Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δίχως τέλος το ράλι του Μυτιληναίου - Πέντε αναλυτές βλέπουν τη μετοχή πάνω από 40 ευρώ

Δίχως τέλος το ράλι του Μυτιληναίου - Πέντε αναλυτές βλέπουν τη μετοχή πάνω από 40 ευρώ
Πάνω από τα 40 ευρώ βλέπουν τη μετοχή της Mytilineos πέντε αναλυτές
Σχετικά Άρθρα
Φρενίτιδα προκαλεί στους αναλυτές η μετοχή του ομίλου Mytilineos, καθώς πέντε οίκοι τοποθετούν την τιμή στόχο πάνω από τα 40 ευρώ.

Άλμα 30% βλέπει η Morgan Stanley για τη μετοχή του Μυτιληναίου, στα 43 ευρώ

Μοναδική επενδυτική επιλογή στον τομέα της χαρακτηρίζει τη μετοχή του Μυτιληναίου η Morgan Stanley, ανεβάζοντας την τιμή στόχο στα 43 ευρώ, που είναι και η υψηλότερη έως σήμερα.

Η μετοχή του Μυτιληναίου είναι η μοναδική εκτός τραπεζών που καλύπτει στην Ελλάδα η Morgan Stanley, δίνοντας σύσταση overweight.
Το Initiation report δημοσιεύτηκε με τιμή στόχο (TP) τα 43 ευρώ και upside c.30%, και πλέον βρίσκεται στην κορυφή του consensus των αναλυτών που καλύπτουν τη Μυτιληναίος, ενώ στο θετικό σενάριο ο αναλυτής της MS εκτιμά ότι η τιμή για τη μετοχή της Μυτιληναίος θα μπορούσε να προσεγγίσει τα €60.

Μοναδική επενδυτική επιλογή

Για τη Morgan Stanley, η Μυτιληναίος αποτελεί μία μοναδική επενδυτική επιλογή στον τομέα της, καθώς προσφέρει, στον επενδυτή, ένα συνδυασμό πλεονεκτημάτων που δύσκολα απαντάται είτε σε αμιγώς Ενεργειακές είτε σε αμιγώς Μεταλλευτικές εταιρείες.
Αυτό δεν είναι άλλο από τον ιδανικό συνδυασμό που έχει καταφέρει να επιτύχει η Μυτιληναίος μέσω του στιβαρού synergistic business model της, προσφέροντας μία σημαντική κερδοφορία βάσης, από τον Τομέα της Μεταλλουργίας καθώς και της θερμικής παραγωγής του Τομέα Ενέργειας, η οποία επανεπενδύεται κυρίως στον Τομέα των ΑΠΕ αλλά και στο Ελληνικό utility, προσφέροντας επενδύσεις με μεγάλα returns.
Αυτή η στρατηγικής σημασίας συνέργεια μεταξύ Ενέργειας και Μετάλλων, είναι αυτό που επιτρέπει στη Μυτιληναίος όχι μόνο να επιβιώνει σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, αλλά να κατοχυρώνει σταθερά, νέα, συνεχώς υψηλότερα επίπεδα κερδοφορία.
Στον Τομέα των Μετάλλων, ο αναλυτής της Morgan Stanley, θεωρεί ότι η Μεταλλουργία της Μυτιληναίος έχει σημαντική στρατηγική αξία για την εταιρεία, καθώς είναι μοναδική για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, τόσο λόγω της καθετοποίησης της (παράγει βωξίτη, αλουμίνα, αλουμίνιο), του πλεονεκτήματος του Αλουμινίου να λειτουργεί ως μπαταρία υποστηρίζοντας τα ΑΠΕ (συνέργεια), όσο και για τη δυνατότητά της να παράξει σύντομα «Πράσινο» αλουμίνιο και ως εκ τούτου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μεγάλους ανταγωνιστές της εντός Ευρώπης, όπως η Norsk Hydro.
Ο αναλυτής της MS θεωρεί ότι η Μεταλλουργία της Μυτιληναίος έχει αποδείξει την αντοχή της στο χρόνο με σημαντική συνεισφορά και από το Management της Εταιρείας, και συνεπώς θα πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο αποτίμησης (κατ’αναλογία) με τη Norsk Hydro.

Τα μεγέθη

Η υψηλή κερδοφορία της Μυτιληναίος επανεπενδύεται με επιτυχία στην ανάπτυξη ενός κρίσιμου πλέον χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, εκτός και εντός Ελλάδος.
Η Morgan Stanley αποτιμά την αξία αυτού του χαρτοφυλακίου (M Renewables) στα €2.3 δισ., καθώς αντιλαμβάνεται ότι η ΜΥΤΙΛΗΝΑΊΟΣ υπερτερεί σημαντικά έναντι του ανταγωνισμού βάση ενός καλά διαφοροποιημένου μοντέλου (και σε επίπεδο γεωγραφίας αλλά και στάδιο ανάπτυξης έργων) που έχει επιλέξει για την ανάπτυξη των ΑΠΕ της.
Η ειδοποιός διαφορά του μοντέλου ανάπτυξης των ΑΠΕ της Μυτιληναίος έναντι του ανταγωνισμού είναι το γεγονός ότι η Μυτιληναίος απέναντι στη μονόπλευρη ανάπτυξη έργων ΑΠΕ τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αργούν να συνεισφέρουν οικονομικά στην εταιρεία, ενώ απαιτούν και σημαντικά κεφάλαια τα οποία στη σημερινή συγκυρία προϋποθέτουν μεγαλύτερο κόστος δανεισμού, παραθέτει ένα αυτοχρηματοδοτούμενο μοντέλο ανάπτυξης με σχετικά χαμηλότερες ανάγκες CAPEX (καθώς οι πωλήσεις έργων ΑΠΕ παγκοσμίως, με σημαντικά περιθώρια κέρδους συνεισφέρουν στις μελλοντικές κεφαλαιουχικές ανάγκες ΑΠΕ), επιταχύνοντας έτσι την ανάπτυξη του Παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της εταιρείας.
Ένα μοντέλο που όλο και περισσότεροι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες έχουν ενστερνιστεί τελευταία
Για το 2023 ο αναλυτής της MS προβλέπει EBITDA €968 εκατ. το οποίο ξεπερνά τα €1,100 εκστ. το 2024 και 2025.
Τέλος σημειώνει τις εξαιρετικές επιδόσεις ESG αλλά και το προφίλ της Μυτιληναίος το οποίο συνδυάζει ανάπτυξη, χαμηλή μόχλευση (c.1.5x EV/EBITDA για το 2023 το οποίο βαίνει σταθερά μειούμενο), εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ (ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα) και ισχυρή μερισματική απόδοση.

Eurobank Equities: Το 2022 ήταν μόνο η αρχή… στα 40 ευρώ ο Μυτιληναίος

Στα 40 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της μετοχής του Μυτιληναίου η Eurobank Equities, από 30,50 ευρώ σήμερα, με τη σύσταση να είναι αυτή της αγοράς (buy).
Όπως αναφέρει, υπό το πρίσμα της εκπληκτικής απόδοσης του 2022, με τα EBITDA να εκτινάσσονται κατά 130% σε ετήσια βάση στα 823 εκατ., οι μετοχές της Μυτιληναίος σημείωσαν ράλι 62% ετησίως, έναντι των χαμηλών του 2022.
Και σύμφωνα με την Eurobank Equities, το 2022 έθεσε μια νέα βάση για τα κέρδη, με την ανάπτυξη να παραμένει ισχυρή το 2023 (EBITDA +17% σε ετήσια βάση) και το 2024 (+13%) κυρίως από τον τομέα της Ενέργειας, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ομίλου.
Το 2023 κινείται λίγο χαμηλότερα από την καθοδήγηση ύψους 1 δισ. ευρώ, αλλά όπως επισημαίνει η Eurobank Equities προτιμά να κάνει λάθος από τη συντηρητική πλευρά, με τον κίνδυνο να βρίσκεται σαφώς προς τα πάνω.

Αποτίμηση

Η Eurobank Equities αύξησε την εκτίμηση για τα EBITDA του 2023-24 κατά 6-7%, που αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση 17%/13%.
Για να το επιτύχει αυτό, ο όμιλος θα απαιτήσει 2,2 δισ. συνολική κεφαλαιοποίηση έως το 2025, αλλά με το Καθαρό Χρέος/EBITDA να είναι ακόμα ≤1,5x, χάρη στην ισχυρή παραγωγή FCF.
Το τελευταίο θα στηρίξει τις υγιείς αποδόσεις μετρητών, που μεταφράζεται σε απόδοση 4-5%.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι θα υπάρξει re-rating της αποτίμησης για να ενσωματωθεί η αυξημένη αξία της εξαγοράς στον Καναδά, την οποία υπολογίζει σε 2,5 ευρώ/μετοχή, προκαλώντας έτσι αύξηση της τιμής στόχου στα 40,30 ευρώ.

Pantelakis Sec: Τιμή στόχος τα 41 ευρώ

Η χρηματιστηριακή Pantelakis τοποθετεί την τιμή στόχο στα 41 ευρώ, με σύσταση buy.
Η Pantelakis αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Mytilineos, με οδηγό την ανάπτυξη στις ΑΠΕ,  καθώς και τη μελλοντική της κερδοφορία τα επόμενα έτη, η οποία πλέον τοποθετείται σταθερά πάνω από το €1δισ. από το 2024 και μετά. Η νέα εποχή κερδοφορίας της Mytilineos, τροφοδοτεί και τη σημαντική αύξηση της Τιμής Στόχου.
Η αποτίμηση των ΑΠΕ της Mytilineos, μαζί με τα Power Projects, τοποθετείται στα περίπου €2.9δισ. με σημαντική συνεισφορά σε αυτό να έχει και η νέα επένδυση της MYTILINEOS στον Καναδά.
 Παρά το ράλι, η μετοχή της Mytilineos έχει ακόμα μεγάλα περιθώρια ανόδου, ακόμα και από τα σημερινά επίπεδα των €31/μετοχή, καθώς η αγορά αρχίζει σταδιακά να ενσωματώνει τα νέα υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται και μία διεύρυνση του πολλαπλασιαστή κερδών της Mytilineos, ο οποίος παραμένει ακόμα σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα.
Ο τρέχων δείκτης EV/EBITDA της Mytilineos βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα των 6x, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πάνω από 7x.

NBG Securities: Πάνω από 40 ευρώ για πρώτη φορά

Η ΝBG Securities δίνει τιμή-στόχο για τη μετοχή της Mytilineos στα 41,3/μετοχή, με ανοδικό περιθώριο 30% και διατηρεί τη σύσταση "Buy".
Η σημαντική αύξηση της τιμής-στόχου, προκύπτει ως αποτέλεσμα κυρίως της συνεχούς ανάπτυξης της Mytilineos και της συνεπαγόμενης αύξησης των κερδών της εταιρείας τα επόμενα έτη, σαφώς πάνω από το σημερινό επίπεδο του €1δισ., και το πέρασμα της εταιρείας σε μία νέα εποχή κερδοφορίας.
Το γεγονός πως αυτή η αυξημένη κερδοφορία προέρχεται όλο και περισσότερο από την ανάπτυξη των ΑΠΕ της Mytilineos, προσδίδει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στο μείγμα κερδοφορίας της εταιρείας, αφού οι "πράσινες" επενδύσεις έχουν και υψηλότερο πολλαπλασιαστή κερδών,  με αποτέλεσμα να οδηγεί σε σημαντικά υψηλότερη αποτίμηση του Τομέα των ΑΠΕ της Mytilineos (M Renewables), ο οποίος για τη NBG Securities πλέον τοποθετείται στα €2,5 δισ. (από ~€1.8 δισ. προηγουμένως).
Σημαντική συνεισφορά σε αυτό έχει και η νέα επένδυση της Mytilineos στον Καναδά, η οποία από μόνη της προσφέρει σχεδόν €2 στην αποτίμηση με τη μέθοδο sum-of-the-parts του αναλυτή της NBG.
Ταυτόχρονα, ο αναλυτής της NBG αξιολογεί ιδιαίτερα θετικά το γεγονός πως η Mytilineos ακολουθεί ένα υβριδικό μοντέλο ανάπτυξης του πορτοφολιού των ΑΠΕ, με συνδυασμό operating assets και farm-downs. Ένα μοντέλο που όλο και περισσότεροι μεγάλοι παγκόσμιοι ανταγωνιστές (Orsted, LightsourceBP κ.λπ.) έχουν ενστερνιστεί τελευταία, καθώς αποτελεί ένα αυτοχρηματοδοτούμενο μοντέλο ανάπτυξης με σχετικά χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες (καθώς οι πωλήσεις με σημαντικό περιθώριο κέρδους συνεισφέρουν στις μελλοντικές ανάγκες CAPEX), επιταχύνοντας έτσι την ανάπτυξη του Παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της εταιρείας.

Citigroup: Στα 44 ευρώ η τιμή - στόχος στο bull σενάριο

Στα 44 ευρώ ανά μετοχή τοποθετεί την τιμή στόχο για την Mytilineos η Citigroup στο θετικό σενάριο (bull scenario) ή 19% υψηλότερα από την τιμή στόχο των 37 ευρώ.
Την ίδια ώρα, ακόμη και στο αρνητικό (bear scenario), η τιμή της μετοχής έχει μόλις 19% πτωτικό περιθώριο.
Οι επενδύσεις της εταιρείας σε ΑΠΕ να ενισχυθούν περαιτέρω με τις πρόσθετες ταμειακές ροές που θα παράγει η επιχείρηση ενέργειας συνδυασμένου κύκλου (CCGT), διατηρώντας τον ισολογισμό ισχυρό.
«Η πράσινη μετάβαση της επιχείρησης του αλουμινίου κατά τα επόμενα 1-2 χρόνια μαζί με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πιθανό να τοποθετήσει τη μετοχή στην κατηγορία των μετοχών με τα καλύτερα διαπιστευτήρια ESG» τονίζει, εξηγώντας ότι αυτό θα ανεβάσει την αποτίμησή της.
Ειδικότερα, αναφέρει ότι αυτό είναι πιθανόν να αποτελέσει τον καταλύτη για τo re-rating της μετοχής από τις τρέχουσες αποτιμήσεις της και γι’ αυτό αξιολογεί τη μετοχή (buy) με νέα αυξημένη τιμή-στόχο στα €37 ευρώ ανά μετοχή και προσαρμόζει σε υψηλότερα επίπεδα τις προβλέψεις της.
Βάσει των σεναρίων που αναλύει η τράπεζα, τα κέρδη για φέτος θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 1,1 δισ. ευρώ με βάση την αποτίμηση σε τιμές αγοράς (mark-to-market), με το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου να προέρχεται από τα ισχυρότερα περιθώρια για την επιχείρηση ενέργειας CCGT και την ταχύτερη εκτέλεση της δυναμικότητας σε φωτοβολταϊκά, δηλαδή αυξάνει κατά +13% τη βασική πρόβλεψη για EBITDA στα 946 εκατ. ευρώ.
Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ο βασικός παράγοντας για την πράσινη μετάβαση των κερδών του Ομίλου, που αναμένει να φτάσουν στο 50% του συνολικού EBITDA ενώ όπως σχολιάζει η ανάπτυξη του ομίλου στις ΑΠΕ εξελίσσεται ισχυρότερα από τις προσδοκίες της.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης