Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα ξεχωρίζουν στην ΕΕ - Ζοφερές οι προοπτικές της Ευρώπης το 2024

DBRS: Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα ξεχωρίζουν στην ΕΕ - Ζοφερές οι προοπτικές της Ευρώπης το 2024
Καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται, πρόσθετες κρίσεις στις τιμές της ενέργειας ή των τροφίμων είναι πιθανές
Σχετικά Άρθρα
Σε ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ των περισσοτέρων οικονομιών του κόσμου προχώρησε η DBRS, καθώς η ανάπτυξη διατηρήθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία και μέρη της Ευρώπης.
Ωστόσο, ορισμένα σημάδια αδυναμίας εμφανίστηκαν σε ορισμένες βασικές ευρωπαϊκές οικονομίες (π.χ. Γερμανία και Ιταλία) και στην Κίνα.
Οι προοπτικές για το 2024 παραμένουν όμως σχετικά ζοφερές, με τις μεγάλες προηγμένες οικονομίες να αναμένεται να αναπτυχθούν λιγότερο από 1%, και η ανεργία να αναμένεται να σημειώνει σταδιακή αύξηση από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα.

Για την Ελλάδα

Η DBRS αναθεώρησε στο 1,9% την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023, 0,4% υψηλότερα από ότι είχε εκτιμήσει τον Ιούνιο, αλλά διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2024 στο 1,5%.
Η ανεργία θα ανέλθει στο 11% το 2023 και θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 10,8% το 2024.
Capture_50.JPG

Καλύτερες επιδόσεις

Σύμφωνα με την DBRS, η ανάπτυξη των ΗΠΑ προβλέπεται τώρα να φτάσει περίπου στο 2% για το 2023 - ελαφρώς πάνω από τις περισσότερες εκτιμήσεις - με ανάπτυξη 1,4% να προβλέπεται για τον Καναδά.
Στην Ευρώπη οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω, αν και εξακολουθούν να είναι με χαμηλό ρυθμό 0,7% και 0,4%, αντίστοιχα.
Οι προβλέψεις για την Ιταλία και τη Γερμανία κινήθηκαν αντίθετα, στο 0,8% και στο -

Οι κεντρικές τράπεζες σταματούν τις αυξήσεις επιτοκίων

Η DBRS αναμένει από τις κεντρικές τράπεζες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης να διατηρήσουν υψηλότερα επιτόκια για μεγάλο μέρος του 2024, αλλά τα επιτόκια πολιτικής μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται ξανά στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025.
Οι ισχυρές αγορές εργασίας είναι πιθανό να συμβάλουν σε συνεχιζόμενες μισθολογικές πιέσεις, καθιστώντας πιο δύσκολη την τάση μείωσης των τιμών καταναλωτή ή ακόμα και να διατηρηθούν οι τιμές στα σημερινά επίπεδα.
Οι εργατικές διαφορές είναι ένα σημάδι πιέσεων στο κόστος, αλλά εμφανίζονται συγκεντρωμένες σε μεταποιητικούς τομείς όπου κάποια ισχύς τιμολόγησης ήταν εμφανής (εν μέρει λόγω της έντονης ζήτησης και των ελλείψεων παραγωγής).
Ωστόσο, η αποδυνάμωση της ζήτησης για διαρκή αγαθά θα μπορούσε να μειώσει γρήγορα την ικανότητα των κατασκευαστών να απορροφούν το αυξανόμενο κόστος.
Ομοίως, θα μπορούσαμε να δούμε μια σχετικά ταχεία μείωση της ζήτησης για υπηρεσίες, ιδιαίτερα για ταξίδια, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναγκάζεται να περικόψει.
Αν και οι ισολογισμοί των νοικοκυριών φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών παλεύει με τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων και την αύξηση των πληρωμών του χρέους.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία

Καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται, πρόσθετες κρίσεις στις τιμές της ενέργειας ή των τροφίμων είναι πιθανές.
Αν και οι δυτικές προσπάθειες να μειώσουν την εξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό έχουν προχωρήσει σημαντικά, η Ρωσία παραμένει σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου που μπορεί να έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές.
Ομοίως, ενδέχεται να επανεμφανιστούν διαταραχές στην παραγωγή και τις εξαγωγές σιτηρών.
Οι σχέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα είναι επίσης στα άκρα, με τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πρόσθετες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας ή κλονισμούς στην παγκόσμια ζήτηση.
Οι πτωχεύσεις τραπεζών θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν, ιδιαίτερα σε μικρότερες και λιγότερο διαφοροποιημένες τράπεζες με σημαντικά ανοίγματα σε εμπορικά ακίνητα ή άλλους τομείς υψηλού κινδύνου.
Ο ακόμη αυξημένος πληθωρισμός μπορεί να δυσκολέψει ορισμένες κεντρικές τράπεζες να ανταποκριθούν σε κραδασμούς που επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση.
Όπως καταλήγει η DBRS, οι κίνδυνοι ύφεσης είναι αυξημένοι, αν και οι ισχυροί ισολογισμοί των νοικοκυριών φαίνεται πιθανό να συμβάλλουν στον περιορισμό της διάρκειας και του βάθους οποιασδήποτε ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης