Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ήρθε η ώρα της πληρωμής των ανοησιών της πανδημίας – Το μήνυμα των ομολόγων και το κραχ που έρχεται

Ήρθε η ώρα της πληρωμής των ανοησιών της πανδημίας – Το μήνυμα των ομολόγων και το κραχ που έρχεται
Οι αγορές βιώνουν το πολυαναμενόμενο οικονομικό hangover από την πανδημία
Σχετικά Άρθρα
Οι αγορές ομολόγων, όπως είναι γνωστό, μπορούν να τρομάξουν τους πάντες.
Και αν δεν έχει φοβίσει αυτό που συμβαίνει τώρα, ίσως οι αγορές θα έπρεπε να δώσουν περισσότερη προσοχή, αναφέρει ανάλυση του Politico.
Σε λιγότερο από τρεις μήνες, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα στις ΗΠΑ, επιβαρύνοντας το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο.
Και δεν δείχνουν ακόμη κανένα σημάδι να σταματήσουν.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τα μακροπρόθεσμα κεφάλαια, αυξήθηκε άλλες 0,11 ποσοστιαίες μονάδες την Τρίτη σε νέο υψηλό 16 ετών μετά από ένα ακόμη εκπληκτικά ισχυρό σύνολο δεδομένων από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που ανάγκασε τους συμμετέχοντες στην αγορά να αναθεωρήσουν ξανά τις προσδοκίες τους για αμερικανική ύφεση.
Στην Ευρώπη, το γερμανικό ομόλογο, το 10ετές Bund, αποδίδει τώρα σχεδόν 3%, ένα επίπεδο που δεν έχει δει από το 2011.
Και όπως τόνισε ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Jim Reid, η συμφωνία το Σαββατοκύριακο για την αποφυγή ενός τερματισμού της λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αν μη τι άλλο, έχει χειροτερέψει τα πράγματα βραχυπρόθεσμα για τα ομόλογα, «καθώς αφαίρεσε έναν απτό κίνδυνο για την οικονομία» και διευκόλυνε την Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Οι αγορές βλέπουν τώρα μια νέα αύξηση της Fed ως πιο πιθανή πριν από το τέλος του έτους.

Το παράδοξο

Αλλά το παραπάνω είναι μόνο η μισή ιστορία.
Κανονικά, η αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων (που εκφράζονται από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων) συμβαδίζουν με την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και τις προσδοκίες για μελλοντικό πληθωρισμό.
Δεν είναι έτσι αυτή τη φορά.
Τόσο η ευρωπαϊκή όσο και - παρά τα δεδομένα της αγοράς εργασίας - η οικονομία των ΗΠΑ σε γενικές γραμμές επιβραδύνουν και αυτό καθιστά πιο δύσκολο για την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, να δημιουργήσει οποιαδήποτε δική της οικονομική ώθηση.
Η άνοδος των επιτοκίων σε μια περίοδο ασθενούς ή παραπαίουσας ανάπτυξης προκαλεί διπλό πρόβλημα για τις κυβερνήσεις, οι οποίες πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να καλύψουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Ο τροχός γυρίζει

Αυτό είναι το πολυαναμενόμενο οικονομικό hangover από την πανδημία.
Έχοντας ρίξει χρήματα στα προβλήματα που προκάλεσαν τα μέτρα κατά του COVID-19, η Δύση πρέπει τώρα να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που έχει προκαλέσει.
Στις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι κεντρικές τράπεζες αποστραγγίζουν ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθιστούν τα χρήματα πιο σπάνια και ωθούν τα ομόλογα τους σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2007.
Αλλά την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να ψάχνουν για μετρητά: μόνο το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σχεδιάζει να δανειστεί 1,85 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, για να αναπληρώσει τα ταμεία του μετά από ένα εκτεταμένο αδιέξοδο στο ανώτατο όριο του χρέους και να χρηματοδοτήσει το δημοσιονομικό κενό.
Δύο από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, η Γαλλία και η Ιταλία, παρουσίασαν και οι δύο προσχέδια προϋπολογισμού για το 2024 την περασμένη εβδομάδα που υπερέβαιναν σε μεγάλο βαθμό τις προηγούμενες εκτιμήσεις και την Τρίτη, η γαλλική Trésor δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι το χρηματοδοτικό κενό του δημόσιου τομέα μέχρι στιγμής φέτος αυξήθηκε κατά 25%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 188 δισ. ευρώ.
Και ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι αυτή που έχει ορίσει το ρυθμό όσον αφορά τη σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών, είναι στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές που οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές πιο έντονες, καθώς η άνοδος του δολαρίου πιέζει ξανά την τιμή του πετρελαίου και άλλων βασικών εισαγωγών σε ακραία υψηλά.
«Στην προσπάθειά τους να ταιριάξουν με τη σύσφιξη της Fed και να προστατεύσουν τα νομίσματά τους, ορισμένες κεντρικές τράπεζες –ιδιαίτερα στην Ευρώπη– παρακινήθηκαν να αυξήσουν τα επιτόκια πολύ επιθετικά», δήλωσε ο Dario Perkins, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής έρευνας στην TS Lombard, σε πρόσφατο σημείωμα.
«Το πάρτι των ΗΠΑ μετά το COVID έχει γίνει ένα ευρωπαϊκό hangover, μια άλλη δόση του υπέρογκου προνομίου της Αμερικής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης