Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σειρά... της JP Morgan - Αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών, σύσταση overweight

Σειρά... της JP Morgan - Αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών, σύσταση overweight
Η κερδοφορία που βασίζεται στα επιτοκιακά έσοδα θα επιβραδυνθεί, εκτιμά η JP Morgan
Μετά τις Moody's και Fitch, ήρθε η ώρα της JP Morgan να συστήσει overweight για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, ανεβάζοντας μάλιστα και τις τιμές στόχου.
Ειδικότερα, η τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι πλέον στα 2,20 ευρώ, από 2 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στα 2,25 ευρώ, από 1,90 ευρώ, για την Εθνική στα 8,10 ευρώ, από 7,30 ευρώ και για την Πειραιώς στα 4,65 ευρώ, από 3,90 ευρώ προηγουμένως.
1_349.JPG
Η κερδοφορία που βασίζεται στα επιτοκιακά έσοδα θα επιβραδυνθεί

Σύμφωνα με την JP Morgan, ο κύκλος κερδών που βασίζεται στα επιτοκιακά έσοδα (NII) θα επιβραδυνθεί για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς το κόστος των καταθέσεων πρόκειται να αυξηθεί και τα επιτόκια να ομαλοποιηθούν το 2025.
Ταυτόχρονα, πιστεύει ότι οι προσδοκίες της αγοράς εξακολουθούν να μην αντικατοπτρίζουν επαρκώς την τροχιά για τον κλάδο, λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική αύξησης των δανείων πάνω από την τάση, τα χαμηλά LDR και τις ισχυρές καταθετικές βάσεις λιανικής, καθώς και τον περιορισμένο ανταγωνισμό.
Οι αποτιμήσεις συνεχίζουν να φαίνονται σχετικά χαμηλές με 4,5x-5,5x σε όρους P/E και 0,45x-0,7x σε όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2024.
Η JP Morgan διατηρεί τη σύσταση overweight και στις τέσσερις τράπεζες και επισημαίνει την Eurobank για το ισχυρό προφίλ ROTE, τις καλές δυνατότητες επιστροφής κεφαλαίου και τις συγχωνεύσεις και εξαγορές που αυξάνουν το EPS, οι οποίες δεν έχουν τιμολογηθεί.

Κορυφώνει ο NII

Σύμφωνα με την εκτίμηση της JP Morgan, η άνοδος των επιτοκιακών εσόδων NII πλησιάζει στο ανώτατο όριο, αλλά οι συναινετικές εκτιμήσεις εξακολουθούν να φαίνονται πολύ χαμηλές: οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν αύξηση 59% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2023, λόγω της ταχείας μετακύλισης υψηλότερων επιτοκίων στην πλευρά του ενεργητικού (μετακύλιση δανείων 70%-80%) και περιορισμένη ανατιμολόγηση των υποχρεώσεων (beta καταθέσεων 13%), οδηγώντας το μεγαλύτερο μέρος των συναινετικών αναβαθμίσεων στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) 65%/30% για το 2023 - 2024.
Ο κύκλος κερδών βάσει NII πιθανότατα θα επιβραδυνθεί στο εξής, αλλά η JP Morgan πιστεύει ότι οι προσδοκίες συναίνεσης εξακολουθούν να είναι χαμηλές λαμβάνοντας υπόψη τα διαρθρωτικά θεμέλια του κλάδου.

Αύξηση ρίσκου λόγω των πρόσφατων πλημμυρών

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν έκθεση σε δάνεια 2 δισ. ευρώ στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες (1,7% του συνόλου των δανείων) και έχουν παγώσει τις αποπληρωμές δανείων, τους πλειστηριασμούς και άλλες νομικές διαδικασίες μέχρι το τέλος του έτους.
Επίσης, ανακοίνωσαν εφάπαξ 50 εκατ. ευρώ δωρεά στον πληγέν πληθυσμό.
Ο συνολικός αντίκτυπος φαίνεται περιορισμένος προς το παρόν, αλλά αντανακλώντας τους κινδύνους υποβάθμισης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, η JP Morgan αυξάνει τους δείκτες CoR της διετίας 2023-2025 κατά 80 μ.β. κατά μέσο όρο (έναντι 60 μ.β. κανονικοποιημένης καθοδήγησης).

Αποτιμήσεις, μη απαιτητικές μεσοπρόθεσμα, εστίαση στην απόδοση κεφαλαίου

Η πρόσφατη πτώση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών αντικατοπτρίζει τημ κατοχύρωση κερδών μετά από μια ισχυρή απόδοση, στη σκιά και των πρόσφατων αρνητικών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών της Θεσσαλίας, εξηγεί η JP Morgan.
Ωστόσο, πιστεύει ότι οι ισχυρές προοπτικές κερδών παραμένουν άθικτες και προβλέπει ότι οι τράπεζες θα δημιουργήσουν 10,6% κατά μέσο όρο ROTE το 2025, παρά τις αρκετά συντηρητικές παραδοχές κόστους κινδύνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης