Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί η Hamas επιτέθηκε τώρα με τόση σφοδρότητα στο Ισραήλ; - Επικίνδυνα παιχνίδια εξουσίας και το μίσος εβραίων – Ιρανών

Γιατί η Hamas επιτέθηκε τώρα με τόση σφοδρότητα στο Ισραήλ; - Επικίνδυνα παιχνίδια εξουσίας και το μίσος εβραίων – Ιρανών
Επειδή προσπάθησε να αναστρέψει τα σχέδια εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ-Αραβών, επειδή προσπάθησε να ξανακερδίσει την παγκόσμια προσοχή για το παλαιστινιακό ζήτημα, επειδή βασίζεται σε μια εξτρεμιστική ισλαμιστική ιδεολογία και, ίσως το πιο χαρακτηριστικό, επειδή δεν είχε την ικανότητα να κυβερνήσει στην Γάζα και αναζήτησε διέξοδο
Στον απόηχο της πρωτοφανούς και πολύνεκρης επίθεσης στο Ισραήλ, ένα βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι «γιατί;»
Τι ελπίζει να κερδίσει η Hamas, γιατί τώρα, τι συμβαίνει στο παρασκήνιο;
Συνολικά μέχρι τώρα ο απολογισμός είναι σχεδόν 6.000 νεκροί και τραυματίες.
Μόνο από την πλευρά του Ισραήλ οι νεκροί είναι 1.000 και οι τραυματίες 2.500, αλλά το εξίσου σημαντικό: 10 κορυφαίοι αξιωματικοί του Ισραηλινού στρατού συμπεριλαμβανομένων και δύο στρατηγών είναι νεκροί…

Έχουν αναφερθεί διάφοροι λόγοι, συμπεριλαμβανομένων της διακοπής των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, της ανανέωσης της προσοχής της διεθνούς κοινής γνώμης για το παλαιστινιακό ζήτημα και, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Hamas, της εκδίωξης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ και των ενέργειων του στο τέμενος al-Aqsa

Αναμφίβολα, όλα αυτά είναι αιτίες που οδήγησαν στον πόλεμο, αλλά μπορεί να μην αποτυπώνουν την πλήρη ιστορία....

Πρώτα τα γεγονότα….

Ενώ οι Ισραηλινοί περνούσαν την τελευταία μέρα της γιορτής «Sukkot», που είναι ένα από τα εβραϊκά φεστιβάλ, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αιφνιδιαστική επιχείρηση της παλαιστινιακής αντίστασης.
Σε εφιαλτική κατάσταση βρέθηκαν ξαφνικά οι κάτοικοι των περιοχών κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και όσοι είχαν πάει εκεί για διακοπές το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.
Στις 7 Οκτωβρίου, οι παλαιστινιακές δυνάμεις, υπό τη Hamas, εξαπέλυσαν μαζική επίθεση κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν με μαζικές επιθέσεις με ρουκέτες.
Πάνω από 3.750 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από Παλαιστίνιους εναντίον ισραηλινών οικισμών ενώ διεξήχθησαν χερσαίες επιθέσεις σε αρκετούς οικισμούς, εγκαταστάσεις και ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις.
Οι Παλαιστίνιοι πέρασαν το φράγμα των φρουρών ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας και μπήκαν στους οικισμούς και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα κατεχόμενα.
Λίγες ώρες μετά την επίθεση, ο Mohammed Deif, ο αρχιστράτηγος των Ταξιαρχιών Al-Qassam ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας επιχείρησης κατά του Ισραήλ, με την κωδική ονομασία «Storm Al-Aqsa».
Ο Mohammed Deif κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό σε μια πανεθνική εξέγερση κατά του Ισραήλ και ανακοίνωσε ότι στόχος είναι η απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών.

Ο Mohammed Deif τόνισε: Καλούμε τους αδελφούς μας στα ισλαμικά κινήματα αντίστασης στον Λίβανο, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη να υποστηρίξουν την αντίσταση στην Παλαιστίνη. Προτρέπουμε τα ισλαμικά και τα αραβικά έθνη να κινηθούν προς τα σύνορα της Παλαιστίνης.

Αυτή η επίθεση είναι η πρώτη άμεση σύγκρουση εντός των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο το 1948.
Ορισμένοι παρατηρητές αναφέρουν αυτά τα γεγονότα ως την αρχή της τρίτης Παλαιστινιακής Intifada.

Την πρώτη μέρα του πολέμου 7 Οκτωβρίου, που συνοδεύτηκε από το στοιχείο του αιφνιδιασμού, οι παλαιστινιακές δυνάμεις κατάφεραν να διεισδύσουν σε βάθος 20 χιλιομέτρων στις περιοχές που ελέγχει το Ισραήλ.
Πόλεις όπως το Ofakim και το Mishmar HaNegev είναι από τις πιο απομακρυσμένες πόλεις από τη Λωρίδα της Γάζας που γνώρισαν την παρουσία παλαιστινιακών δυνάμεων και μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις.
Οι παλαιστινιακές δυνάμεις κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του περάσματος Karam Abu Salem, που είναι το μόνο ενεργό πέρασμα της Λωρίδας της Γάζας.
Οι οικισμοί Mefalsim, Kfar Aza, Nahal Oz, Sa'ad, Alumim, Be'eri, Shokeda, Kissufim, Nirim, Magen, και η σημαντική βάση του Re'im καθώς και η βάση Zikim καταλήφθηκαν από Παλαιστίνιους. Επίσης, οι Παλαιστίνιοι εισήλθαν στις σημαντικές πόλεις Sderot, Netivot, ακόμη και Ashkelon.

Ο Ισραηλινός στρατός την πρώτη ημέρα πανικοβλήθηκε

Η κλίμακα των επιθέσεων και οι ισραηλινές απώλειες ήταν τόσο εκπληκτικές που ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε σχεδόν πλήρως από τις περιοχές γύρω από τη Γάζα την πρώτη ημέρα των μαχών για να αποτρέψει την αύξηση των απωλειών.
Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της πρώτης ημέρας του πολέμου ήταν η απόσυρση των ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών από την αεροπορική βάση Hatzerim.
Ένα βίντεο δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειξε ότι ο ισραηλινός στρατός μετέφερε μερικά από τα μαχητικά του από την αεροπορική βάση Hatzerim σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία λόγω της προσέγγισης των παλαιστινιακών δυνάμεων στη βάση αυτή.

Τη δεύτερη ημέρα του πολέμου ο Ισραηλινός στρατός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες

Τη δεύτερη μέρα του πολέμου όμως, ο ισραηλινός στρατός, που είχε πλέον αιφνιδιαστεί, έστειλε τεθωρακισμένο εξοπλισμό και στρατεύματα στις νότιες περιοχές και πραγματοποίησε σειρά αντεπιθέσεων κατά των παλαιστινιακών δυνάμεων.
Κατά τις μάχες της δεύτερης ημέρας, ο ισραηλινός στρατός κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίσει τις αντάρτικες επιθέσεις των δυνάμεων της αντίστασης που διείσδυσαν σε βάθος 20 χιλιομέτρων στα εδάφη που ελέγχει το Ισραήλ και τους απώθησαν.

Ως εκ τούτου, οι μάχες υποχώρησαν σε πόλεις όπως το Netivot, το Ofakim και το Mishmar HaNegev.
Ο ισραηλινός στρατός πέτυχε να ανακαταλάβει τη βάση Re'im, την πόλη Re'mm, το Shokeda, το Tkuma, το Sa'ad, το Alumim.
Όμως οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη σημαντική πόλη Sderot και σε πόλεις όπως το Mefalsim, το Kfar Aza, το Nahal Oz, το Be’eri, το Kissufin και κατά μήκος των άλλων γραμμών του μετώπου. Υψηλός εκτιμάται και ο αριθμός των ισραηλινών απωλειών.

Σχεδόν 3.500 νεκροί και τραυματίες Ισραηλινοί

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, περισσότεροι από 1000 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Από αυτόν τον αριθμό, δεν είναι σαφές ακριβώς πόσοι είναι στρατιωτικοί και πόσοι είναι πολίτες.
Όμως είναι σαφές ότι ο ισραηλινός στρατός έχει υποστεί μεγάλες απώλειες.
Σύμφωνα με ορισμένες τοπικές πηγές, τουλάχιστον 2 Ισραηλινοί στρατηγοί, 5 συνταγματάρχες, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης έχουν σκοτωθεί.

Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τον αριθμό των ανθρώπων που συνελήφθησαν από τους Παλαιστίνιους, αλλά λέγεται ότι τουλάχιστον 200 Ισραηλινοί έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε επίσημα την έναρξη του πολέμου κατά της Λωρίδας της Γάζας.
Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του Yom Kippur το 1973 που το Ισραήλ κήρυξε επίσημα τον πόλεμο.

Με την έγκριση της εμπόλεμης κατάστασης ενεργοποιήθηκε το άρθρο 40 του Ισραηλινού Συντάγματος.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ισραηλινός στρατός έχει πλήρη ελευθερία δράσης για να πραγματοποιήσει εκτεταμένες στρατιωτικές ενέργειες και να χρησιμοποιήσει όλη τη δύναμη των αεροπορικών, χερσαίων και θαλάσσιων δυνάμεών του σε οποιοδήποτε μέρος και μπορεί να ενεργήσει ανεξάρτητα κατά την κρίση του.

Η επιχείρηση του Ισραήλ, η οποία ξεκίνησε ως απάντηση στις παλαιστινιακές επιθέσεις, ονομάστηκε «Σιδερένια Σπαθιά».
Όσον αφορά τις αιχμηρές δηλώσεις του Benjamin Netanyahu και τους στόχους της επιχείρησης, που αναφέρθηκαν από τον διοικητή των Ταξιαρχιών Qassam, Mohammed Deif…. ο πόλεμος στην Παλαιστίνη είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα.
Ως εκ τούτου, η διαδικασία προετοιμασίας του ισραηλινού στρατού για μια στρατιωτική απάντηση στην επιχείρηση της Παλαιστινιακής αντίστασης μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.
Ο λόγος για αυτό είναι ξεκάθαρος: το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε και δεν ήταν προετοιμασμένο για μια σύγκρουση σε αυτό το επίπεδο.
Ως εκ τούτου, οι διοικητές των ισραηλινών αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων σχεδιάζουν τις επιχειρήσεις τους κατά της Λωρίδας της Γάζας.
Η επιχείρηση αυτή θα συνοδεύεται οπωσδήποτε από την μεγάλη παρουσία μαχητικών αεροσκαφών, drones και επιθετικών ελικοπτέρων, καθώς και τεθωρακισμένου εξοπλισμού από τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα κ.λπ.

Υπάρχει απάντηση από την Hamas;

Σε αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να φανεί ποια μέτρα έχουν προετοιμάσει οι δυνάμεις της αντίστασης για να αντιμετωπίσουν πιθανές ισραηλινές επιχειρήσεις.
Θα εμπλακεί η Hezbollah και οι συριακές δυνάμεις αντίστασης στον Παλαιστινιακό πόλεμο;
Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης θα ξεκινήσουν μια νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ισραήλ ή η μάχη στη Λωρίδα της Γάζας θα υποχωρήσει τελικά με τη μεσολάβηση των αραβικών χωρών με κατάπαυση του πυρός;

Η Hezbollah επιτέθηκε σε μια σειρά από ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις στα σύνορα Λιβάνου-Παλαιστίνης χρησιμοποιώντας πυρά πυροβολικού και κατευθυνόμενους πυραύλους κατά τεθωρακισμένων.
Από την άλλη, ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν και σε θέσεις της Hezbollah κοντά στα σύνορα.
Μέχρι στιγμής, η Hezbollah δεν έχει κάνει καμία χερσαία προέλαση, αλλά εάν οι εντάσεις κλιμακωθούν, υπάρχει πιθανότητα η Hezbollah να μπει στον πόλεμο.

Εμπλοκή αμερικανών

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η αμερικανική διοίκηση στην περιοχή (CENTCOM) εξέδωσε μια δήλωση και ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα μεταφέρει ορισμένα πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρα του στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα και απείλησε ότι «η USCENTCOM στέκεται σταθερά με τους Ισραηλινούς και περιφερειακούς εταίρους για την αντιμετώπιση των κινδύνων οποιουδήποτε μέρους που επιδιώκει να επεκτείνει τη σύγκρουση».
Αυτή η κίνηση των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρα ένα μήνυμα προς τις χώρες που είναι φίλες με την Παλαιστίνη και μια προληπτική κίνηση για να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης του Ισραήλ.
Προφανώς, οποιαδήποτε έναρξη πολέμου και το άνοιγμα ενός νέου μετώπου μάχης εναντίον του Ισραήλ μπορεί τελικά να οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση του ισραηλινού στρατού.
Από την άλλη πλευρά, οι ιρακινές αντιστασιακές ομάδες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη προειδοποίησαν επίσης το Ισραήλ.
Σε ένα μήνυμα, ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Ισλαμικής Αντίστασης, Nujaba, καλώντας το έθνος του Ιράκ να συμμετάσχει στην πορεία εκατομμυρίων για υποστήριξη της Παλαιστίνης, προειδοποίησε τις κυβερνήσεις που υποστηρίζουν το Ισραήλ ότι εάν επιδιώξουν να διευρύνουν το εύρος του πολέμου, θα αντιμετωπίσουν αντίσταση.
Η ιρακινή ομάδα αντίστασης Kataeb Seyyed al-Shohda εξέδωσε επίσης μια δήλωση και προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ σε περίπτωση άμεσης αμερικανικής επέμβασης στον πόλεμο της Γάζας, όλες οι αμερικανικές θέσεις στην περιοχή θα γίνουν νόμιμοι στόχοι του άξονα αντίστασης, και εκείνη τη στιγμή δεν θα υπάρξει κόκκινη γραμμή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι παλαιστινιακές επιθέσεις στο Ισραήλ γύρω από τη Γάζα ξεκίνησαν μετά από μήνες αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στη Jenin και στο Τζαμί al-Aqsa που σκότωσαν περίπου 250 Παλαιστίνιους και 32 Ισραηλινούς.
Αυτό που είναι πιο σημαντικό από την επιχειρησιακή και στρατιωτική νίκη της παλαιστινιακής αντίστασης είναι η αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών των θεσμών ασφαλείας του Ισραήλ.

Ενώ οι διοικητές της Παλαιστινιακής Αντίστασης σχεδίαζαν και προετοίμαζαν τις δυνάμεις για επιχειρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών παρέμειναν τυφλές απέναντι σε αυτά τα σχέδια και παρά τον ισχυρισμό των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης για 24ωρη παρακολούθηση των διοικητών της αντίστασης οι ισραηλινοί στρατιωτικοί θεσμοί απέτυχαν να αντιμετωπίσουν αυτές τις επιθέσεις.
Αυτά είναι περίπου τα στρατιωτικά γεγονότα…

Γιατί το Ιράν δείχνει τέτοιο μίσος κατά του Ισραήλ και γιατί οι Εβραίοι μισούν τόσο πολύ τους Ιρανούς;

Το ερώτημα «Ποιος είμαι εγώ» εξακολουθεί να στοιχειώνει την ιρανική ψυχή από τότε που το προ-ισλαμικό ζωροαστρικό βασίλειο των Σασανιδών έπεσε στα χέρια των Αράβων στη μάχη του al-Qadisiyyah το 636….

Επειδή ένας καλά ανεπτυγμένος πολιτισμός άριας καταγωγής είχε δημιουργήσει μια τεράστια και μυθική αυτοκρατορία σε μια γεωγραφικά ακμάζουσα και ιστορικά στρατηγική περιοχή στην ασιατική ήπειρο και αποδεκατίστηκε από τους πολεμιστές της ερήμου από την Αραβία, το ιρανικό έθνος πέρασε από τη βιωματική κυριαρχία στην ψυχολογική υποδούλωση.

Εχθρότητα προς το Ισραήλ

Τα φυσικά σύνορα του Ιράν δεν αγγίζουν αυτά του Ισραήλ.
Οι δύο χώρες δεν μοιράζονται φυσικούς πόρους.
Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στο εμπόριο και το εμπόριο μεταξύ τους και βρίσκονται πολύ μακριά το ένα από το άλλο.
Γιατί, λοιπόν, το Ιράν τρέφει απεριόριστο μίσος και εχθρότητα για το Ισραήλ και γιατί το Ισραήλ τρέφει τόσο μίσος για το Ιράν;
Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση και έχει να κάνει περισσότερο με ιστορία….

Μετά την ήττα από τους Άραβες Μουσουλμάνους και την πολιτιστική αποσύνδεση από τον προ-ισλαμικό πολιτισμό, οι Ιρανοί, λόγω της ευφυΐας τους, προσπάθησαν να αντιστρέψουν τη διαδικασία της ιστορίας και να αποδείξουν στους μουσουλμάνους Άραβες ότι ήταν καλύτεροι μουσουλμάνοι από οποιαδήποτε αραβική ισλαμική χώρα.

Ο μουσουλμανικός κόσμος δεν μπορούσε να εμποδίσει τις ευρωπαϊκές αποικιακές δυνάμεις να χαράξουν μια πατρίδα για τους Εβραίους που ονομαζόταν Ισραήλ, επομένως το Ιράν είχε αναλάβει την αποστολή του Κορανίου να αποδεκατίσει τους Εβραίους και να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ, αποδεικνύοντας έτσι στον αραβικό κόσμο ότι ένα προσηλυτισμένο Ιράν είναι πιο ισλαμικό από ότι ακόμη και η γενέτειρα του Ισλάμ.

Επίθεση της Hamas

Η Hamas είναι ο πληρεξούσιος του Ιράν και η αιφνιδιαστική μαζική επίθεση της Hamas στο Ισραήλ είναι, στην ουσία, η ιρανική επίθεση στις ΗΠΑ.
Σε συνέντευξή του στο NBC News τον Σεπτέμβριο 2023, ο Ιρανός Πρόεδρος Ebrahim Raisi είπε: «Είμαστε ενάντια σε οποιεσδήποτε διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής μας και του σιωνιστικού καθεστώτος».
Είναι μια αναφορά στο Ισραήλ.
Ο Ebrahim Raisi πρόσθεσε:
«Πιστεύουμε ότι το σιωνιστικό καθεστώς σκοπεύει να εξομαλύνει τις διμερείς σχέσεις με τις χώρες της περιοχής για να κατοχυρώσει τον εαυτό του στην περιοχή», ανέφερε το NBC News στις 8 Οκτωβρίου.

Ανησύχησαν για τις επαφές Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας

Ο Ιρανός Πρόεδρος θέλησε να μεταφέρει το εξής μήνυμα ότι το Ιράν όχι μόνο θα μπλοκάρει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, αλλά θα απαγορεύσει επίσης σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην περιοχή να δημιουργήσει κανονικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Ο υπαινιγμός αφορά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν ήδη ανοίξει κανάλια με το Ισραήλ, καθώς και το Μπαχρέιν και ορισμένες ακόμη παράκτιες χώρες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που λέγεται ότι σκέφτονται να ανοίξουν κανάλια με το Ισραήλ.
Ο Πρόεδρος Raisi του Ιράν μπορεί να χρησιμοποίησε τη Hamas ως πληρεξούσιο –όπως κάνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας- για να επιτεθεί στο Ισραήλ.
Ποτέ στην ιστορία δεν έχουμε ακούσει μια περιφερειακή δύναμη να προειδοποιεί τόσο ευθαρσώς τους γείτονές της από όλες τις πλευρές να μην συνεργαστούν με τους εβραίους.

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει λόγους να είναι επιθετικό.
Κάποιος μπορεί επίσης να αποδώσει την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στην απόλυτη απογοήτευση του Ιράν.
Αναφέρεται ότι στο παζάρι για την εκκαθάριση του παραδοσιακού εχθρού κατά του Ισραήλ, ο Σαουδάραβας διάδοχος θα ήθελε οι ΗΠΑ να του παράσχουν πυρηνικά.
Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ σε αυτήν την απαίτηση, αλλά ένα πράγμα μπορεί να ειπωθεί με αρκετή βεβαιότητα.
Δείχνει ότι παρά τη συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας, η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να διατηρεί τον φόβο ότι το Ιράν αναπτύσσει γρήγορα τις πυρηνικές του ικανότητες, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση της πυρηνικής συνθήκης μεταξύ του Ιράν και των δυτικών χωρών.

Η χρήση πληρεξουσίου είναι ένα νέο τέχνασμα της σύγχρονης διπλωματίας.
Το Πακιστάν χρησιμοποιεί τους Hafiz Saeed και Gupkar Gang ως πληρεξούσιό του στο Κασμίρ.
Το Ιράν χρησιμοποιεί τη Hamas και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον Zelensky στην Ουκρανία και πρόσφατα, ορισμένοι πιστεύουν ακόμη και ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον Καναδά για να στριμώξει την Ινδία.

Τα παιχνίδια εξουσίας της Hamas… μια ριζοσπαστική άποψη

Αν και η Hamas είναι μια σουνιτική ομάδα, το σιιτικό καθεστώς του Ιράν, έχει παράσχει ουσιαστική οικονομική και υλική υποστήριξη στη Hamas ως μέρος της στρατηγικής της για να προσελκύσει σουνιτική υποστήριξη και με απώτερο στόχο την περιφερειακή ηγεμονία του Ιράν.
To Ιράν αγόρασε επιρροή με την ηγεσία της Hamas.
Καθώς οι αναφορές δείχνουν ότι ένα βασικό μέρος των διαπραγματεύσεων υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια συμφωνία εξομάλυνσης Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας θα ήταν μια εγγύηση ασφαλείας των ΗΠΑ για τους Σαουδάραβες, το Ιράν θέλει να το αποτρέψει.
Μια επίθεση της Hamas που πυροδοτεί βία από το Ισραήλ καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για την Σαουδική Αραβία να συνεχίσει αυτές τις διπλωματικές συνομιλίες.
Ωστόσο, η Hamas δεν είναι μια πλήρως ελεγχόμενη μαριονέτα του Ιράν, όπως αποδεικνύεται από τη διάσπασή της σχετικά με την υποστήριξη του καθεστώτος Assad στη Συρία κατά τα πρώτα χρόνια του συριακού εμφυλίου πολέμου.
Η Hamas διατηρεί στρατηγική αυτονομία.
Η Hamas μοιράζεται το μίσος για το Ισραήλ με τους Ιρανούς προστάτες του, αλλά δεν είναι επιχειρησιακός βραχίονας του ιρανικού καθεστώτος, υποχρεωμένος να ακολουθεί εντολές που εκδίδονται από το εξωτερικό.
Ούτε οι ηγέτες της Hamas είναι μια ισλαμιστική εκδοχή των «χρήσιμων ηλιθίων» του Lenin, που επιλέγονται λόγω άγνοιας.

H Hamas δεν είναι ο χρήσιμος ηλίθιος

Η ηγεσία της Hamas κατανοεί ότι μια επίθεση της έκτασης που πραγματοποίησε θα αντιμετωπιστεί με μια συντριπτική στρατιωτική απάντηση από το Ισραήλ.
Η ηγεσία της Hamas δεν είναι ούτε τόσο αφελής ούτε τόσο φανατική ώστε να πιστεύει πραγματικά ότι αυτή η επίθεση θα οδηγούσε σε μια γενική εξέγερση που θα ανατρέψει το ισραηλινό κράτος.
Δεδομένου του μεγέθους της επίθεσης, μια χερσαία εισβολή στη Γάζα και η απομάκρυνση της Hamas από την εξουσία από το Ισραήλ είναι πιθανότατα αναπόφευκτη.
Η επαναφορά της προσοχής στην παλαιστινιακή δεινή κατάσταση είναι σίγουρα ένα βασικό επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της επίθεσης, αλλά αν αυτό ήταν ο μοναδικός μοχλός, γιατί η Hamas δεν κλιμάκωσε την βία;

Διάφορες εναλλακτικές προσεγγίσεις θα μπορούσαν να τραβήξουν την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης…
Μια επανάληψη βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας ή μπαράζ με ρουκέτες θα μπορούσε να είχε ενεργοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη, ενώ θα έμενε εντός των κατανοητών ορίων.
Το ίδιο ισχύει και για τον ισχυρισμό της Hamas για αντίποινα (ή εκδίκηση).
Αψηφά τους λόγους να πιστεύουμε ότι η Hamas θα είχε σχεδιάσει και προετοιμάσει μια σύνθετη, συντονισμένη επίθεση αυτού του είδους χωρίς να σκεφτεί τα επόμενα βήματα.

Έτσι, ένας βασικός στόχος της επίθεσης της Hamas ήταν να προκαλέσει μια ισραηλινή εισβολή και να απομακρύνει την Hamas από την εξουσία στη Γάζα.
Η Hamas ανέλαβε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της Γάζας το 2006.
Ωστόσο, η Hamas, όπως και μυριάδες άλλες στο παρελθόν, έχει διαπιστώσει ότι η διακυβέρνηση είναι εκθετικά πιο δύσκολη από ότι περίμενε.
Από την ανάληψη της εξουσίας, η Hamas πλήττεται από διαφθορά, έχει δει την ποιότητα ζωής στη Γάζα να επιδεινώνεται υπό την ηγεσία της και δεν έχει μεγάλη δημόσια υποστήριξη, παρά την αντιπάθεια πολλών Παλαιστινίων προς τον κύριο ανταγωνιστή της Hamas, την Παλαιστινιακή Αρχή.
Κατά ειρωνικό τρόπο, οι ηγέτες της Hamas μπορεί να έμαθαν παρακολουθώντας τον θάνατο της Fatah και αποφάσισαν ότι η βασική ταυτότητα της οργάνωσης κινδύνευε ολοένα και περισσότερο όταν επιβαρυνόταν με την ευθύνη της διακυβέρνησης.

Η οικειοθελής αποχώρηση από την εξουσία δεν αποτελεί επιλογή εάν η ομάδα ελπίζει να διατηρήσει τη λαϊκή αξιοπιστία.
Ως εκ τούτου, η Hamas μπορεί να έχει εξετάσει το σενάριο ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να δώσει απάντηση… διευκολύνοντας ακούσια την Hamas.
Το Ισραήλ θα επιβαρυνθεί με την ευθύνη για τη Γάζα, καθιστώντας το Ισραήλ πιο ευάλωτο τόσο σε τρομοκρατικές επιθέσεις όσο και σε διεθνή πολιτική κριτική.
Πράγματι, το Ισραήλ δεν θέλει τη Γάζα και θα προσπαθήσει να αποφύγει την ευθύνη για αυτήν αν είναι δυνατόν.
Αλλά η κατάσταση ασφαλείας που δημιουργήθηκε από τη Hamas επιβάλλει στο Ισραήλ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, να αναλάβει τη διοίκηση της Γάζας…

Η Hamas θα πληρώσει ένα κόστος σε στρατιώτες και εξοπλισμό.
Το πιο καταδικαστικό είναι ότι η Hamas θα υποβάλει τους πολίτες της Γάζας στα πάνδεινα.

Γιατί λοιπόν επιτέθηκε η Hamas;
Επειδή προσπάθησε να αναστρέψει τα σχέδια εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ-Αραβών, επειδή προσπάθησε να ξανακερδίσει την παγκόσμια προσοχή για το παλαιστινιακό ζήτημα, επειδή βασίζεται σε μια εξτρεμιστική ισλαμιστική ιδεολογία και, ίσως το πιο χαρακτηριστικό, επειδή δεν είχε την ικανότητα να κυβερνήσει στη Γάζα και αναζήτησε διέξοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης