Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Επανέρχονται στις αγορές τα family offices - Βλέπουν νέο ανοδικό κύκλο, προσθέτουν ρίσκο

Goldman Sachs: Επανέρχονται στις αγορές τα family offices - Βλέπουν νέο ανοδικό κύκλο, προσθέτουν ρίσκο
Τα οικογενειακά γραφεία ανέφεραν ότι οι τομείς στους οποίους είναι περισσότερο υπερεπενδεδυμένοι είναι η τεχνολογία των πληροφοριών και η υγειονομική περίθαλψη
Τα οικογενειακά γραφεία (family offices) ετοιμάζονται να μειώσουν περαιτέρω τις ταμειακές τους θέσεις από φόβο μήπως αποτύχουν να προστατεύσουν τα κεφάλαια των επενδυτών τους λόγω του υψηλού πληθωρισμού.
Σε αντίθεση με ό,τι είχε προβλεφθεί μόλις πριν από λίγους μήνες, ο πληθωρισμός επιβραδύνεται πολύ αργά και, ως εκ τούτου, συνεχίζει να διαβρώνει τα περιουσιακά στοιχεία.
Παρόλο που δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν αποδόσεις μπροστά σε ένα μακροοικονομικό σενάριο γεμάτο άγνωστους και με αποτιμήσεις που δεν είναι πλέον σε έκπτωση σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους.

Ώρα να ανεβάσουμε τον πήχη

Σύμφωνα με την έκθεση Eyes on the Horizon της Goldman Sachs, τα θεσμικά οικογενειακά γραφεία θα αυξήσουν την κατανομή του κινδύνου σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων τους επόμενους 12 μήνες, αυξάνοντας μόνο συγκρατημένα την έκθεση σε σταθερό εισόδημα για να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες υψηλότερων επιτοκίων, ενώ το ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα μειώνεται.
"Όντας σε θέση να επενδύουν με ευελιξία σε όλο το φάσμα του κινδύνου, τα οικογενειακά γραφεία έχουν διατηρήσει μια σε γενικές γραμμές συνεπή προσέγγιση προς πιο επιθετικές κατανομές προκειμένου να επιτύχουν ανώτερες αποδόσεις", δήλωσε η Meena Flynn, συν-επικεφαλής του Global Private Wealth Management και συν-επικεφαλής της πρωτοβουλίας One Goldman Sachs Family Office Initiative.
"Οι σχεδιαζόμενες κατανομές με αυξημένο κίνδυνο μας δείχνουν ότι οι ερωτηθέντες βλέπουν εξαιρετικές ευκαιρίες για πρόσθετο Alpha.
Αυτή η υπομονετική, στρατηγική και μακροπρόθεσμη προσέγγιση είναι συχνά επωφελής για τη διαχείριση και τη διατήρηση του οικογενειακού πλούτου".

Η μέση κατανομή περιουσιακών στοιχείων

Τα οικογενειακά γραφεία συνεχίζουν να διατηρούν σταθερή κατανομή σε περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.
Τα ποσοστά για το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι τα εξής:

28% δημόσιες μετοχές,
26% ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια,
12% μετρητά/ισοδύναμα μετρητών (εξαιρουμένων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων),
10% σταθερό εισόδημα,
9% ιδιωτικά ακίνητα και υποδομές,
6% αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου,
3% ιδιωτικές πιστώσεις,
1% εμπορεύματα.

Τα οικογενειακά γραφεία ανέφεραν ότι οι τομείς στους οποίους είναι περισσότερο υπερεπενδεδυμένοι είναι η τεχνολογία των πληροφοριών και η υγειονομική περίθαλψη, θέματα ανάπτυξης με τη δυνατότητα να αντέξουν τους οικονομικούς κύκλους και να δημιουργήσουν αξία μακροπρόθεσμα.
Σημαντικό ποσοστό των οικογενειακών γραφείων ανέφερε ότι σχεδιάζει να αυξήσει την κατανομή του στις ακόλουθες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια του 2023:

Το 48% των ερωτηθέντων αύξησαν την κατανομή τους σε μετοχές της δημόσιας αγοράς,
41% σε ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια,
39% σε σταθερό εισόδημα,
30% σε ιδιωτικές πιστώσεις,
27% σε ιδιωτικά ακίνητα και υποδομές.

Σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων μειώνει το τμήμα των μετρητών στα χαρτοφυλάκιά του: το 35% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να μειώσει την κατανομή του σε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών (εκτός των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ).
Μόνο το 10% αναμένει να μειώσει την κατανομή του σε μετοχές της δημόσιας αγοράς, ενώ το 13% σχεδιάζει να μειώσει την κατανομή του σε ιδιωτικές μετοχές.

Στρατηγικές στα ακίνητα

Όσον αφορά τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που εξετάστηκαν, τα περισσότερα οικογενειακά γραφεία επενδύουν μέσω εξειδικευμένων διαχειριστών και όχι απευθείας.
Η κύρια εξαίρεση είναι η ιδιωτική ακίνητη περιουσία, ένας τομέας στον οποίο οι οικογένειες με εξαιρετικά υψηλή καθαρή περιουσία θεωρούν ότι έχουν μεγαλύτερη συγγένεια.
Τα περισσότερα οικογενειακά γραφεία φαίνεται να είναι ικανοποιημένα με την κατανομή τους από γεωγραφική άποψη, με μεγάλη έμφαση στις ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες αγορές: το 26% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να αυξήσει την κατανομή στις αγορές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του 41% των οικογενειακών γραφείων στην Ασία και τον Ειρηνικό, ενώ το 27% σχεδιάζει να αυξήσει την κατανομή σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές.
Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη απροθυμίας για επενδύσεις σε περιοχές όπου οι αντιλαμβανόμενοι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι και μεγαλύτεροι από τις δυνητικές προσαρμοσμένες στον κίνδυνο αποδόσεις που προσφέρουν οι πλησιέστερες γεωγραφικές περιοχές.

Άφθονος χώρος για εναλλακτικές λύσεις

"Τα οικογενειακά γραφεία συνεχίζουν να επενδύουν σημαντικά σε εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών μετοχών, των ιδιωτικών πιστώσεων, των υποδομών, των ακινήτων και των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου", δήλωσε ο Tony Pasquariello, παγκόσμιος επικεφαλής της κάλυψης των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου και συν-επικεφαλής της πρωτοβουλίας One Goldman Sachs Family Office Initiative.
"Σε μια εμπεριστατωμένη έρευνα που διεξήχθη το 2021, κατά μέσο όρο το 45% του χαρτοφυλακίου κατανεμήθηκε στον τομέα των εναλλακτικών λύσεων.
Παρά τις προκλήσεις του 2022, στην πιο πρόσφατη έρευνά μας το ποσοστό αυτό παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 44%".
"Γενικότερα, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα και τις προκλήσεις του περασμένου έτους, τα οικογενειακά γραφεία παρέμειναν πολύ ήρεμα και οι στρατηγικές τους κατανομές άλλαξαν μόνο μέτρια", πρόσθεσε ο Pasquariello.
Οι εναλλακτικές λύσεις παραμένουν σημαντικός δείκτης αναφοράς για τα οικογενειακά γραφεία, με μέση συνολική κατανομή χαρτοφυλακίου 44% σε εναλλακτικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, σε αντίθεση με άλλους ιδιώτες εξαιρετικά υψηλής καθαρής θέσης, οι οποίοι συνήθως κατανέμουν περίπου 20-25% του χαρτοφυλακίου τους σε εναλλακτικές λύσεις, ανάλογα με την ανοχή στον κίνδυνο.
Αυτό οφείλεται στις προκλήσεις απόδοσης, την πολυπλοκότητα και τον επενδυτικό ορίζοντα πολλών γενεών των οικογενειακών γραφείων, καθώς και στις υψηλότερες δυνητικές αποδόσεις που προσφέρουν οι ιδιωτικές αγορές.
Μπορεί επίσης να υποδηλώνει την αυξανόμενη σημασία του ρόλου που θα διαδραματίσουν τα οικογενειακά γραφεία ως ετερόρρυθμοι εταίροι στην άντληση νέων κεφαλαίων και ως δυνητικοί άμεσοι συνεπενδυτές σε ελκυστικές ιδιωτικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Μακροπρόθεσμες στρατηγικές

"Οι αρνητικοί κύκλοι δεν μπορούν να αποφευχθούν, αλλά διατηρώντας μια σταθερή δέσμευση, δεν κινδυνεύει κανείς να χάσει ευνοϊκότερους κύκλους και, με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να επιτύχει την υπεραπόδοση που συνήθως προσφέρουν τα εναλλακτικά μέσα", δήλωσε η Sara Naison-Tarajano, παγκόσμια επικεφαλής του Private Wealth Management Capital Markets και συν-επικεφαλής της πρωτοβουλίας One Goldman Sachs Family Office Initiative.
"Στο παρελθόν, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη οδήγησε σε σχετικά προβλέψιμα αποτελέσματα.
Καθώς οι αποτιμήσεις των ιδιωτικών αγορών δέχονται πιέσεις και οι αποτιμήσεις των δημόσιων αγορών πέφτουν, η εμπειρία και η ικανότητα των διαχειριστών στη δημιουργία αξίας και στη διαχείριση των κύκλων της αγοράς θα αποτελέσουν βασικούς παράγοντες".
Τα οικιστικά ακίνητα παραμένουν ελκυστικά για τα οικογενειακά γραφεία, με περίπου το ένα τρίτο να σκοπεύει να αυξήσει την έκθεσή του στον τομέα αυτό κατά τους επόμενους 12 μήνες και ένα άλλο 30% να επιθυμεί να διατηρήσει την έκθεσή του.
Τα εμπορικά ακίνητα, ιδίως τα γραφεία και οι χώροι λιανικής, εμφανίζονται λιγότερο ελκυστικά: μόνο το 7% των οικογενειακών γραφείων σκοπεύει να αυξήσει την έκθεσή του στα γραφεία και το 4% στο λιανικό εμπόριο, ενώ το 12% και το 10% αντίστοιχα σκοπεύουν να μειώσουν την έκθεσή τους στους τομείς αυτούς.
Τα συλλεκτικά αντικείμενα είναι επίσης δημοφιλή, με το 38% των οικογενειακών γραφείων να επενδύουν σε αυτόν τον τομέα, κυρίως από πάθος (71%), ενώ το 39% το κάνει με σκοπό τη διαφοροποίηση και το 19% θέλει να περιβάλλεται με "τρόπαια".
Τα αντικείμενα τέχνης, το κρασί και τα αεροσκάφη είναι οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες συλλεκτικών αντικειμένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης