Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Για τη μεγάλη στροφή ετοιμάζεται η Wall Street - Τα επιτόκια Fed μετατοπίζουν τα κεφάλαια

Για τη μεγάλη στροφή ετοιμάζεται η Wall Street - Τα επιτόκια Fed μετατοπίζουν τα κεφάλαια
Η μεταβολή του κλίματος υποχρέωσε το δολάριο, το οποίο υπέστη τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Νοέμβριο
Οι επενδυτές που επενδύουν σε μακροπρόθεσμα ομόλογα αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία στο σύμπαν της Wall Street.
Εδώ και δεκαετίες, τα ομόλογα του Δημοσίου που λήγουν σε 10 ή περισσότερα χρόνια έχουν σταθερά καλύτερες επιδόσεις από τους τομείς με μικρότερη διάρκεια αμέσως μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Κατά μέσο όρο, απέδωσαν 10% σε διάστημα έξι μηνών μετά την κορύφωση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων.
Φυσικά, μόνο εκ των υστέρων είναι γνωστό αν μια αύξηση των επιτοκίων είναι η τελευταία.
Αλλά οι επενδυτές έχουν ενστερνιστεί την άποψη ότι η αναμενόμενη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στις 26 Ιουλίου θα ολοκληρώσει την επική σειρά που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022.
Και έρευνες των Bank of America και JPMorgan διαπίστωσαν ότι οι επενδυτές που αφομοιώνουν τη δράση των τιμών έχουν αυξήσει την έκθεσή τους σε ομόλογα μακράς διάρκειας.

Η μεγάλη στροφή

"Μας αρέσει η ιδέα της επέκτασης και της προσθήκης διάρκειας σε αυτό το σημείο του κύκλου", δήλωσε η Nisha Patel, διευθύνουσα σύμβουλος διαχείρισης χαρτοφυλακίου SMA στην Parametric Portfolio Associates LLC.
"Ιστορικά, σε προηγούμενους κύκλους σύσφιξης, οι αποδόσεις τείνουν να μειώνονται" κατά την περίοδο μεταξύ της τελευταίας αύξησης και της πρώτης μείωσης των επιτοκίων, είπε.
Τα ομόλογα την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη τους από τον Μάρτιο -όταν η χρεοκοπία πολλών περιφερειακών τραπεζών ενίσχυσε τη ζήτηση για θέσεις - καταφύγια - μετά από τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών.
Τα συμβόλαια ανταλλαγής που μόλις την περασμένη εβδομάδα απέδιδαν περισσότερες από 50% πιθανότητες για μια ακόμη αύξηση του επιτοκίου της Fed μετά από αυτόν τον μήνα αναπροσαρμόστηκαν σε περίπου 20% και προστέθηκαν στα στοιχήματα την επόμενη χρονιά.

Πιέσεις στο δολάριο

Η μεταβολή του κλίματος υποχρέωσε το δολάριο, το οποίο υπέστη τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Νοέμβριο.
Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες σημαντικές νομισματικές αρχές να αναμένεται να παραμείνουν σε καθεστώς σύσφιξης, υπάρχει πιθανώς περισσότερη πτώση για το δολάριο, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της ING Bank N.V.
Στα ομόλογα, οι μεγαλύτερες κινήσεις των αποδόσεων σημειώθηκαν στις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες διάρκειες, όπου εκφράζονται οι προσδοκίες για την πολιτική της Fed.
Το πενταετές επιτόκιο κατρακύλησε σχεδόν 35 μονάδες βάσης, έναντι μόλις 13 μονάδων βάσης για το 30ετές.
Αλλά η μεγαλύτερη ευαισθησία των τιμών των ομολόγων μακράς διάρκειας σε μια δεδομένη μεταβολή της απόδοσης σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορούν να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη.
Κατά μέσο όρο, τα κρατικά ομόλογα που λήγουν σε 10 ή περισσότερα έτη έχουν κερδίσει 10% τους έξι μήνες μετά την κορύφωση του επιτοκίου πολιτικής της Fed, σε σύγκριση με 6,5% για τα ομόλογα που λήγουν μεταξύ πέντε και επτά ετών και 3,7% για εκείνα που λήγουν εντός τριών ετών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Μέσα σε 12 μήνες, τα ομόλογα με τη μεγαλύτερη λήξη απέδωσαν 13%, ξεπερνώντας τους άλλους τομείς.
"Υπάρχει επιτέλους εισόδημα που μπορεί να κερδηθεί στην αγορά σταθερού εισοδήματος", δήλωσε στους αναλυτές ο πρόεδρος της BlackRock, Rob Kapito, χαρακτηρίζοντας τις υψηλότερες αποδόσεις "αξιοσημείωτη αλλαγή" και "ευκαιρία που παρουσιάζεται μία φορά στη γενιά".

Το τέλος του κύκλου

Ως θέμα για το τέλος του κύκλου, έχει αποδειχθεί πιο αξιόπιστο από το στοίχημα στις σχετικές μεταβολές των αποδόσεων, όπως αυτή που συνέβη αυτή την εβδομάδα, καθώς τα επιτόκια των δύο έως πέντε ετών μειώθηκαν περισσότερο από αυτά των μεγαλύτερων χρονικών περιόδων, δημιουργώντας μια πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων.
Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων δύο και δέκα ετών αυξήθηκε τους έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιξης της Fed τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά μειώθηκε μετά το τέλος του κύκλου το 2006.
"Το να προχωρήσουμε σε μεγάλη διάρκεια στο τέλος του κύκλου σύσφιξης είναι μια πιο συνεπής συναλλαγή από την απότομη αύξηση, η οποία εξαρτάται περισσότερο από ένα αποτέλεσμα σκληρότερης προσγείωσης από τη Fed", έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America.
Μια έρευνα της Bank of America για τους επενδυτές που διεξάγεται μηνιαίως από το 2004 διαπίστωσε ότι οι ερωτηθέντες είχαν συγκεντρώσει ένα ποσό ρεκόρ κινδύνου επιτοκίου σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς τους τον Ιούνιο, προτού μειώσουν λίγο αυτό το μήνα.
"Μου αρέσει η διάρκεια εδώ", δήλωσε ο Eddy Vataru, διαχειριστής σταθερού εισοδήματος στην Osterweis Capital Management.
Ο πληθωρισμός, ο οποίος αποκλιμακώθηκε στο 3% τον περασμένο μήνα, τη 12η συνεχόμενη πτώση του από το μέγιστο του 9,1% πέρυσι, έχει περιθώριο να πέσει κάτω από το 2%, είπε.
Σίγουρα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed παραμένουν σε επιφυλακή.
Οι τριμηνιαίες προβλέψεις τους για το επιτόκιο πολιτικής που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο είχαν μια μέση προσδοκία για δύο επιπλέον αυξήσεις φέτος.
Ακόμα και αν η δύναμη της απασχόλησης ωθήσει τη Fed να συνεχίσει τη σύσφιξη και μετά τον Ιούλιο, οι επενδυτές μπορεί να συσσωρεύονται στα κρατικά ομόλογα, επειδή οι αποδόσεις είναι αρκετά υψηλές ώστε να αποτελούν ένα συναρπαστικό αντιστάθμισμα έναντι μιας πιθανής ύφεσης, δήλωσε ο Michael Franzese, επικεφαλής των συναλλαγών σταθερού εισοδήματος για την εταιρεία MCAP LLC.
"Πολλοί επενδυτές ψάχνουν τώρα να βάλουν ένα στοίχημα και να αγοράσουν" αν οι αποδόσεις κινηθούν ξανά προς τα πάνω, είπε.
"Μπορεί να δούμε ένα κύμα νέων αγορών να έρχεται, καθώς τα κρατικά ομόλογα είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που θα μπορούσε να αρχίσει να συσσωρεύεται πραγματικά καλά για τους επενδυτές όταν η Fed αρχίσει τελικά να μειώνει".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης