Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ποιος είναι ο αντίκτυπος της επενδυτικής βαθμίδας στις ελληνικές τράπεζες και τις μετοχές τους

Goldman Sachs: Ποιος είναι ο αντίκτυπος της επενδυτικής βαθμίδας στις ελληνικές τράπεζες και τις μετοχές τους
Τι περιμένει η Goldman Sachs για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές μετά την επενδυτική βαθμίδα
Στον αντίκτυπο που θα έχει αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας εκ μέρους των οίκων αξιολόγησης σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές μετοχές καθώς επίσης και στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυτά καθ’ αυτά αναφέρεται με ανάλυσή της η Goldman Sachs.
Ειδικότερα, όπως υπενθυμίζει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, στις 20 Οκτωβρίου μετά το κλείσιμο της αγοράς, η S&P αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε BBB-/A-3 από BB+/B, με σταθερή προοπτική (επενδυτική βαθμίδα).
Σύμφωνα με τον οίκο, η χώρα έχει να επιδείξει βελτιωμένη πορεία σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά εν μέσω προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά από το 2010 που η S&P αξιολόγησε με καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας το ελληνικό αξιόχρεο.
Στις 8 Σεπτεμβρίου, η DBRS Morningstar είχε ακολουθήσει παρόμοια πορεία…
Ακολουθεί η Fitch Ratings στη 1 Δεκεμβρίου 2023.

Ο αντίκτυπος

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, o οίκος S&P είναι ένας από τους τέσσερις σημαντικότερους (συμπεριλαμβανομένων των Fitch, Moody’s και DBRS), τις αξιολογήσεις των οποίων αναγνωρίζει η ΕΚΤ στις περιπτώσεις που τα κρατικά ομόλογα χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις.
Αυτή η αναβάθμιση θα επιτρέψει τις απαιτήσεις φθηνότερων εξασφαλίσεων όταν τα ελληνικά ομόλογα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση από τις τράπεζες στην ΕΚΤ

Επίσης, πολλοί δείκτες ομολόγων απαιτούν τουλάχιστον μία αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τους S&P, Fitch ή Moody's (για παράδειγμα, τον FTSE).
Ως εκ τούτου, αυτή η αναβάθμιση μπορεί να πυροδοτήσει την ένταξη της Ελλάδας σε ένα ευρύτερο φάσμα δεικτών ομολόγων.
Εν τω μεταξύ, λέει η Goldman Sachs, αναμένουμε ότι η αξιολόγηση από τον Fitch την 1η Δεκεμβρίου θα αποτελέσει σημαντικό καταλύτη.
Η τρέχουσα αξιολόγηση είναι BB+. μία βαθμίδα κάτω από το IG.

Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν περιοριστεί τα τελευταία 3 χρόνια, αντανακλώντας τη βελτιωμένη τροχιά του δημόσιου χρέους και την εμπιστοσύνη της αγοράς στην Ελλάδα που ανακτά το καθεστώς IG.
Από το τελευταίο κλείσιμο, το ελληνικό 10ετές διαπραγματεύονταν με περίπου 4,3%, υποδηλώνοντας ήδη χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα ιταλικά 10ετή, στο 4,9%.
Ωστόσο, η συμπίεση των spread της απόδοσης των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών υστερεί έναντι των κρατικών ομολόγων τα τελευταία χρόνια (κυρίως λόγω της χαμηλότερης ρευστότητας).
Η ανακοινωθείσα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας εκ μέρους του οίκου S&P μπορεί να επιτρέψει φθηνότερη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τυχόν νέες εκδόσεις MREL.

Τέλος, «αναμένουμε μια θετική αντίδραση της αγοράς μετοχών για την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών λόγω αυτής της αναβάθμισης, δεδομένης της βελτίωσης του κλίματος» καταλήγει η Goldman Sachs.
9_35.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης