Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Μεγάλη η ώθηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ – Τι έφερε την επενδυτική βαθμίδα

Citigroup: Μεγάλη η ώθηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ – Τι έφερε την επενδυτική βαθμίδα
Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μέχρι στιγμής κεφάλαια που ισοδυναμούν με 5,4% του ΑΕΠ του 2022
Στην ώθηση που παίρνουν οι ευάλωτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, στέκεται η Citigroup, με αφορμή την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, 10 χρόνια μετά τη χρεοκοπία.
Η Citigroup σχολιάζει το ότι η S&P αποφάσισε την Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023, να αναβαθμίσει την αξιολόγηση του ελληνικού δημοσίου κατά μία βαθμίδα σε BBB-, με σταθερή προοπτική.
Αυτό καθιστά τον S&P τον πρώτο από τους «τρεις μεγάλους» οίκους αξιολόγησης που αναβάθμισαν την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από το 2010 και 10 χρόνια μετά τη χρεοκοπία του δημόσιου χρέους της χώρας το 2012.
Η Ελλάδα αποχώρησε από τη σειρά προγραμμάτων διάσωσης της ΕΕ τον Αύγουστο του 2022.
Η κίνηση ήταν ευρέως αναµενόµενη δεδοµένης της συνεχιζόµενης οικονοµικής και δηµοσιονοµικής υπεραπόδοσης, αναφέρει η Citigroup.
Όπως και στην περίπτωση της Ιταλίας, η S&P δήλωσε ότι αναμένει «πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με μεγάλα κονδύλια της ΕΕ» για τη στήριξη της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης την περίοδο 2023-2026.
Ο S&P είπε ότι εάν ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ελλάδας συνεχίσει να μειώνεται, η χώρα ενδέχεται να λάβει νέα αναβάθμιση της αξιολόγησης.
Το πρόγραμμα χρηματοδότησης της NGEU και το μεγαλύτερο πρόγραμμα της, το Recovery and Resilient Facility, ξεκίνησε το 2020 ως απάντηση σε όλη την ΕΕ στην πανδημία.
Αν και σχετίζεται χαλαρά με την έκταση του σοκ της πανδημίας, η χρηματοδότηση της NGEU στόχευε στην πραγματικότητα να κλείσει περαιτέρω τα εισοδηματικά κενά μεταξύ των χωρών και να καταστήσει πιο ανθεκτικές τις δημοσιονομικά ευάλωτες χώρες της ΕΕ.
Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μέχρι στιγμής κεφάλαια που ισοδυναμούν με 5,4% του ΑΕΠ του 2022, η Ιταλία 3,4%.
Με την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης του χρέους και την επιβράδυνση της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, η χρήση κεφαλαίων NGEU θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους, ειδικά σε χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα, καταλήγει η Citigroup.
1_401.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης