Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: «Βόμβα» ιδιωτικού χρέους 1 τρισ. δολ. είναι έτοιμη να σκάσει στις ΗΠΑ λόγω των υψηλών επιτοκίων

BofA: «Βόμβα» ιδιωτικού χρέους 1 τρισ. δολ. είναι έτοιμη να σκάσει στις ΗΠΑ  λόγω των υψηλών επιτοκίων
Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους έχει δημιουργηθεί από εταιρείες που δεν διαθέτουν την επενδυτική βαθμίσα μέσω δανείων ή ομολόγων υψηλής απόδοσης, σύμφωνα με την BofA
Σχετικά Άρθρα
Υπάρχει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ιδιωτικό χρέος στις ΗΠΑ που κινδυνεύει να οδηγήσει σε πιθανά προβλήματα το συνολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, προειδοποίησε η Bank of America, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider το Σάββατο 19 Αυγούστου.
Η τράπεζα εκτιμά ότι περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια χρέους υψηλής απόδοσης έχουν συσσωρευτεί από εταιρείες τα τελευταία πέντε χρόνια, το οποίο έχει δημιουργηθεί σε μεγάλο βαθμό από εταιρείες χαμηλότερης επενδυτικής βαθμίδας.
Περίπου το 25% αφορά εταιρείες που δεν βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα και εκδίδουν ομόλογα υψληλού ρίσου και υψηλής απόδοσης, ενώ το 35% αφορά κοινοπρακτικά δάνεια που λήφθηκαν από εταιρείες κατώτερης επενδυτικής βαθμίδας, ανέφερε η τράπεζα.
Το υπόλοιπο 40% χαρακτηρίστηκε ως ιδιωτικό χρέος.
Επιπλέον, περίπου το μισό από αυτό το χρέος αντιμετωπίζει κάποιον κίνδυνο δυνητικής αθέτησης, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις αγορές.
PNC Sells $750 Million of Bonds as Banks Rush to Raise Cash

BofA's Warning of a '5% World' Sinks in With Yields Pushing Higher - BNN  Bloomberg
«Για χρέος ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολ. που μοχλεύθηκε την τελευταία πενταετία και πλησιάζει η ημέρα της κρίσης», δήλωσε ο αναλυτής στρατηγικής της Bank of America, Yuri Seliger σε σημείωμα την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2923.
«Περίπου τα μισά από αυτά τα χρήματα βρίσκονται σε κεφαλαιακές δομές με καλή απόδοση αυτή τη στιγμή, ενώ τα άλλα μισά βρίσκονται τώρα σε διάφορες βαθμίδες κινδύνου αθέτησης», πρόσθεσε αργότερα.
Χρέος περίπου 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για παράδειγμα, διαπραγματεύεται με επιτόκια άνω του 6% – ένα εύρος απόδοσης που η τράπεζα αξιολογεί ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να αθετηθεί καθώς η αναχρηματοδότηση αυτών των υποχρεώσεων  θα μπορούσε να οδήσει σε επιτόκιο 10% ή υψηλότερο.
Ένα άλλο χρέος 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων θεωρείται ότι η αναχρηματοδότησή του δεν αποτελεί πλέον επιλογή (deeply-distressed)..
Άλλοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους της αύξησης των επιπέδων ιδιωτικού και δημοσίου χρέους στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα καθώς οι αγορές εξέρχονται από μια εποχή εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και οδεύουν σε ένα νέο καθεστώς αυξημένων επιτοκίων το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα.
Οι νομισματικές αρχές  των ΗΠΑ αύξησαν τα πραγματικά επιτόκια της οικονομίας κατά 525 μονάδες βάσης με στόχο να δαμάσουν τον αφανή πληθωρισμό, ο οποίος έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού - και απ' ότι φάνεται να αναμένται να προκαλέσει πιστωτικη ασφυξία.
Εν τω μεταξύ, οι εταιρικές χρεοκοπίες αυξάνονται, με τις συνολικές χρεοκοπίες το 2023 να έχουν ήδη ξεπεράσει το σύνολο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τη Moody's Investors Service.
Έως και 1 τρισεκατομμύριο εταιρικού χρέους θα μπορούσε να κινδυνεύσει μεχρεοκοπία εάν η αμερικανική οικονομία οδηγηθεί σε πραγματική (μη τεχνική) ύφεση, προέβλεπε προηγουμένως η Bank of America, αν και οι αναλυτές στρατηγικής δεν βλέπουν πλέον μια ύφεση φέτος.
Wall Street Banks Rush to Reclaim Edge in Market for Buyout Debt - Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης