει η Societe Generale, «η δυναμική της ελληνικής οικονομίας πρόκειται να συνεχιστεί.
Είμαστε από καιρό αισιόδοξοι για τις μικρότερες χώρες της ζώνης του ευρώ όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα.
Αυτές οι χώρες έχουν βελτιώσει σημαντικά τους δημοσιονομικούς δείκτες τους, ακολουθώντας μια τάση ταχείας ανάκαμψης.
Οι θετικές προοπτικές τους αντανακλώνται στις ευρωπαϊκές αγορές χρέους, με τα πορτογαλικά, τα ιρλανδικά και τα ελληνικά ομόλογα να υπεραποδίδουν έναντι όλων των άλλων ομολόγων τους (Γράφημα 4).
7_49.JPG
Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, η αποκλίνουσα δυναμική θα συνεχιστεί τόσο στις αξιολογήσεις όσο και στις τιμές της αγοράς.

Ταμείο Ανάκαμψης

«Ένας τομέας εστίασης επίσης θα είναι η εκτέλεση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος NGEU.
Όλοι συμφωνούν ότι αυτό θα είναι το κλειδί για την ιταλική απόδοση στο μέλλον, τονίζοντας ότι τυχόν καθυστερήσεις ή αποτυχία εφαρμογής του προγράμματος θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις αξιολογήσεις.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι χώρες έχουν ζητήσει επιπλέον δάνεια από τα Ταμεία Ανάκαμψης (RRF), ύψους 127 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία μέχρι το τέλος Αυγούστου να ζητήσουν δάνεια και πλέον δεν μπορούν να ζητήσουν περισσότερα.
Συνολικά 385 δισ. ευρώ δανειακής στήριξης είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του RRF, εκ των οποίων τα 165 δισ. έχουν ήδη διατεθεί σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία.
Μετά τις αναθεωρήσεις, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία ζήτησαν πρόσθετα δάνεια και έξι μέλη ζήτησαν δανειακή στήριξη για πρώτη φορά, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου, της Κροατίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας και της Ισπανίας.
Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογήσει θετικά αυτά τα αιτήματα, θα διατεθούν συνολικά 292,6 δισ. ευρώ δανείων (και έτσι τα 93 δισ. ευρώ του κονδυλίου θα παραμείνουν αδιάθετα)» καταλήγει η Societe Generale.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης