Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Πλασματική η ειρήνη στην Ευρωζώνη - Οι ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν τον οικονομικό πόλεμο της... φθοράς, κι ας μην ακούγονται σειρήνες - Ποιο το τρίπτυχο που θα βγάλει το ευρώ από το αδιέξοδο...

Pimco: Πλασματική η ειρήνη στην Ευρωζώνη - Οι ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν τον οικονομικό πόλεμο της... φθοράς, κι ας μην ακούγονται σειρήνες - Ποιο το τρίπτυχο που θα βγάλει το ευρώ από το αδιέξοδο...
Στον οικονομικό πόλεμο της... φθοράς που βιώνει η Ευρωζώνη, εστιάζει στο τελευταίο του άρθρο ο Mohamed A. El-Erian, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως.
Όπως σημειώνει μάλιστα, ο οικονομικός πόλεμος της φθοράς (war of attrition) εισήχθη ως έννοια, όταν ο Εl Erian ήταν μόλις 9 ετών και αφορούσε στον οικονομικό πόλεμο Αιγύπτου - Ισραήλ.
Πρόκειται για μια περίοδο που, όπως εξηγεί ο ίδιος, δεν υπάρχει ούτε πόλεμος, αλλά ούτε και ειρήνη, όπου οι εντάσεις παραμονεύουν και η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη.
Η ακόλουθη περιγραφή του El Erian είναι ενδεικτική: Οι Ευρωπαίοι πολίτες, κυρίως στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Η ανεργία έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ... και συνεχίζει να αυξάνεται! Οι οικονομίες τους συνεχίζουν στην ύφεση, πυροδοτώντας νέα αρνητικά ρεκόρ! Η φτώχεια αυξάνεται...
Η Ευρώπη μπορεί να μην έχει πολεμικές συγκρούσεις, συνεχίζει ο επικεφαλής της Pimco... Μπορεί να μην υπάρχουν σειρήνες και μπορεί να μην πέφτουν βόμβες. Η απειλή είναι οικονομική, αλλά υπάρχει όντως η αίσθηση... ούτε ειρήνη, ούτε πόλεμος!
Η οικονομική ειρήνη της Ευρώπης, σημειώνει στη συνέχεια ο El Erian, είναι πλασματική για έναν και μόνο απλό λόγο: Οι κυβερνήσεις ακόμη δεν έχουν κατορθώσει να βρουν τρόπο για την επίτευξη του εξής τρίπτυχου: Ανάπτυξη, απασχόληση, χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
"Η έλλειψη οικονομικής ειρήνης στην Ευρωζώνη θα είχε μετεξελιχθεί σε έναν πραγματικό οικονομικό πόλεμο, αν δεν υπήρχε η ΕΚΤ", προειδοποιεί ο Εl Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης