Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αναβάθμιση της Κύπρου σε BΒΒ (high) - Παραμένει σταθερό το trend

DBRS: Αναβάθμιση της Κύπρου σε BΒΒ (high) - Παραμένει σταθερό το trend
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, η αναβάθμιση οφείλεται στα ισχυρά δημοσιονομικά αποτελέσματα της Κύπρου τα τελευταία χρόνια
Η DBRS αναβάθμισε σήμερα (29 Σεπτεμβρίου 2023) τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε «ΒΒΒ high», από «ΒBB» που ήταν μέχρι πρότινος, αφήνοντας αμετάβλητες σε «σταθερές» τις προοπτικές επαναξιολόγησης (trend).
Η αναβάθμιση οφείλεται στην πρόσφατη μείωση του δημόσιου χρέους και στην προσδοκία της DBRS Morningstar ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες θα συνεχίσουν να βελτιώνονται τα επόμενα χρόνια.
Το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε στο 86,5% του ΑΕΠ το 2022 από 101,2% το 2021 και προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 67,3% το 2025, λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Και παρότι μετριάζεται, η οικονομική ανάπτυξη θα είναι εκ των ισχυροτέρων στη ζώνη του ευρώ.
Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,4% το 2023 και κατά 2,7% το 2024.
Αυτές οι ευνοϊκές οικονομικές εξελίξεις, με τη σειρά τους, είναι πιθανό να ενισχύσουν την αύξηση των φορολογικών εσόδων τα επόμενα χρόνια.
Επιπλέον, η DBRS Morningstar σημειώνει ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική ευαλωτότητα, που είχαν αυξηθεί κατά την τελευταία αναθεώρησή μας τον Μάρτιο του 2023, έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες.
Επιπλέον, οι αξιολογήσεις BBB της Κύπρου και η σταθερή τάση υποστηρίζονται από ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, τις υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και το ευνοϊκό προφίλ του δημόσιου χρέους.
Τέλος, οι κίνδυνοι για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθούν να είναι υψηλότεροι από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ.
Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα υποστηρίζεται από την ισχυρή κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα και τα πολύ μεγάλα αποθέματα ρευστότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης