Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Μετά τον εφιάλτη του χρέους, απέλπιδες προσπάθειες στις ΗΠΑ για την αποτροπή του shutdown

Commerzbank: Μετά τον εφιάλτη του χρέους, απέλπιδες προσπάθειες στις ΗΠΑ για την αποτροπή του shutdown
Εάν το Κογκρέσο δεν καταλήξει σε συμφωνία βραχυπρόθεσμα, η αμερικανική κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου...
Δημόσιο… τέλος στις ΗΠΑ αν μέχρι το ερχόμενο Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου δεν υπάρξει συμφωνία τις δαπάνες του αμερικανικού Δημοσίου…
Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό οικονομικό έτος λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους (2024).
Βέβαια, οι καθυστερήσεις στην έγκριση του προϋπολογισμού είναι περισσότερο κανόνας παρά εξαίρεση.
Από το 1976 τακτικός προϋπολογισμός πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους έχει εγκριθεί τέσσερις φορές, με πιο πρόσφατο το οικονομικό έτος 1997.
Αλλά το Κογκρέσο συνήθως εγκρίνει τουλάχιστον ένα βραχυπρόθεσμο ψήφισμα-γέφυρα (τη λεγόμενη «συνεχιζόμενη επίλυση»), που παρέχει εξουσιοδότηση δαπανών για περιορισμένη χρονική περίοδο.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει υπάρξει ψήφισμα γέφυρα για περισσότερο από τρεις μήνες.
Αλλά ακόμη και αυτή η βοηθητική δομή δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί αυτήν τη φορά.
Εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει νέα εξουσιοδότηση δαπανών για την κυβέρνηση των ΗΠΑ μέχρι το Σάββατο, οι κρατικές υπηρεσίες θα είναι «κλειστές» από τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου.

Shutdown…

Όπως λέει η Commerzbank, το «σημείο συμφόρησης» σε ό,τι αφορά την ψήφιση του προϋπολογισμού αυτήν τη στιγμή είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μια ισχνή πλειοψηφία εκεί.
Έχουν 221 εκπροσώπους έναντι 212 που έχουν οι Δημοκρατικοί (2 από τις συνολικά 435 έδρες είναι επί του παρόντος κενές).
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής, Kevin McCarthy, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στο να κάνει την ομάδα του να συμφωνήσει σε ένα νομοσχέδιο.
Η πιο ριζοσπαστική πτέρυγα θέλει να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό ως μοχλό για να κάνει τους Δημοκρατικούς να προβούν σε παραχωρήσεις.
Λίγες διαφωνίες αρκούν για να περάσει ένας νόμος στη Βουλή μόνο με ψήφους των Δημοκρατικών.
Εν όψει της θέσης του που κινδυνεύει (εξελέγη πρόεδρος στη 15η ψηφοφορία) και ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας που έχει ξεκινήσει, ο McCarthy προφανώς δεν θέλει να διακινδυνεύσει να μείνει χωρίς τη δική του πλειοψηφία.
Πολλές από τις προτάσεις που θα κατευνάσουν τη δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών είναι πιθανό να αποτύχουν στη Γερουσία λόγω του ότι εκεί πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί.
Βρισκόμαστε λοιπόν για άλλη μια φορά σε αδιέξοδο και είναι αμφίβολο εάν μπορεί να επιτευχθεί έγκαιρα συμφωνία το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να κλείσουν.
Ένα τέτοιο «κλείσιμο» έχει συμβεί 21 φορές από το 1976.
Το τελευταίο -και μεγαλύτερο μέχρι σήμερα- shutdown έληξε μετά από 34 ημέρες τον Ιανουάριο του 2019 (Διάγραμμα 1).

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός shutdown;

Χωρίς νόμιμη άδεια δαπανών, η λειτουργία της κυβέρνησης θα ανασταλεί και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών.
Ωστόσο, το προσωπικό που απαιτείται για λειτουργίες του κράτους όπως η άμυνα, τα αστυνομικά καθήκοντα ή άλλες ζωτικές λειτουργίες θα παραμείνει εν ενεργεία άνευ αμοιβής.
Τα αποτελέσματα εξαρτώνται επίσης από το εάν υπάρχει πλήρης διακοπή λειτουργίας.
Το shutdown δεν πρέπει να συγχέεται με ένα άλλο ζήτημα που επίσης ταλανίζει τακτικά τη δημοσιονομική πολιτική (και τις αγορές των ΗΠΑ), δηλαδή τη συζήτηση για την αύξηση του ομοσπονδιακού ανώτατου ορίου χρέους.
Όσον αφορά το όριο του χρέους, η αποτυχία του Κογκρέσου να ενεργήσει θα επιφέρει πολύ μεγαλύτερη πίεση στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης εθνικής χρεοκοπίας, εάν το χρέος δεν εξυπηρετηθεί εγκαίρως.
Ωστόσο, η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα επηρεαστεί σε περίπτωση shutdown.
Το όριο του χρέους έχει ανασταλεί μέχρι τις αρχές του 2025.

Ο άμεσος αντίκτυπος στην ανάπτυξη είναι πιθανώς μικρός.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), για παράδειγμα, εκτιμά ότι το τελευταίο shutdown στο τέλος του 2018/19 μείωσε την οικονομική ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2018 και το πρώτο τρίμηνο κατά 0,1 έως 0,2 ποσοστιαίες μονάδες (επίδραση στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση προς το προηγούμενο τρίμηνο).
Εκείνη την εποχή, περίπου 800 χιλιάδες από τα 2,1 εκατομμύρια ομοσπονδιακούς υπαλλήλους στάλθηκαν σε υποχρεωτική άδεια.
Ο αντίκτυπος είναι επίσης μικρός γιατί οι μισθοί των εργαζομένων καταβάλλονταν πάντα καθυστερημένα.

Στατιστικές αρχές όπως το Γραφείο Απογραφής (υπεύθυνο για δεδομένα όπως νέες παραγγελίες ή ξεκινήματα κατασκευής) και το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας (στοιχεία αγοράς εργασίας και τιμών) επηρεάζονται από τη διακοπή λειτουργίας.
Η έγκαιρη δημοσίευση της έκθεσης για την αγορά εργασίας για τον Σεπτέμβριο, που αναμένεται στις 6 Οκτωβρίου, είναι πιθανό να υπάρξει θύμα αυτού.
Η Fed, η οποία δημοσιεύει στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, δεν επηρεάζεται άμεσα από ένα shutdown, αλλά είναι εν μέρει υπεύθυνη για τα στατιστικά της.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης