Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Όλα στο «κόκκινο» - Αναμείνατε… τσουνάμι χρεοκοπιών στις ΗΠΑ, σκάνε ομόλογα 2 τρισ. δολ.

Moody’s: Όλα στο «κόκκινο» - Αναμείνατε… τσουνάμι χρεοκοπιών στις ΗΠΑ, σκάνε ομόλογα 2 τρισ. δολ.
Aμερικανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους αναχρηματοδότηση
Για μεγάλη πιστωτική κρίση και τσουνάμι εταιρικών χρεοκοπιών, καθώς «σκάνε» ομόλογα δύο τρισ. δολ., προειδοποιεί η Moody's...
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι εταιρείες των ΗΠΑ των οποίων το χρέος δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους αναχρηματοδότησης και αυξημένο κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων, δεδομένου ότι τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν υψηλά και οι οικονομικές συνθήκες για τους δανειολήπτες να γίνονται πιο αυστηρές.
Όπως αναφέρει η Moody’s, χρέος περίπου 1,87 τρισεκατομμύρια δολάρια με αξιολόγηση «junk» λήγει μεταξύ 2024 και 2028, όπερ σημαίνει άλμα 27% από το 1,47 τρισεκ. δολάρια που καταγράφηκαν στην περσινή μελέτη για την περίοδο 2023-2027.
Το χρέος που λήγει τα επόμενα δύο χρόνια αντιπροσωπεύει περίπου το 18% του συνόλου της πενταετίας, είπε ο Moody's - αν και το απόλυτο ποσό για αυτά τα δύο χρόνια έχει αυξηθεί κατά 25% σε σύγκριση με την περσινή μελέτη, φτάνοντας τα 333 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι αναλυτές της Moody's αναμένουν ότι το ποσοστό αθέτησης αμερικανικών ομολόγων κερδοσκοπικής βαθμίδας θα κορυφωθεί στο 5,6% τον Ιανουάριο του 2024, πριν υποχωρήσει στο 4,6% τον Αύγουστο του 2024.
Moody's Investor Service debt refinance risk 2028
«Η αύξηση αυτή –που αντικατοπτρίζει υψηλότερες λήξεις για ανακυκλούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις, δάνεια και ομόλογα– σημειώνεται εν μέσω ασθενών μακροοικονομικών και πιστωτικών συνθηκών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης και αθέτησης πληρωμών», ανέφεραν οι αναλυτές της Moody's.
Οι αυξημένοι κίνδυνοι οφείλονται στην πλέον επιθετική νομισματική σύσφιξη τα τελευταία 40 χρόνια και το απότομο τέλος της εποχής του φτηνού χρήματος διά της αυξήσεως εκ μέρους της Federal Reserve των επιτοκίων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Εύλογα, ένα περιβάλλον υψηλών επί μακρόν επιτοκίων ασκεί πίεση στις επιχειρήσεις, επειδή ο δανεισμός γίνεται πιο ακριβός και οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερη απόδοση για τη διακράτηση εταιρικού χρέους στα χαρτοφυλάκιά τους.
Οι εταιρείες με αξιολογήσεις B2 ή πιο κάτω πρέπει να αποπληρώσουν χρέος 206 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα λήξει το 2024 και το 2025, το οποίο στη συνέχεια θα ανέλθει σε περίπου 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2024 έως το 2028.
Η Moody's επεσήμανε ότι η έκδοση ομολόγων παραμένει χαμηλή, με τις τραπεζικές πιστωτικές διευκολύνσεις που διατίθενται στην αγορά των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2023 να έχουν μειωθεί κατά 24% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

Εκδόσεις

«Οι εκδόσεις ομολόγων Year-to-date αυξήθηκαν κατά 26%, αλλά παραμένουν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, γεγονός που αντανακλά την απροθυμία των επενδυτών να “κλειδώσουν” κεφάλαια με αντάλλαγμα ένα σταθερό εισόδημα από τόκο ενώ τα επιτόκια αυξάνονταν και οι εταιρείες αναμένουν τη διαμόρφωση ενός πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος» ανέφεραν οι αναλυτές.
Σημειώνουν, ωστόσο, ότι το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί τον τελευταίο χρόνο, καθώς το κλίμα στην αγορά έχει βελτιωθεί και οι φόβοι για ύφεση έχουν υποχωρήσει.
Εν τω μεταξύ, ο Moody's είπε ότι το pull-forward effect και η δραστηριότητα «amend-and-extend» αυξάνουν τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης για ορισμένα εταιρικά δάνεια.
«Η τάση των εταιρειών να αναχρηματοδοτούν πολλές δόσεις του χρέους σε μια ενιαία τραπεζική σύμβαση όταν λήγει η πρώτη δόση θα μπορούσε να υπερδιπλασιάσει τις λήξεις τραπεζικού χρέους 2024-26 σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, κάτι που αντιπροσωπεύει το 80% των συνολικών πενταετών τραπεζικών λήξεων.
Και, καθώς αυξάνεται το μερίδιο των λήξεων του χρέους με χαμηλότερη αξιολόγηση, θα αυξάνονται και οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης.
Το χρέος από εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ή όσες αξιολογούνται με Caa και χαμηλότερα από τη Moody's, αντιπροσωπεύουν το 19% των λήξεων 2024-2025.
Αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο από το 16% που οφειλόταν τα δύο πρώτα χρόνια της περσινής μελέτης.
Αυξανόμενος αριθμός εταιρειών λοιπόν θα δυσκολευτεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος του λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων, καταλήγει η Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης