Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σκάει η «φούσκα» της Fed στις ΗΠΑ, το χρέος θα αυξάνεται κατά 5,2 δισ. δολ. την ημέρα την επόμενη 10ετία

Σκάει η «φούσκα» της Fed στις ΗΠΑ, το χρέος θα αυξάνεται κατά 5,2 δισ. δολ. την ημέρα την επόμενη 10ετία
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γραφείου προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 118,9% του ΑΕΠ έως το 2033, από 98,2% φέτος
Σχετικά Άρθρα
Καθώς ο επενδυτές ακόμη σταθμίζουν όσον αφορά την επενδυτική τους συμπεριφορά την πρόσφατη απόφαση της Fitch Ratings να υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ, ένα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο αναδεικνύει τη δεινή οικονομική πραγματικότητα της άλλοτε οικονομικής υπερδύναμης.
Οι ΗΠΑ είναι μια υπερχρεωμένη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και η «φούσκα» της Fed με το ασταμάτητο τύπωμα δολαρίων είναι έτοιμη να σκάσει - αυτό δείχνουν τα στοιχεία.
Το χρέος της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα αυξάνεται κατά 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια — κάθε μέρα για την επόμενη δεκαετία.
Σύμφωνα με το σημείωμα προς του επενδυτές του αναλυτή της Bank of America, Michael Hartnett, στην οποία αναφέρεται στις προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου ο οποίος κατέληξε σε αυτό το θηριώδες νούμερο θα αναδεικνύει την πραγματικότητα ότι η Fed έχει χάσει το έλεγχο στην οικονομία και οι ΗΠΑ σύντομα δεν θα μπορούν νε εξυπηρετήσουν το χρέος τους.
Είναι σημαντικό ότι το χρέος πρόκειται να αυξηθεί με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από την ευρύτερη οικονομία - ένδειξη ότι το πιστωτικό γεγονός είναι προ των πυλών.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του γραφείου προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 118,9% του ΑΕΠ έως το 2033, από 98,2% φέτος.
Ο Hartnett επισημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες αποδύονται σε αγώνα δρόμου για τη διάσωση της Wall Street (σ.σ. του χρηματοπιστωτικού συστήματος) ενώ οι κυβερνήσεις επιχειρούν να διασφαλίσουν την επιβίωση των μικρότερων επιχειρήσεων.
«Τελικά, ο στόχος της ασκούμενης πολιτικής σε όλα τα κράτη - μέλη της ομάδας των G7 είναι ο έλεγχος της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων, όταν η επόμενη ύφεση θα προκαλέσει αναταράξεις στη δημοσιονομική πολιτική και αυξηθει κατακόρυφα ο κίνδυνος χρεοκοπίας λόγω της κατακόρυφης ανόδους του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους», επισημαίνει.

Οι βασικοί παράγοντες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μία μεγάλη οικονομία που ασκεί έλεγχο την καμπύλης απόδοσης των ομολόγων, η Ιαπωνία, αρχίζει με μικρά βήματα να διαφοροποιείται από αυτή την πολιτική.
Οι ΗΠΑ ασκούσαν έλεγχο στην καμπύλη απόδοσης κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου εξαιτίας των εξαιρετικών οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν και είναι μια πολιτική που έχει εξεταστεί πρόσφατα από αξιωματούχους της Federal Reserve.
Από την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης με το ανώτατο όριο χρέους στις 31 Μαΐου, τα εμπορεύματα ήταν το περιουσιακό στοιχείο με τις καλύτερες επιδόσεις, επισημαίνει ο Hartnett.
Ο βασικός καταλύτης στην εξέλιξη αυτή είναι ότι η οικονομία δεν έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης, αλλά καιένας συνδυασμός παραγόντων στην πλευρά προσφοράς ενισχύει αυτή την εξέλιξη - συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ από το 1985, της απαγόρευσης εξαγωγής ρυζιού εκ μέρους της Ινδίας, των περιορισμών στις εξαγωγές της Κίνας στα μέταλλα (γερμάνιο και το γάλλιο) , οι κινήσεις προμήθειας πετρελαίου της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας και το πραξικόπημα στον πλούσιο σε ουράνιο Νίγηρα.
Η συγκυριακή εικόνα είναι ότι μεταβαίνουμε σε μια κατάσταση απομείωσης του κινδύνου, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώθηκαν οι ισχυρότερες εισροές σε ομόλογα από τον Οκτώβριο του 2022 και καταγράφηκε η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα εκροών μετοχών.
Αυτοί οι πελάτες αγοράζουν χρέος υψηλού επενδυτικού βαθμού, ιαπωνικές μετοχές, προϊόντα υψηλής διακύμανσης και πωλούν μετοχές αναπτυξης (growth stocks), τραπεζικά δάνεια, χρηματοοικονομικά και τεχνολογικά assets.

H τέλεια καταιγίδα

Ο οίκος Fitch έδωσε το στίγμα των δυσοίωνων δημοσιονομικών προοπτικών των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας  ότι η δημοσιονομική εικόνα των ΗΠΑ είναι εξαιρετική δεινή
Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια τέλεια καταιγίδα ενός ιλιγγιώδους δημοσιονομικού ελλείμματος, ενός σχεδόν ιστορικά διογκωμένου φορτίου χρέους, του αυξημένου κόστους των επιτοκίων και της κατάρρευσης των φορολογικών εσόδων», ανέφερε.
Αντίθετα, ο διάσημος επενδυτής Warren Buffett δήλωσε ότι αγόραζε γραμμάτια του Δημοσίου τις τελευταίες ημέρες και πιθανότατα θα συνεχίσει.
«Το μόνο ερώτημα για την επόμενη Δευτέρα είναι αν θα αγοράσουμε γραμμάτια 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρίμηνο ή 6μηνο», δήλωσε ο Buffett στο CNBC.
Οι όγκοι των δικαιωμάτων πώλησης σε 30ετή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Δημοσίου - που είναι στοιχήματα με υψηλότερες αποδόσεις - αυξήθηκαν πάνω από 100.000 συμβόλαια την Τετάρτη, το υψηλότερο από τον Μάρτιο.
Για τους Alexander Wise και Jan Loeys της JPMorgan Chase, το τελικό ερώτημα είναι πού θα πάνε τελικά τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό επιτόκια, καθώς επιμένουν στην πρόβλεψη ότι η πραγματική απόδοση των ΗΠΑ 10ετών θα φτάσει το 2,5% την επόμενη δεκαετία.
Η αυξανόμενη δημοσιονομική επιβάρυνση είναι «μία από τις πιο σημαντικές δυνάμεις που οδηγούν την προβλεπόμενη μακροπρόθεσμη αύξηση των πραγματικών αποδόσεων», υπογράμμισαν σε σημείωμα τους.

Η μεγάλη απόκλιση

Με τα οικονομικά δεδομένα να παραμένουν σχετικά ισχυρά, η απόφαση της Fitch και μια άσχετη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να πουλήσει περισσότερο χρέος μέσω εντόκων γραμματίων έθεσε το επίκεντρο ακριβώς στην έκρηξη του αμερικανικού κρατικού δανεισμού.
Οι αποδόσεις στα δύο άκρα της καμπύλης αποδόσεων των ΗΠΑ αποκλίνουν.
Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα μειώθηκαν κατά 1% φέτος, σε σύγκριση με άνοδο 0,5% για ένα ευρύτερο εύρος του χρέους των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg.
Ο Fitch εξακολουθεί να αναμένει ύφεση, σε αντίθεση με τη Fed και ένα αυξανόμενο ποσοστό αναλυτών που προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα καταφέρει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να δημιουργήσει μια ήπια προσγείωση.
Η υποβάθμιση αυτής της εβδομάδας βασίστηκε στις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές, «η οποία χαρακτηρίζεται από αυξανόμενα ελλείμματα και δημόσιο χρέος», δήλωσε ο James McCormack, επικεφαλής της παγκόσμιας αξιολόγησης κρατικών και υπερεθνικών αξιολογήσεων του Fitch στο Χονγκ Κονγκ.
Οι αποδόσεις των ΗΠΑ βρίσκονται «σε κρίσιμο σημείπ», δήλωσε ο Khoon Goh, επικεφαλής της έρευνας για την Ασία στην Australia & New Zealand Banking Group στη Σιγκαπούρη.
Το επόμενο μεγάλο 10ετές επίπεδο είναι περίπου 4,35% ή 4,4%, επισήμανε.
Fitch's US Rating Downgrade Spotlights Debt Worry as Recession Fear Fades -  Bloomberg
US Government Debt Spikes by $1.2 trillion since Debt Ceiling, to $32.7  Trillion. Treasury to Add $1.5 Trillion in Debt by Year-End | Wolf Street
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης