Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η τέλεια καταιγίδα στα τρόφιμα - Οι τρεις λόγοι για τους οποίους οι τιμές τους θα αυξηθούν κι άλλο το 2023 - 2024

Η τέλεια καταιγίδα στα τρόφιμα - Οι τρεις λόγοι για τους οποίους οι τιμές τους θα αυξηθούν κι άλλο το 2023 - 2024
Καμία περίπτωση αποπληθωρισμού - Τα προσεχή χρόνια θα συνεχιστεί ο υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα
Σχετικά Άρθρα
Τους τελευταίους τρεις μήνες διατυπώνεται η άποψη ότι επειδή η κορύφωση του πληθωρισμού είναι πίσω μας και βρισκόμαστε στη φάση της επιβράνδυσης, δεδομένων και των πολύ υψηλών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού.
Εύκολα αντιλαμβάνεται  κανείς όμως πόσο λάθος είναι αυτό μόλις σκεφτεί τις τιμές στο σούπερ μάρκετ και συνειδητοποιήσει ότι δεν έχουν πέσει, αντίθετα διαρκώς ανεβαίνουν.
Ενδεχομένως όσοι πιστεύουν ότι θα εισέλθουμε σε αποπληθωρισμό να εξετάζουν την περίοδο από το 2013 έως το 2020, όταν ο πληθωρισμός των τροφίμων παρέμεινε στάσιμος μετά από μια απότομη άνοδό του στο διάστημα 2006 - 2012, και να νομίζουν ότι οδηγούμαστε σε μια παρόμοια περίοδο πτώσης των τιμών.
Παρά ταύτα οι τιμές των τροφίμων γενικά ποτέ δεν πέφτουν, εμφανίζουν πάντα έναν μικρό πληθωρισμό. 
Κι έχουμε υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα όταν οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων αυξάνονται και αποπληθωρισμό όταν οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων πέφτουν.
Σήμερα όμως ο CRB Food Index δείχνει ότι οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται.
CRB_food_0.jpg


Η χαμηλή ανεργία

Υπάρχουν τρεις λόγοι που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό στα τρόφιμα. 
Ο ένας είναι η χαμηλή ανεργία στις χώρες της Δύσης.
Δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυξηθεί η ανεργία.

Η πτώση της παγκόσμιας προσφοράς σιτηρών λόγω του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας που απειλεί την προσφορά τεράστιων ποσοτήτων σιτηρών.
Για τα σιτηρά η Ρωσία και η Ουκρανία είναι ο πρώτος και ο έβδομος μεγαλύτερος εξαγωγέας αντίστοιχα.
Ενώ υπήρξε για ένα διάστημα συμφωνία με τη Ρωσία να επιτρέψει στα ουκρανικά σιτηρά να φτάνουν στην αγορά, πρόσφατα η συμφωνία ανεστάλη.
Η Ουκρανία είναι επίσης μεγάλος προμηθευτής καλαμποκιού και φυτικών ελαίων (ηλίανθος).

Η Κίνα έγινε καθαρός εισαγωγές τροφίμων

Ο τρίτος και πιο σημαντικός λόγος είναι ότι η Κίνα μετατρέπεται σε καθαρό εισαγωγέα τροφίμων.
Η Κίνα μετατράπηκε σε εισαγωγέα καλαμποκιού μετά τα προβλήματα με την αφρικανική γρίπη των χοίρων - και μάλιστα όσο κι αν προσπαθεί η κινεζική κυβέρνηση να μειώσει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ, η Κίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες αγορές για τις εξαγωγές αμερικανικού καλαμποκιού.
Η Κίνα έχει γίνει επίσης εισαγωγέας ρυζιού.
Η παγκόσμια αγορά ρυζιού εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Ινδία και την Ταϊλάνδη ως προμηθευτές.
Η Ινδία είναι παραγωγός ρυζιού χαμηλού κόστους αλλά επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές ρυζιού, για να κρατήσει τις εγχώριες τιμές της χαμηλά.
india_rice.jpg

Έτσι οι τιμές του ρυζιού της Ταϊλάνδης άρχισαν ξανά να αυξάνονται και να επανέρχονται στα επίπεδα που είχαν φτάσει το 2021.
thai_export_price.jpg

Κατά τη διάρκεια της εκτίναξης των τιμών του καλαμποκιού που έγινε όμως μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας, πολλοί αγρότες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποίησαν το ρύζι ως ζωοτροφή καθώς ήταν φθηνότερο.
Η Κίνα μάλιστα κατάφερε να μειώσει τις τιμές του χοιρινού της μετά την κρίση της αφρικανικής γρίππη των χοίρων, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των αγροτών της οι οποίοι έδωσαν στα ζώα τους ρύζι.
prok_prices_0.jpg

Όλα αυτά σημαίνουν πως η αύξηση των τιμών του ρυζιού είναι πιθανό να ανατροφοδοτήσει αύξηση της τιμής των σιτηρών αλλά και του κινέζικου χοιρινού και τελικά να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του χοιρινού κρέατος στα επίπεδα του 2021. 
Τότε θα δούμε μια δεύτερη έκρηξη του πληθωρισμού των τροφίμων, στα πρότυπα της έκρηξης του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης