Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Fitch προειδοποιεί με υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας το Ισραήλ

Η Fitch προειδοποιεί με υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας το Ισραήλ
Χτύπημα στην πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ από τη Fitch
Σχετικά Άρθρα
Σημάδια κοινής λογικής αρχίζουν και παρουσιάζουν τελευταία οι οίκοι αξιολόγησης, με τη Fitch να θέτει υπό επιτήρηση για υποβάθμιση (Rating Watch Negative, RWN / εντός τριμήνου, αντί 12-18 μηνών που αφορά το outlook) τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας του Ισραήλ, στον απόηχο της πολεμικής σύγκρουσης με τη Χαμάς.
Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα είναι «Α+».
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται τον αυξημένο κίνδυνο διεύρυνσης της σύγκρουσης σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές αντιπαραθέσεις με άλλες χώρες, για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Τα μέτωπα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη Χεζμπολάχ, άλλες ομάδες και το Ιράν. «Αν και δεν είναι το βασικό μας σενάριο, μια τέτοια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση, εκτός από ανθρώπινες απώλειες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές πρόσθετες στρατιωτικές δαπάνες, καταστροφή υποδομών, διαρκή αλλαγή στο καταναλωτικό και επενδυτικό κλίμα και έτσι να οδηγήσει σε μεγάλη επιδείνωση των πιστωτικών μετρήσεων του Ισραήλ.
Κατά την άποψή μας, ο συνδυασμός της δυναμικής οικονομίας του Ισραήλ, της υψηλής προστιθέμενης αξίας, της ανθεκτικότητας σε περιφερειακές συγκρούσεις, της ετοιμότητας για στρατιωτικές αντιπαραθέσεις, των σταθερών δημοσιονομικών και εξωτερικών μετρήσεων και των αποθεμάτων μετρητών, καθιστούν απίθανη μια σχετικά σύντομη σύγκρουση στη Γάζα να επηρεάσει την αξιολόγηση του Ισραήλ».
Βέβαια, «ο κίνδυνος να συμμετάσχουν στη σύγκρουση και άλλοι εχθροί προς το Ισραήλ, όπως το Ιράν και η Χεζμπολάχ, έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως υποδεικνύεται από ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. Ωστόσο, το κόστος μιας τέτοιας κλιμάκωσης θα ήταν υψηλό για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, όπως υπογραμμίζεται από τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Κατά την άποψή μας, μια μεγάλη κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητική ενέργεια αξιολόγησης. Αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας ευρύτερης και μεγαλύτερης σύγκρουσης, με αποτέλεσμα μια διαρκή δημοσιονομική διαρροή, τόσο από υψηλότερες δαπάνες και χαμηλότερη είσπραξη φόρων, καθώς και απώλεια ανθρώπινου και υλικού κεφαλαίου και σοβαρή οικονομική αναστάτωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης