Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πάγωσε τη Wall Street η JPMorgan: Όλα θυμίζουν 2007... πριν το ιστορικό κραχ

Πάγωσε τη Wall Street η JPMorgan: Όλα θυμίζουν 2007... πριν το ιστορικό κραχ
Οι αναλυτές της JP Morgan επανέλαβαν για άλλη μια φορά τις προειδοποιήσεις σχετικά με τα δύσκολα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη και τους αντίθετους ανέμους για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου
Yπάρχουν ορισμένες ομοιότητες στο επενδυτικό κλίμα σήμερα με την περίοδο που οδήγησε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (GFC) του 2007-2008.
Με αυτή τη φράση οι στρατηγικοί αναλυτές της JP Morgan "πάγωσαν" την αγορά, αφού επανέλαβαν για άλλη μια φορά τις προειδοποιήσεις σχετικά με τα δύσκολα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη και τους αντίθετους ανέμους για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.
Αν και αναγνωρίζουν ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι ίδια με εκείνη την εποχή, οι αναλυτές επισημαίνουν ορισμένα κοινά θέματα που χρήζουν προσοχής.

Οι εστίες κινδύνου

Η JPMorgan επισημαίνει ότι οι επενδυτές επιδεικνύουν αισιοδοξία λόγω των προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, την ανθεκτικότητα των καταναλωτών, μια ισχυρή αγορά εργασίας και την πιθανότητα μιας οικονομικής ήπιας προσγείωσης.
Αυτά ήταν επίσης θέματα συζήτησης ενόψει της οικονομικής κρίσης του 2007.
Οι αναλυτές σημειώνουν περαιτέρω ανησυχίες για το συνδυασμό ενός ισχυρότερου δολαρίου ΗΠΑ, της αύξησης των τιμών του αργού πετρελαίου Brent και της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, τις οποίες θεωρούν προβληματικές και μη βιώσιμες.
Οι αναλυτές στρατηγικής της JPMorgan επισήμαναν επίσης ότι η πρόσφατη αναταραχή στην αγορά ομολόγων θα μπορούσε να υποδηλώνει προκλήσεις για την «υψηλότερη για μακροχρόνια» στάση στα επιτόκια, προκαλώντας δυνητικά πόνο στους επενδυτές.

Τα δύσκολα είναι μπροστά

«Η επιφυλακτική μας προοπτική πιθανότατα θα παραμείνει σε ισχύ όσο τα επιτόκια παραμένουν βαθιά περιοριστικά, οι αποτιμήσεις ακριβές και η υπέρβαση των γεωπολιτικών κινδύνων επιμένει.
Από την αρχή του έτους, οι αντίθετοι άνεμοι για τις αγορές είναι ισχυρότεροι και οι θετικοί άνεμοι πιο αδύναμοι, κατά την άποψή μας.
Οι καθυστερήσεις στον αντίκτυπο των υψηλών επιτοκίων είναι μεγαλύτερες αυτή τη φορά, αλλά πιστεύουμε ότι οι περισσότερες από τις αρνητικές επιπτώσεις δεν έχουν ακόμη έρθει», έγραψαν οι αναλυτές.
Επιπλέον, οι γεωπολιτικοί παράγοντες έχουν επιδεινωθεί, οι αποτιμήσεις είναι λιγότερο ευνοϊκές και οι προηγούμενες ευνοϊκές συνθήκες για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου έχουν επιδεινωθεί.
Η JPMorgan αναφέρει ότι η επαναλειτουργία της Κίνας, η οποία κάποτε θεωρούνταν θετικός παράγοντας, έχει γίνει τώρα ένας ελαφρύς αντίθετος άνεμος.
Η θέση στην αγορά είναι πάνω από το μέσο όρο και τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του δείκτη μεταβλητότητας Cboe (VIX) θα μπορούσαν να αλλάξουν στο μέλλον.
Επιπλέον, η διάβρωση των μαξιλαριών μετρητών των καταναλωτών είναι επίσης ανησυχητική, σημείωσαν περαιτέρω οι αναλυτές στρατηγικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης