Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank New York Mellon: Ένα είναι το ακραίο σενάριο στο Ισραήλ... χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν - Το υποτιμούν οι αγορές

Bank New York Mellon: Ένα είναι το ακραίο σενάριο στο Ισραήλ... χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν - Το υποτιμούν οι αγορές
Ο προϋπολογισμός και το ΑΕΠ του Ισραήλ έχουν περιθώρια για μια «μακροχρόνια σύγκρουση», η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει στη χώρα να διατηρήσει έναν «εκτεταμένο πόλεμο» για περισσότερες από οκτώ εβδομάδες
Ενώ η αντίδραση της αγοράς παραμένει ήπια μετά την επίθεση στο νότιο Ισραήλ από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς, ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς προειδοποιούν ότι αρκετοί κίνδυνοι που προκύπτουν από τη σύγκρουση δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί πλήρως.
«Οποιαδήποτε παράταση του πολέμου πιθανότατα θα δημιουργήσει φόβους για διακοπή της προσφοράς πετρελαίου και περαιτέρω ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, το δολάριο ΗΠΑ και το ελβετικό φράγκο», ανέφεραν οι αναλυτές της BNY Mellon.
Άλλωστε, ο κανόνας των ασφαλών καταφυγίων δεν είναι νέος σε περιόδους σύγκρουσης.
Ωστόσο, ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά δεν αναμένουν ότι έχουμε δει το τέλος της αστάθειας.

Το Ισραήλ έχει δυνάμεις για μια «μακροχρόνια σύγκρουση»

Ο προϋπολογισμός και το ΑΕΠ του Ισραήλ έχουν περιθώρια για μια «μακροχρόνια σύγκρουση», η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει στη χώρα να διατηρήσει έναν «εκτεταμένο πόλεμο» για περισσότερες από οκτώ εβδομάδες, δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής και πληροφοριών για τις αγορές της BNY Mellon, Bob Savage.
«Οι παγκόσμιες αγορές δεν έχουν ακόμη τιμολογήσει πλήρως τους κινδύνους πληθωρισμού από τις εξελίξεις - όπως οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι περισσότερες αμυντικές δαπάνες», προειδοποίησε ο Savage.
Πρόσθεσε ότι το θέμα της παροχής ξένης βοήθειας στο Ισραήλ είναι επίσης πιθανό να εμφανιστεί.
Τόνισε ότι ένα διαφαινόμενο παγκόσμιο ζήτημα ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, πέρα από έναν συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, είναι η ώθηση για περαιτέρω στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως.
«Οι συνέπειες αυτού θα οδηγούσαν σε περαιτέρω μειώσεις αποταμιεύσεων [και] υψηλότερα επιτόκια».
Το 2022, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν για όγδοη συνεχή χρονιά σε επίπεδα ρεκόρ ή 2.240 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.
Επιπλέον, από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ έστειλαν πάνω από 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια.
«Αυτό εγείρει το ζήτημα των πραγματικών επιτοκίων [επιτόκια προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό] και, όπως μάθαμε από τις αγορές το 2008, ένα πραγματικό επίπεδο επιτοκίων 2,5% 30 ετών είναι συνήθως ένα έναυσμα για να «σπάσει κάτι»», συνέχισε ο Savage.

Ο κίνδυνος ανάφλεξης

Πέρα από τις πληθωριστικές πιέσεις, διαφαίνεται ακόμη ο κίνδυνος ανάφλεξης μιας ευρύτερης σύγκρουσης.
Ο άνευ προηγουμένου χαρακτήρας της επίθεσης της Χαμάς έχει εγείρει ανησυχίες ότι το Ιράν μπορεί να εμπλέκεται, δεδομένης της μακροχρόνιας υποστήριξης της Τεχεράνης προς τη Χαμάς και τον σκοπό της.
Εάν αυτό διαπιστωθεί, ειδικά από τις δυτικές χώρες, η κλιμάκωση του πολέμου θα είναι επικείμενη, πιστεύουν οι περισσότεροι αναλυτές - κάτι που θα μπορούσε να θέσει τις αγορές σε κατάσταση κινδύνου.
«Είναι όλα για το Ιράν.
Θα δούμε το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορούν δημόσια το Ιράν για άμεση ευθύνη για αυτό;
Αυτό θα έκανε το premium των τιμών του πετρελαίου να αυξηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Rapidan Energy Group, Bob McNally.
Πρόσθεσε ότι η εμπλοκή του Ιράν θα αποτελέσει επίσης αιτία για ένα ασφαλές καταφύγιο στο δολάριο.
«Είναι κακό για τις εύθραυστες οικονομίες, τα εύθραυστα νομίσματα.
Κακό για τις τιμές της ενέργειας», είπε ο McNally, προσθέτοντας ότι είναι το «τελευταίο πράγμα» που χρειάζονται οι οικονομικοί παράγοντες καθώς οι αγορές προσπαθούν να κάνουν μια ήπια προσγείωση.
Το πιο ακραίο σενάριο περιλαμβάνει το Ισραήλ να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Αυτό θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι.
«Αυτός θα είναι ένας παρατεταμένος και πολύ δύσκολος και πιθανώς αιματηρός πόλεμος», είπε.

Αβεβαιότητα

Η εταιρεία παγκόσμιας επενδυτικής έρευνας Alpine Macro επανέλαβε ότι, ενώ η πορεία της σύγκρουσης είναι αβέβαιη, «πολύ πιθανόν να κλιμακωθεί» και πιθανώς να συμβάλει σε ένα «παγκόσμιο περιβάλλον με σημαντικό κίνδυνο» τους επόμενους έναν έως τρεις μήνες.
Η έκθεση ανέφερε ότι ένας κορυφαίος κίνδυνος θα ήταν το Ισραήλ να στοχεύσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να κλιμακώσει τη σύγκρουση σε περιφερειακό επίπεδο για να διακόψει την εξαγωγή πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο, και έτσι να τραβήξει τις ΗΠΑ στη μάχη.
«Το πιο ακραίο σενάριο περιλαμβάνει το Ισραήλ να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Αυτό θα μπορούσε να εκτινάξει τις τιμές του πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι», ανέφερε η Alpine Macro σε σημείωμα μετά την εισβολή.

Οι αγορές μπορεί επίσης να αγνοήσουν εντελώς τη σύγκρουση;

Αν η σύγκρουση παραταθεί, οι επιπτώσεις της στις παγκόσμιες αγορές εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες.
«Πιστεύω ότι οι αγορές θα αγνοήσουν εντελώς αυτή τη σύγκρουση, επομένως η σύγκρουση δεν θα έχει καμία επίπτωση στις αγορές σε οκτώ μήνες από τώρα», δήλωσε στο CNBC ο Marko Papic, συνεργάτης και επικεφαλής στρατηγικής του Ομίλου Clocktower.
Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα έχει τα κεφάλαια που χρειάζονται για να διαρκέσει «πολύ περισσότερο» από οκτώ μήνες, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρέους.
Οι αγορές θα πρέπει να θυμούνται ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων δεν έχει σχέση με την αγορά από το 1973, επιβεβαίωσε ο Papic, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει, δεδομένου ότι θεωρεί ότι οι ενέργειες της Χαμάς είναι τρομοκρατική επίθεση και όχι κάτι που μπορεί «απειλεί υπαρξιακά το Ισραήλ».
Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές άλλες χώρες — αν και ορισμένες εφαρμόζουν αυτήν την ετικέτα μόνο στη στρατιωτική της πτέρυγα.
Και ενώ ο Papic αναγνώρισε ότι οι αγορές δεν έχουν αποτιμήσει πλήρως τους κινδύνους πληθωρισμού, υποστήριξε ότι δεν έχει να κάνει με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά μάλλον ένα μείγμα ισχυρών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, ελλείψεων εργατικού δυναμικού και ενός παγκόσμιου κύκλου κεφαλαιουχικών δαπανών.
Πρόσθεσε ότι το να μιλάμε για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς «ως παράγοντα που συμβάλλει στον πληθωρισμό είναι, σε αυτό το πλαίσιο, γελοίο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης