Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Θολώνει η ορατότητα στις αγορές, σε τοίχο αβεβαιότητας οι επενδυτές – Eπιλέξτε rotation προς μετοχές Ανάπτυξης

Morgan Stanley: Θολώνει η ορατότητα στις αγορές, σε τοίχο αβεβαιότητας οι επενδυτές – Eπιλέξτε rotation προς μετοχές Ανάπτυξης
Η πορεία προς τα εμπρός είναι ακόμα αβέβαιη, λέει η Morgan Stanley…
Σχετικά Άρθρα
Με τον δείκτη S&P 500 του αμερικανικού χρηματιστηρίου να σημειώνει άνοδο +19% από τις αρχές του 2023 ως σήμερα, οι επενδυτές φαίνεται να επευφημούν για την ικανότητα της Federal Reserve να προσφέρει σταθερή οικονομική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η Fed μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμη να πραγματοποιήσει μειώσει επιτοκίων έως τον Δεκέμβριο του 2024, όπως αναμένουν οι οπαδοί του αφηγήματος της bull market.
Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν σίγουρα αξιοσημείωτη - ιδιαίτερα εν μέσω ενός από τους πιο επιθετικούς κύκλους νομισματικής σύσφιξης των τελευταίων δεκαετιών.
Κατά το β’ τρίμηνο του 2023, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση.
Με άλλα λόγια, η μεγέθυνση ήταν καλύτερη από την πρόβλεψη του 1,8%, αλλά και καλύτερη από τον ρυθμό του α’ τριμήνου, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάπτυξη επιταχύνεται, εν μέρει χάρη στην ακόμα ισχυρή ζήτηση.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο ονομαστικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε μόλις 3% τον Ιούνιο, μετά από την επί μήνες επιβράδυνσης μετά την κορυφή του Ιουνίου 2022 (9%).
Αλλά η εκτίμηση των επενδυτών περί τέλους των υψηλών επιτοκίων εξακολουθεί να είναι ευσεβής πόθος.

Η πορεία προς τα εμπρός είναι ακόμα αβέβαιη

Παρά την πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού, ο πληθωρισμός πυρήνα είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερη σημασία, αναφέρει η Morgan Stanley, προσθέτοντας:
«Ο πληθωρισμός πυρήνα, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς κινήσεις των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια, είναι ο προτιμώμενος δείκτης της Fed και παραμένει μακριά από τον στόχο του 2%».
Τον Ιούνιο, ο ΔΤΚ και οι δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE) κατέγραψαν αυξήσεις 4,8% και 4,1%, αντίστοιχα, και δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα πέσουν, δεδομένων των συνιστωσών του πληθωρισμού, που εξακολουθούν να είναι επίμονες.
Οι πρόσφατες απεργίες και διαμάχες, για παράδειγμα, υποδηλώνουν ότι οι πιέσεις στους μισθούς είναι απίθανο να μετριαστούν σύντομα.
Υπάρχει επίσης ανθεκτικότητα στις πωλήσεις κατοικιών, καθώς οι τιμές έχουν αρχίσει να αυξάνονται ξανά.
Εκτός από τον πληθωρισμό, η οικονομία διαθέτει επίσης μια αγορά εργασίας που αντανακλά πλήρη απασχόληση και χρηματοοικονομικές συνθήκες που εξακολουθούν να είναι σχετικά χαλαρές.
Αυτοί οι παράγοντες σημαίνουν ότι, ενώ οι επενδυτές μπορεί να πιστεύουν ότι ο κύκλος σύσφιξης της Fed έχει ουσιαστικά τελειώσει, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα παραμείνουν προσηλωμένοι στα υψηλότερα επιτόκια.

Επανεξισορρόπηση μακριά από τις ακριβές μετοχές

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, σε αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν τις μετρήσεις του πληθωρισμού και να προετοιμάζονται για επί μακρόν υψηλά επιτόκια, κάτι που πιθανότατα θα επιβαρύνει τις αποτιμήσεις των μετοχών.
Ως εκ τούτου, «εξετάστε το ενδεχόμενο μείωσης της έκθεσης στις μετοχές Αξίας με rotation προς μετοχές «Ανάπτυξης σε λογική τιμή» και σαφή δυνατότητα επίτευξης κερδών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης