Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gold Switzerland: Ο κόσμος θα βιώσει μια καταστροφική κατάρρευση - Η Κόλαση είναι αιώνια στην οικονομία του χρέους

Gold Switzerland: Ο κόσμος θα βιώσει μια καταστροφική κατάρρευση - Η Κόλαση είναι αιώνια στην οικονομία του χρέους
Στα χρόνια της οικονομίας του χρέους η Κόλαση είναι η αιώνια οφειλή
Σχετικά Άρθρα
Θα βιώσει ο κόσμος μια καταστροφική κατάρρευση χρέους; Αναρωτιέται η Gold Switzerland…
Ακριβώς όπως το βαθυσκάφος Titan που διαχειριζόταν η εταιρεία OceanGate Expeditions, το οποίο διαλύθηκε στα βάθη του Ατλαντικού ωκεανού παρασέρνοντας το πλήρωμά του στον θάνατο πρόσφατα, η παγκόσμια φούσκα χρέους μπορεί να εκραγεί «μέσα σε ένα κλάσμα του χιλιοστού του δευτερολέπτου».
Αλήθεια, είμαστε τώρα στον τρίτο κύκλο της Κόλασης του Δάντη; ξανά ο Οίκος…
Ο Δάντης περιγράφει τους 9 κύκλους της κόλασης.
Ο 3ος κύκλος είναι η λαιμαργία που ταιριάζει στον δυτικό κόσμο, με την υπερβολική κατανάλωση τόσο υλικών όσο και οικονομικών πόρων.
Κάθε κύκλος αντιπροσωπεύει μια σταδιακή αύξηση του κακού, με αποκορύφωμα το κέντρο της γης, όπου βρίσκεται ο Σατανάς.
Οι αμαρτωλοί κάθε κύκλου τιμωρούνται για την αιωνιότητα με τρόπο που ταιριάζει στα εγκλήματά τους.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές κυριαρχούνται επίσης από λαιμαργία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτή η κατάσταση προκάλεσε τη μεγαλύτερη φούσκα περιουσιακών στοιχείων στην Ιστορία.
Όμως, παρά τους πρωτοφανείς κινδύνους στις αγορές, για λίγους που θα κάνουν τη σωστή επιλογή, τώρα είναι μια περίοδος μεγάλων ευκαιριών όχι μόνο για τη διατήρηση του πλούτου αλλά και για την ενίσχυση του.

Το τέλος της δυτικής αυτοκρατορίας…

Όπως αναφέρει ο ελβετικός οίκος, «βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, με τη σημερινή Δυτική Αυτοκρατορία να διανύει τα τελευταία στάδια μιας προϊούσας παρακμής που μοιάζει πολύ με την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 5ο αιώνα.
Πόλεμοι, χρέη, ελλείμματα, νομίσματα που καταρρέουν, διαφθορά και σοσιαλισμός – συν η αλλαγή (όσο περισσότερα πράγματα αλλάζουν, τόσο περισσότερο μένουν ίδια).
Αν αυτός ο κύκλος είναι το τέλος μιας εποχής 100, 300 ή 2000 ετών, μόνο οι μελλοντικοί ιστορικοί θα γνωρίζουν την απάντηση.

Τύμπανα πολέμου και ΝΑΤΟ

Οι ηγέτες λατρεύουν να παίζουν πραγματικά πολεμικά παιχνίδια, αν και οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν βρεθεί ποτέ κοντά στην πρώτη γραμμή.
Ένας πόλεμος δημιουργεί φόβο στους ανθρώπους και επιτρέπει στους ηγέτες να κυβερνούν τη χώρα ανεύθυνα, τόσο σε σχέση με την οικονομία όσο και ελέγχοντας τους πολίτες.
Έτσι όλοι οι δυτικοί ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για να ακούσουν τις φωνές του Zelensky να ζητά περισσότερα χρήματα και περισσότερα όπλα σε έναν πόλεμο που η Ουκρανία είναι απίθανο να κερδίσει.

Αλλά δεδομένου ότι αυτός είναι ένας πόλεμος δι’ αντιπροσώπων για την πραγματική μάχη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, η Δύση υποχωρεί απρόθυμα σε πολλές από τις απαιτήσεις του Zelensky, κλιμακώνοντας έτσι τον πόλεμο σε επίπεδα που θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον κόσμο.
Αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να οδηγήσει σε 100 χιλιάδες επιπλέον θανάτους.
Ο ουκρανικός λαός δεν θέλει πόλεμο, πιθανώς περισσότερα από 10 εκατομμύρια από αυτούς έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και δεν θα επιστρέψουν.
Ούτε ο ρωσικός, ο αμερικανικός ή ο ευρωπαϊκός λαός θέλει πόλεμο, μόνο οι ηγέτες τους.
Όταν πρόκειται για πολέμους, οι ηγέτες έχουν την απόλυτη εξουσία και επίσης πρόσβαση σε κεφάλαια.
Αν και καμία χώρα δεν έχει διαθέσιμα κεφάλαια για αυτόν τον πόλεμο, όλες δανείζονται και τυπώνουν χρήματα εις βάρος των χωρών και των λαών τους.
Στην καλύτερη περίπτωση, αυτός ο πόλεμος θα είναι περιορισμένος, αλλά θα συνεχιστεί για χρόνια με τεράστιο κόστος ζωής και πόρων.
Στη χειρότερη θα μπορούσαμε να έχουμε έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο, με καταστροφικές επιπτώσεις.
Οι δυτικοί ηγέτες θα εξυπηρετούσαν καλύτερα τον λαό τους εάν αντ' αυτού έστελναν ειρηνοποιούς και επικεντρώνονταν στις οικονομίες τους, που βρίσκονται στα πρόθυρα μεγάλης κατάρρευσης.
Γυρνώντας στο ζήτημα του χρέους, η Gold Switzerland επαναλαμβάνει αυτό είναι που θα καταστρέψει τελικά τη Δύση και πιθανότατα θα φέρει δεκαετίες δυστυχίας.

Χρηματοπιστωτική κρίση

Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, η τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ δέχτηκε σοβαρές πιέσεις, με αποτέλεσμα η Fed να διοχετεύσει ένα τσουνάμι ρευστότητας στο σχεδόν χρεοκοπημένο σύστημα.
Από τότε, το συνολικό χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 21 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Με άλλα λόγια, χρειάστηκαν 221 χρόνια στις ΗΠΑ ώστε να φτάσουν από το μηδενικό χρέος το 1776 στα 21 τρισεκατομμύρια δολάρια το 1997, ενώ μόλις τα τελευταία 4 χρόνια το χρέος έχει αυξηθεί κατά τα 21 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά το συνολικό χρέος των ΗΠΑ ύψους 95 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μόνο ένα μέρος των συνολικών υποχρεώσεων.

Η Κόλαση έρχεται…

Επιστρέφοντας στην κόλαση του Δάντη, οι 9 κύκλοι της είναι: 1. Limbo – όπου δεν υπάρχει θεός, 2. Λαγνεία, 3. Λαιμαργία, 4. Απληστία, 5. Οργή, 6. Αίρεση, 7. Βία, 8. Απάτη και 9. Προδοσία.
Πολλές από τις 9 αμαρτίες στην Κόλαση του Δάντη έχουν εφαρμογή στον σημερινό κόσμο, αλλά ίσως η λαιμαργία να είναι μία από τις πιο ταιριαστές στον δυτικό κόσμο.
Ο Κέρβερος, το τρικέφαλο θηρίο της κόλασης, φυλάει τους λαίμαργους.

Φθηνή ενέργεια

Ο κύριος μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης από το δεύτερο μισό του 1700 ήταν η ανακάλυψη και η χρήση της ενέργειας σε βιομηχανική κλίμακα.
Η ανάπτυξη της οικονομίας δεν καθοδηγείται από τα χρήματα αλλά από την ενέργεια.
Όπως αναφέρει ο Tim Morgan της Surplus Energy Economics:
«Η οικονομία είναι μια εξίσωση που περιλαμβάνει το πλεόνασμα ενέργειας, την αύξηση της παραγωγής και τον παγκόσμιο πληθυσμό από τη Βιομηχανική Επανάσταση και εξής.
Αλλά η κρίσιμη σχέση μεταξύ της παραγωγής ενέργειας και του ενεργειακού κόστους της εξόρυξης επιδεινώνεται γρήγορα, με αποτέλεσμα η οικονομία όπως τη γνωρίζουμε εδώ και περισσότερους από δύο αιώνες να αρχίσει να μεταβάλλεται».
Και η αλήθεια είναι πως το ενεργειακό κόστος αυξάνεται συνεχώς.
Το 1990 αυτό το κόστος ήταν 2,6% επί των ορυκτών καυσίμων και εκτιμάται ότι θα είναι 12% το 2025.
Σύμφωνα με τον Δρα Morgan, με το τρέχον ενεργειακό κόστος ενέργειας, η πραγματική οικονομία καθώς και η ευημερία έχουν αρχίσει να μειώνονται και αυτή η τάση θα συνεχιστεί για αρκετές δεκαετίες.
Τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 83% της συνολικής ενέργειας παγκοσμίως και η ανανεώσιμη ενέργεια είναι απίθανο να κάνει κάποια σημαντική διαφορά τις επόμενες δεκαετίες.
Επομένως, τώρα εξετάζουμε την κορύφωση της φθηνής ενέργειας σε μια εποχή που οι αγορές περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται σε περιοχή φούσκας, με χρέη και ελλείμματα σε επίπεδα που μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε κατάρρευση.
«Και πάλι επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η φθηνή ενέργεια είναι προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη» αναφέρει η Gold Switzerland.

Έκρηξη χρέους

Πριν δούμε πώς μπορούμε να επιβιώσουμε από τη μεγαλύτερη παγκόσμια φούσκα περιουσιακών στοιχείων που υπήρξε ποτέ, ας δούμε τι έχει συμβεί τα τελευταία 54 χρόνια.
Αυτή η περίοδος συμπίπτει με το κλείσιμο του χρυσού παραθύρου από τον Nixon το 1971.
Αυτό ήταν το τέλος του υγιούς χρήματος και η αρχή ενός δωρεάν για όλους στην εκτύπωση χρημάτων.
Σε αυτό το περιβάλλον, πρέπει να σκεφτούμε το εξής:
Οι φούσκες σκάνε πάντα…
Αλλά γνωρίζουμε ότι πριν σκάσουν πάντα να μεγαλώνουν.
Μια καταστροφική έκρηξη είναι «απίστευτα γρήγορη» - λαμβάνει χώρα μέσα σε μόλις ένα κλάσμα του χιλιοστού του δευτερολέπτου, δήλωσε η Aileen Maria Marty, πρώην αξιωματικός του Ναυτικού και καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
«Ολόκληρο το οικοδόμημα θα καταρρεύσει πριν καν τα άτομα που βρίσκονται μέσα συνειδητοποιήσουν ότι υπήρχε πρόβλημα», είπε στο CNN.
Έτσι, τα δύο τετράκις δολάρια χρέους (χρέος και παράγωγα) μπορεί να καταρρεύσουν με εκπληκτική ταχύτητα.
Το είδαμε στα μέσα Μαρτίου, όταν 4 τράπεζες, με επικεφαλής την Silicon Valley Bank, κατέρρευσαν μέσα σε λίγες μέρες.
Και λίγο αργότερα με την Credit Suisse…
«Να θυμάστε ότι, σε μια πραγματική bear market, όλες οι μετοχές τείνουν να υποφέρουν.
Ακόμη και για τις καλύτερες εταιρείες τα κέρδη μπορεί να μειωθούν στο μισό και τα P/E να πάνε από 20x σε 5x.
Αυτό, για παράδειγμα, θα οδηγούσε σε πτώση τις τιμές των μετοχών κατά 88%!
Επομένως, όποιος πιστεύει ότι μια πτώση 90% δεν μπορεί να συμβεί κάνει σοβαρό λάθος.
Αυτό που είναι πολύ σαφές για μένα είναι ότι ο δυτικός κόσμος είναι σε σταυροδρόμι» καταλήγει ο ελβετικός οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης