Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Πολύ κακά οικονομικά» - Ο Stiglitz κατακεραυνώνει τη Fed και εξηγεί το… λάθος της τα επιτόκια

«Πολύ κακά οικονομικά» - Ο Stiglitz κατακεραυνώνει τη Fed και εξηγεί το… λάθος της τα επιτόκια
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ άρχισε να επιταχύνεται στις αρχές του 2021, καθώς η οικονομία εξήλθε από την πανδημία Covid-19
Σχετικά Άρθρα
Η Fed «δεν έκανε τα μαθήματά της» και δεν κατάλαβε σωστά την έξαρση του πληθωρισμού που μαστίζει την αμερικανική οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, Joseph Stiglitz.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ άρχισε να κερδίζει ρυθμό στις αρχές του 2021, καθώς η οικονομία εξήλθε από την πανδημία του covid-19. Από 1,2% ετησίως τον Δεκέμβριο του 2020, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε υψηλό 40 ετών, στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022.
Η Fed δεν άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι τον Μάρτιο του 2022 και ο πρόεδρος Jerome Powell επέμεινε επανειλημμένα ότι ο πληθωρισμός ήταν «παροδικός», υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε εύκολα να τιθασευτεί.
«Η Fed πίστευε ότι η πηγή του πληθωρισμού που ξεκίνησε στη μετα-πανδημική εποχή ήταν η υπερβάλλουσα ζήτηση. Και θα μπορούσατε να καταλάβετε γιατί μπορεί να το πίστευαν αυτό, αν δεν είχαν κάνει τα μαθήματα τους», δήλωσε ο Stiglitz στο CNBC στο περιθώριο του Ambrosetti Forum.
Αντίθετα, ο Stiglitz δήλωσε ότι οι αυξήσεις των τιμών συχνά οφείλονται σε άλλους παράγοντες, όπως η έλλειψη βασικών εξαρτημάτων, όπως τα τσιπ ημιαγωγών.
Σε μια προσπάθεια να τραβήξει τον πληθωρισμό πίσω προς τον στόχο του 2%, η Fed έχει πλέον αυξήσει τα επιτόκια 11 φορές συνολικά σε ένα εύρος-στόχο 5,25%-5,5%, το υψηλότερο επίπεδο για περισσότερα από 22 χρόνια.
Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, με τον 12μηνο γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή να πέφτει μόλις στο 3,2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο και με πολλαπλά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

«Κακά οικονομικά»

Αν και δεν βλέπει ότι η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των τελευταίων 18 μηνών οδηγεί την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, ο Stiglitz πρότεινε να αντλήσουμε διδάγματα από την εκτίμηση της Fed για τη δυναμική του πληθωρισμού.
«Είναι πραγματικά κακά οικονομικά, επειδή [η Fed] είδε ότι η κυβέρνηση είχε περάσει αυτό το τεράστιο πρόγραμμα ανάκαμψης και αν όλα αυτά τα χρήματα δαπανούταν, θα ήταν πληθωριστικό. Αλλά πρέπει να θυμάστε ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια υπήρχε τεράστια αβεβαιότητα». Αυτή η αβεβαιότητα σήμαινε ότι οι επιχειρήσεις δεν επένδυσαν όπως θα έκαναν κανονικά, ενώ οι καταναλωτές δεν αισθάνονταν άνετα να αξιοποιήσουν τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις που είχαν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας - που σημαίνει ότι η συνολική, ή συνολική, ζήτηση εξακολουθούσε να είναι χαμηλότερη από τις προβλέψεις πριν από την πανδημία, δήλωσε ο Stiglitz.
«Γιατί υπήρξε πληθωρισμός; Όλοι γνωρίζουμε τον λόγο», πρόσθεσε. «Οι τιμές των αυτοκινήτων στην αρχή ανέβηκαν πολύ - γιατί; Ήταν επειδή δεν ξέραμε πώς να κατασκευάσουμε αυτοκίνητα; Όχι, ξέραμε πώς να φτιάχνουμε αυτοκίνητα. Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ξέχασαν να δώσουν παραγγελίες για τσιπ, και ελλείψει τσιπ δεν μπορείς να φτιάξεις αυτοκίνητο».

Ένα τυχερό λάθος πολιτικής;

Παρά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, η αμερικανική οικονομία άντεξε εκπληκτικά καλά, αν και οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να διχάζονται για το αν η σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών θα επιφέρει ύφεση.
Ο Stiglitz πρότεινε ότι η οικονομική ομαλή προσγείωση που προσπάθησε να σχεδιάσει η Fed μπορεί κάλλιστα να καρποφορήσει, αλλά ως αποτέλεσμα ενός άλλου τυχερού «λάθους» πολιτικής, αυτή τη φορά από την κυβέρνηση με τη μορφή του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.
Ο IRA, η νομοθεσία-ορόσημο της κυβέρνησης Biden που στοχεύει στη μεταποίηση, τις υποδομές και την κλιματική αλλαγή, ξεκίνησε πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο και έχει ωθήσει περισσότερες από 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επενδύσεις, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.
«Όταν ψήφισαν αυτόν τον νόμο, πίστευαν ότι θα υπήρχαν κάποιες εταιρείες που θα τον εκμεταλλεύονταν και ότι θα κόστιζε σε 10 χρόνια 271 δισ. δολάρια. Τώρα οι εκτιμήσεις από πολλές πηγές είναι πολύ πάνω από 1 τρισ. δολ.», σημείωσε ο Stiglitz.
«Αυτό είναι ένα μεγάλο κίνητρο για την οικονομία που θα αντισταθμίσει τις συσταλτικές επιδράσεις της νομισματικής πολιτικής, οπότε μπορεί να τα καταφέρουμε με τύχη. Η Fed δεν είχε ιδέα για την επίδραση του ΙRA» επεσήμανε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης